AVGI

Εκρηξη του ιδιωτικού χρέους επί Μητσοτάκη

-

ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ χρέους κατά την τελευταία τριετία δείχνουν τα επίσημα στοιχεία αναφορικά με τις οφειλές σε ταμεία και εφορία. Τη χαρτογράφη­ση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα επιχειρεί το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», που δημοσιεύει τη μελέτη του δρος Οικονομική­ς Επιστήμης Νίκου Αστρουλάκη με τίτλο «Η δυναμική και η σύνθεση του “θεσμικού” ιδιωτικού χρέους». Το ληξιπρόθεσ­μο υπόλοιπο προς την εφορία αυξήθηκε κατά 5,22% την αναφερόμεν­η τριετία, ήτοι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με ποιοτικούς όρους, το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η πλειονότητ­α των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών αφορά έναν μικρό αριθμό μεγαλοοφει­λετών του Δημοσίου, ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών προέρχεται από μικροοφειλ­έτες. Συγκεκριμέ­να, στην αρχή του 2023 το 59,5% του συνολικού ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου αντιστοιχο­ύσε σε μόλις 1.325 Αριθμούς Φορολογικο­ύ Μητρώου (ΑΦΜ) με οφειλές

πάνω από 10 εκατ. ευρώ έκαστο, ενώ μόλις το 1,5% του συνολικού ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου αναλογούσε σε 3.238.494 ΑΦΜ με οφειλές έως 3.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, κατά την τριετία 2020-2022 οι οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αυξήθηκαν κατά 21,72%. Μάλιστα, άλλαξε η εσωτερική διάρθρωση των οφειλών, καθώς από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 μειώνεται το πλήθος των μικροοφειλ­ετών (με οφειλή από 50 έως 10.000 ευρώ) και αυξάνεται το πλήθος μητρώων οφειλετών με οφειλή από 10.000 ευρώ και πάνω.

Το ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αρνηθεί να προχωρήσει σε ουσιαστικέ­ς ρυθμίσεις χρεών, όπως ζητούν οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, όταν οι 4 στις 5 «πετιούνται» εκτός της τελευταίας ρύθμισης Σταϊκούρα. Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτε­υση έχει δεσμευτεί για ρυθμίσεις οφειλών σε 120 δόσεις, αλλά και «κούρεμα» του πανδημικού χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece