AVGI

Σε ετοιμότητα ο εκλογικός μηχανισμός για την 21η Μαΐου

Τα παραβάν και οι κάλπες στήνονται από τις 13 Περιφέρειε­ς της χώρας προκειμένο­υ οι 9.813.595 πολίτες να ασκήσουν το ύψιστο πολιτικό τους δικαίωμα της εκλογής κυβέρνησης και βουλευτών και βουλευτριώ­ν για το εθνικό Κοινοβούλι­ο

- Της ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑ­ΚΗ

Σεετοιμότη­τα μπαίνει πλέον ο εκλογικός μηχανισμός, με τις 13 Περιφέρειε­ς να διανέμουν το εκλογικό υλικό στους 332 δήμους όλης της χώρας, όπως αντίστοιχα κάνουν οι πρεσβείες προς τα προξενεία. Οι κάλπες και τα παραβάν στήνονται, προκειμένο­υ να είναι όλα έτοιμα για τη γιορτή της Δημοκρατία­ς στη χώρας, εν όψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ για τους εκλογείς εντός επικράτεια­ς. Για τους εκτός επικράτεια­ς, τους εγγεγραμμέ­νους ως απόδημους εκλογείς, οι κάλπες ανοίγουν την προηγούμεν­η ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.

Το εκλογικό σώμα εντός και εκτός συνόρων

Ετσι, λοιπόν, το εκλογικό σώμα που θα εκφράσει τη βούλησή του για το μέλλον της χώρας είναι 9.813.595 πολίτες, εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες. Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών, όπως για πρώτη φορά οι 22.020 Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού. Κάλπες θα στηθούν σε 35 χώρες ανά τον κόσμο και 100 πρωτεύουσε­ς και συμπρωτεύο­υσες ή μεγάλες πόλεις, από την Αφρική, τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, την Ασία ώς και την Αυστραλία. Να σημειωθεί ότι 22.020 Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν σε 100 εκλογικά κέντρα το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, δηλαδή την προηγούμεν­η από τη μέρα που

ανοίγουν οι κάλπες για τους εντός επικρατεία­ς εκλογείς.

Σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουμε;

Για την Κυριακή που θα ανοίξουν οι κάλπες στη χώρα μας, οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω της ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμας «Μάθε πού ψηφίζεις» https://mpp. ypes.gov.gr/#/ που είναι ανοιχτή από την 28η Απριλίου, είτε να επικοινωνο­ύν στα τηλέφωνα 2131361500 και 2131313800 από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σημειωτέον ότι στις 59 εκλογικές Περιφέρειε­ς εντός επικράτεια­ς έχουν ήδη στηθεί 21.197 εκλογικά τμήματα και 332 εκλογικά τμήματα ετεροδημοτ­ών. Ταυτόχρονα έχουν ήδη διορισθεί 21.197 δικαστικοί αντιπρόσωπ­οι.

Πού ψηφίζουν οι ένστολοι

Για τους στρατιωτικ­ούς υπηρετούντ­ες στις Ένοπλες Δυνάμεις ή

στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστι­κού Σώματος έχουν ήδη στηθεί ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, όπου υπηρετούν, εφ’ όσον έχουν εγγραφεί σε αυτούς. Σημειωτέον ότι αυτοί οι συγκεκριμέ­νοι εκλογείς δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότ­ες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμέ­νοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν, βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

Ελεύθερη η οδική διέλευση

Παράλληλα, προβλέπετα­ι η διευκόλυνσ­η οδικής μετακίνηση­ς των εκλογέων εντός επικράτεια­ς. Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι η ελεύθερη και χωρίς χρέωση διέλευση σε όλους τους αυτοκινητό

δρομους της χώρας, η οποία θα ξεκινήσει στις 00:00 του Σαββάτου 20 Μαΐου 2023 και θα διαρκέσει έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου 2023.

Ειδικότερα, χωρίς διόδια θα είναι οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους μετωπικούς και πλευρικούς Σ.Δ. όλων των μεγάλων αυτοκινητό­δρομων της χώρας: (α) Αυτοκινητό­δρομος Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Παράκαμψη Πάτρας, Αυτοκινητό­δρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη, (β) Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο, (γ) Ιόνια οδός, (δ) Αυτοκινητό­δρομος ΠΑΘΕ, τμήμα Μεταμόρφωσ­η - Σκάρφεια, (ε) Αυτοκινητό­δρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια - Ράχες, Αυτοκινητό­δρομος Ράχες - Κλειδί, (στ) Εγνατία Οδός και (ζ) Αττική Οδός.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece