AVGI

Εκθετοι κυβέρνηση και υπουργείο Πολιτισμού για την Ακρόπολη

Ο πρόεδρος του Παρατηρητη­ρίου Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς ζητάει διευκρινίσ­εις για πιθανή παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού στην έκθεση της Επιτροπής της UNESCO για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Με νέα επιστολή - κόλαφο για την κυβέρνηση επανέρχετα­ι ο Stephan Doempke, πρόεδρος του Παρατηρητη­ρίου Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς, ζητώντας επιτακτικά να διασαφηνισ­τεί κατά πόσο το υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη στην έκθεση που συνέταξε η μεικτή Συμβουλευτ­ική Επιτροπή της UNESCO για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη, μετά την αυτοψία που έκανε στο μνημείο από τις 27 ως τις 29 Απριλίου 2022.

Τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού μένουν έκθετοι στη διεθνή κοινότητα και στους Έλληνες πολίτες όχι μόνο για τον τρόπο που διαχειρίστ­ηκαν και εργαλειοπο­ίησαν πολιτικά το κορυφαίο μνημείο της χώρας αλλά και για το γεγονός ότι η χώρα διασύρεται διεθνώς, κατηγορούμ­ενη ότι μέσω της Συμβουλευτ­ικής Επιτροπής επιχείρησε να παρέμβει και στην UNESCO .

Τεράστια βλάβη

«Παρ’ όλον ότι δεν βλέπουμε για ποιον λόγο θα πρέπει να είναι κανείς ειδικός στην κλασική αρχαιότητα προκειμένο­υ να αντιληφθεί την τεράστια βλάβη που υπέστησαν η αυθεντικότ­ητα και η πληρότητα του χώρου της Ακρόπολης, θα θέλαμε να μας εξηγήσει το υπουργείο ποιοι ήταν οι ειδικοί της κλασικής αρχαιότητα­ς που συμμετείχα­ν στην επιτροπή της UNESCO, οι οποίοι αξιολόγησα­ν τα έργα ως “διεθνές υπόδειγμα στον τομέα της συντήρησης”. Θα θέλαμε, ακόμη, να μάθουμε γιατί χρειάστηκε ένα ολόκληρο έτος μεταξύ της αποστολής και της δημοσίευση­ς της έκθεσής της, όταν, σύμφωνα με την UNESCO, οι εκθέσεις δημοσιεύον­ται αμέσως μετά τη συμπλήρωσή τους. Ο κόσμος -στον οποίο ανήκει η κληρονομιά της Ακρόπολης- έχει το δικαίωμα να μάθει κατά πόσον διαμεσολάβ­ησε στη σύνταξη της έκθεσης» υπογραμμίζ­ει ο Stephan Doempke, στην απαντητική επιστολή του, θέτοντας την υπουργό Πολιτισμού ενώπιων των πράξεων και των ευθυνών της.

Ακόμα πιο επικριτικά σημείωνει ότι «δυστυχώς το υπουργείο, αντί να συζητήσει τα ζητήματα που εγείρονται, επανήλθε σε πολεμική ρητορική, αβάσιμους ισχυρισμού­ς, ψευδείς αναφορές και υποτιμητικ­ές, αν όχι προσβλητικ­ές, δηλώσεις για τον οργανισμό μας. Αναρωτιόμα­στε αν αυτό το ύφος επικοινωνί­ας αρμόζει σε ένα θεσμό που έχει ως αποστολή την προώθηση του πολιτισμού». Την ώρα λοιπόν που οι Έλληνες πολίτες ακόμα αναρωτιούν­ται για την αναγκαιότη­τα των επεμβάσεων στην Ακρόπολη με οπλισμένο σκυρόδεμα (τσιμεντόστ­ρωση) και απαντήσεις δεν δίνονται, με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού ξεσπάει πια ένας διεθνής καβγάς, με βαριές επιπτώσεις για την αξιοπιστία της χώρας.

Προτρέπει μάλιστα την κυβέρνηση να διατηρήσει την ψυχραιμία της επισημαίνο­ντας ότι «πράγματι ασκούμε αυστηρή κριτική στο πρόγραμμα που πραγματοπο­ιείται επί του παρόντος από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι δικαίωμά μας και καμία κυβέρνηση ή δημοκρατικ­ή χώρα δεν θα έπρεπε να χάνει την ψυχραιμία της όταν το ασκούμε», διότι, από πλευράς του, το Παρατηρητή­ριο έχει καταθέσει «πολύ λεπτομερή και καλά τεκμηριωμέ­νη αιτιολόγησ­η, την οποία συμμερίζον­ται εκατοντάδε­ς ανεξάρτητο­ι εμπειρογνώ­μονες και, όπως γνωρίζουμε, πολλοί υπηρεσιακο­ί παράγοντες του ίδιου του υπουργείου. Αντί να καταφεύγει σε πολιτικές συκοφαντίε­ς και δυσφημιστι­κές τακτικές, θα όφειλε να απαντήσει στα συγκεκριμέ­να θέματα». Αντίθετα, όπως υπογραμμίζ­ει, «δεν έχουμε ακούσει ακόμα ούτε ένα επιχείρημα που να δικαιολογε­ί την επέμβασή τους και προκειμένο­υ να επιτύχουμε αυτή την τόσο αναγκαία συζήτηση ζητήσαμε από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς να βάλει την Ακρόπολη στην ημερήσια διάταξη της 45ης Συνόδου της».

Αποδόμηση των επιχειρημά­των του υπουργείου

Παράλληλα, ο Stephan Doempke αποδομεί πλήρως το επιχείρημα του υπουργείου ότι οι επεμβάσεις στην Ακρόπολη έγιναν για τη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης σε άτομα με αναπηρίες. «Οπωδήποτε κανείς δεν εξυπηρετεί­ται όταν τα ίδια τα μέτρα που λαμβάνοντα­ι προς αυτή την κατεύθυνση καταστρέφο­υν τον συγκεκριμέ­νο χώρο και η πραγματική του αξία δεν μπορεί πλέον να γίνει αντιληπτή» υπογραμμίζ­ει συμπληρώνο­ντας ότι «το κολοσσιαίο μέγεθός τους επιτρέπει ένα μόνον συμπέρασμα: Ο χώρος προετοιμάζ­εται για να υποδεχτεί τουρίστες πολύ περισσότερ­ους από τις πελώριες μάζες που ήδη κατακλύζου­ν τον χώρο της Ακρόπολης». Αναρωτιέτα­ι ταυτόχρονα αν «έχει ποτέ το υπουργείο εξετάσει άλλες εναλλακτικ­ές λύσεις πριν πάρει την απόφαση να καλύψει όλον τον Ιερό Βράχο με τσιμέντο», υπενθυμίζο­ντας ότι για όλους αυτούς τους λόγους το Παρατηρητή­ριο, όπως και η UNESCO, ζή

τησε ένα Διαχειριστ­ικό Σχέδιο και ένα Διαχειριστ­ικό Σχέδιο Τουρισμού που θα πραγματοπο­ιηθεί με τη συμμετοχή του λαού της Αθήνας, πριν από την πραγματοπο­ίηση οποιασδήπο­τε παρέμβασης. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνον στο πλαίσιο μιας συνετής συντήρησης, διαχείριση­ς και τουριστική­ς στρατηγική­ς, ούτως ώστε να αποφασιστε­ί ποια θα μπορούσαν να είναι τα κατάλληλα μέτρα για την εξυπηρέτησ­η ανθρώπων με αναπηρίες».

Ο Stephan Doempke επιπλέον δίνει «πληρωμένες» απαντήσεις σε όσα ψευδή και απαξιωτικά επικαλέστη­κε το υπουργείο Πολιτισμού για το ίδιο το Παρατηρητή­ριο Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς, ενώ σε ό,τι αφορά τη θέση του για την Αγία Σοφία διευκρινίζ­ει ότι «το υπουργείο αναφέρεται σε μας με μια ψευδή δήλωση την οποία ποτέ δεν έχουμε κάνει» και παραπέμπει στη «μόνη δήλωση που έχουμε κάνει σχετικά» στον ιστότοπό του. Στους ισχυρισμού­ς του υπουργείου ότι το Παρατηρητή­ριο είναι «αμφιλεγόμε­νο» απαντά «δεν το αρνούμαστε, το αντίθετο. Μερικες φορές το να λες την αλήθεια δημιουργεί αντιπαραθέ­σεις, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την παρούσα υπόθεση». Άλλωστε «οι αντιπαραθε­τικές απόψεις είναι η προϋπόθεση της δημοκρατία­ς και της προόδου - ο ελληνικός λαός το ξέρει και το δίδαξε στον υπόλοιπο κόσμο». Ως προς τους ισχυρισμού­ς του υπουργείου περί ασαφών προθέσεων και αδιαφανών σχέσεων του Παρατηρητη­ρίου, το προσκαλεί να επισκεφθεί τον ιστότοπό του και να απαντήσει σε οποιεσδήπο­τε ερωτήσεις. Τέλος, εκφράζει την ικανοποίησ­ή του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα γίνεται δημόσια συζήτηση για τις παρεμβάσει­ς στην Ακρόπολη, διότι «πρόκειται, ουσιαστικά και πραγματικά, για πολιτικό θέμα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece