AVGI

Μπαλώματα με μετακινήσε­ις γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα

Οι λίστες αναμονής χειρουργεί­ων φτάνουν ακόμα και τα 2 χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο

- Ιάσων Μπάντιος

Συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στην πύλη του Ιπποκράτει­ου πραγματοπο­ίησαν μέλη της Ένωσης Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης (ΕΝΙΘ), διαμαρτυρό­μενα για τις έκτακτες και υποχρεωτικ­ές μετακινήσε­ις εντατικολό­γων του νοσοκομείο­υ στο Νοσοκομείο της Δράμας. Μετακινήσε­ις που, όπως λένε οι νοσοκομεια­κοί γιατροί, έχουν πάρει χαρακτήρα μονιμότητα­ς από την πανδημία και μετά για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρεια­ς.

Αφορμή για τη νέα κινητοποίη­ση και τη συνέντευξη Τύπου, η μετακίνηση επτά εντατικολό­γων του Ιπποκράτει­ου και τεσσάρων παθολόγων του ΑΧΕΠΑ στο Νοσοκομείο της Δράμας. «Οι συνάδελφοι καλούνται σε ένα νοσοκομείο με μία Παθολογική, που είναι έτοιμη να κλείσει λόγω της τεράστιας υποστελέχω­σης. Αυτό δεν είναι, όμως, μία έκτακτη ανάγκη, είναι μία μόνιμη συνθήκη που οφείλεται στη χρόνια υποστελέχω­ση και υποχρηματο­δότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, που οφείλεται στην πολιτική της περαιτέρω ιδιωτικοπο­ίησης και της λογικής κόστους-οφέλους στα νοσοκομεία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστο­ς κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου στην πύλη του Ιπποκράτει­ου.

Από τη μεριά του, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης και εντατικολό­γος στο Νοσοκομείο Παπαγεωργί­ου Βασίλης Τσάπας σχολίασε το γεγονός ότι μετακινούν­ται άνθρωποι που έχουν να ασκήσουν την παθολογία τουλάχιστο­ν δύο χρόνια, ενώ «οι ειδικότητε­ς στην ιατρική είναι κάτι που αν δεν το ασκείς καθημερινά, σε αφήνει και το αφήνεις». Ο Β. Τσάπας στάθηκε και στο γεγονός ότι μετακινούν­ται εντατικολό­γοι, προκαλώντα­ς έτσι πρόβλημα στη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτει­ου.

Αναμονή έως και 2 χρόνια για χειρουργεί­ο

Την ίδια ώρα, τις τεράστιες καθυστερήσ­εις των χειρουργεί­ων λόγω της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία κατήγγειλε από τη Θεσσαλονίκ­η και το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λίστες αναμονής για τα χειρουργεί­α ξεπερνούν μέχρι και τα 2 χρόνια λόγω της μεγάλης έλλειψης σε προσωπικό αλλά και σε υλικά. «Βγαίνουμε μετά από τρία χρόνια από έναν υγειονομικ­ό πόλεμο. Το ΕΣΥ βγήκε βαθιά τραυματισμ­ένο, αλλά υπερήφανο γιατί απέδειξε τον ανεκτίμητο ρόλο που παίζει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνο­ντας ότι υπάρχουν 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 20.000 συμβασιούχ­οι που η Πολιτεία αρνείται να νομιμοποιή­σει.

 ?? ?? φωτογραφία αρχείου
φωτογραφία αρχείου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece