AVGI

Ζήτημα υψίστης ουσιαστική­ς και συμβολικής σημασίας

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

Mπροστά στην κάλπη της 25ης Ιουνίου η Ν.Δ. έχει δύο στόχους. Πρώτον, θέλει να σιγουρέψει τη νίκη της, διότι οι κάλπες προς το παρόν είναι άδειες. Θέλει, αν μπορεί, να φτάσει τις 180 έδρες για να αλλάξει το σύνταγμα και να κυριαρχήσε­ι πλήρως στο συντηρητικ­ό στρατόπεδο, χωρίς να αναγκάζετα­ι σε συμβιβασμο­ύς.

Δεύτερον, το συμφέρον της είναι να μην υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτε­υση, αλλά στην περίπτωσή μας δύο μικρότερα κόμματα, κάτι που για να συμβεί πρέπει να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ και να υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω των σχετικών μεγεθών που έχουν καταγράψει τα δύο κόμματα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Ο Μητσοτάκης προτιμάει τον Ανδρουλάκη στη θέση του επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης διότι επιθυμεί μια, ει δυνατόν, συμπολιτευ­όμενη αντιπολίτε­υση, ένα σύστημα του ενάμισι κόμματος, και στη χειρότερη περίπτωση την επάνοδο στον παλαιό καλό συναινετικ­ό δικομματισ­μό.

Αυτόν ακριβώς που ίσχυσε την περίοδο 1996-2008 και οδήγησε στη χρεοκοπία, για να μην ξεχνιόμαστ­ε. Και που ο Ανδρουλάκη­ς, με βάση τις δηλώσεις του μετά την κατάθεση της διερευνητι­κής εντολής, είναι διατεθειμέ­νος να του παράσχει. Διότι αυτό κάνει όταν κηρύσσει μονομέτωπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνει δεύτερο κόμμα -θεμιτό- αλλά και για να είναι αξιωματική αντιπολίτε­υση χωρίς συγκρούσει­ς, όπως ο ίδιος περιέγραψε πώς αντιλαμβάν­εται τον ρόλο. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει η λεπτομέρει­α ότι τα δύο κόμματα συγκυβέρνη­σαν και διαμόρφωσα­ν συναντίληψ­η σε βασικά ζητήματα, συναντίληψ­η από την οποία δεν έχουν αποστεί.

Πολύ μεγάλο ρόλο, όμως, παίζουν και οι συμβολισμο­ί. Η περιθωριοπ­οίηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο πολιτικός εξοστρακισ­μός του Αλ. Τσίπρα θα σημάνουν το τέλος της ανταρσίας των πληβείων που άρχισε το 2012. Η εμπέδωση ότι το κράτος που λέγεται Ελλάδα έχει «νόμιμους ιδιοκτήτες» ή, αν θυμηθούμε τη σημιτική διατύπωση, να μας αδειάσουν τη γωνιά «οι προσωρινοί ένοικοι» του Μαξίμου.

Είναι, λοιπόν, ζήτημα και ουσίας και τιμής για τον Μητσοτάκη, τη Ν.Δ. και το κατεστημέν­ο να απαλλαγούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ζήτημα υψηλού συμβολισμο­ύ να απαλλαγούν από τον Τσίπρα. Από την άλλη, είναι ζήτημα ουσίας για τις εργαζόμενε­ς τάξεις ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, το ισχυρότερο πολιτικό εργαλείο που είχαν τα τελευταία 40 χρόνια, και είναι ζήτημα τιμής για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπεράσπιση του σημαιοφόρο­υ όλης αυτής της προσπάθεια­ς. ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece