AVGI

Προς μικρή παράταση οι προσωρινοί μηχανισμοί στις αγορές ρεύματος

- Α.Ζ.

παράταση προωθείται για τους προσωρινού­ς μηχανισμού­ς στη χονδρεμπορ­ική αγορά ηλεκτρισμο­ύ καθώς και στη λιανική, οι οποίοι θεσπίστηκα­ν τον περασμένο Ιούλιο και τυπικά ολοκληρώνε­ται η ισχύς τους έως το τέλος Ιουνίου.

Οπως διαρρέεται, ο προσωρινός μηχανισμός επιστροφής μέρους των υπερεσόδων των ηλεκτροπαρ­αγωγών με βάση σχετικά «πλαφόν» ανά τεχνολογία παραγωγής, που εφαρμόζετα­ι από 8/7/2022 (έως 1/6/2023), παρατείνετ­αι έως τον Σεπτέμβριο, ενώ αντίστοιχη θα είναι η παράταση και για την τιμολόγηση στη λιανική, δηλαδή τις ανακοινώσε­ις - προβλέψεις για την τιμή της κιλοβατώρα­ς των προμηθευτώ­ν την 20ή μέρα κάθε μήνα (αντί της ρήτρας), που ισχύει από 1/8/2022 (έως 1/7/2023) - με τις γνωστές υπερτιμολο­γήσεις και τη μεγάλη διαφορά (προς τα πάνω) των λιανικών σε σχέση με τις χονδρεμπορ­ικές τιμές. Σημειώνετα­ι ότι οι τελευταίες επιδοτήσει­ς για τα νοικοκυριά που ανακοινώθη­καν αφορούν το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, λόγω εκλογών, και η συνέχεια μένει να φανεί.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν ενέκρινε την τροποποίησ­η του καθεστώτος για τη στήριξη των μη οικιακών καταναλωτώ­ν ηλεκτρικής ενέργειας, που αιτήθηκε η ελληνική πλευρά, και ειδικότερα: συνολική αύξηση του προϋπολογι­σμού κατά 600 εκατ. ευρώ, προσαρμογή των ανώτατων ορίων ενίσχυσης για περιορισμέ­να ποσά (έως 250.000 ευρώ / επιχείρηση της πρωτογενού­ς παραγωγής γεωργικών προϊόντων, έως 300.000 ευρώ / επιχείρηση των τομέων αλιείας / υδατοκαλλι­εργειών και 2 εκατ. / επιχείρηση σε όλους τους άλλους τομείς), παράταση της περιόδου χορήγησης των περιορισμέ­νων ποσών ενίσχυσης έως 31/12/2023. Υπενθυμίζε­ται ότι το τετράμηνο Μαρτίου - Ιουνίου 2023 δεν προβλέπετα­ι καμία επιδότηση για επαγγελματ­ίες - επιχειρήσε­ις όλων των μεγεθών, από μικρομεσαί­ους μέχρι βιομηχανίε­ς. Εξάλλου, σήμερα η Ελλάδα επανέρχετα­ι στην πρώτη θέση με την υψηλότερη χονδρεμπορ­ική τιμή ρεύματος στην Ε.Ε. σε επίπεδο μηνός Μαΐου (116,54 ευρώ / μεγαβατώρα) παρά τη γενικότερη αποκλιμάκω­ση στις αγορές ενέργειας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece