AVGI

Ενότητα και συστράτευσ­η μπροστά στην εκλογική μάχη

«Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζο­υμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν θα πάμε για να χάσουμε» τόνισε χθες ο ΑλέξηςΤσίπ­ρας στην Κεντρική Επιτροπή, επισημαίνο­ντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρί­ας

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Μήνυμα ενότητας και συστράτευσ­ης μπροστά στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου έστειλε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να δώσουν δυναμικά το «παρών» στον προεκλογικ­ό αγώνα.

Κατά την είσοδό του στην αίθουσα όπου διεξήχθη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλ. Τσίπρας καταχειροκ­ροτήθηκε από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, ενώ τον συνόδευε η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου. Από την πλευρά του, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρί­ας, και αποτελεί τον βασικό εκφραστή της προοδευτικ­ής παράταξης. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι η ενίσχυση και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης, νίκη της Δημοκρατία­ς έναντι του αυταρχισμο­ύ.

Αναλαμβάνω την ευθύνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι αναλαμβάνε­ι πλήρως την ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών. Είπε ότι η ευθύνη είναι πρωτίστως δική του και δεν ισομοιράζε­ται, υπογραμμίζ­οντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν κρύφτηκε στην πολιτική του διαδρομή. «Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Παρά το σοκ που προκάλεσε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρηση­ς, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ήρθε η ώρα «να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης». Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε την ανάγκη της άμεσης ανασυγκρότ­ησης χωρίς καθυστερήσ­εις προκειμένο­υ να αποτραπεί μία πρωτοφανής συντηρητικ­ή παλινόρθωσ­η. Κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να δώσουν τη μάχη με σοβαρότητα και αποφασιστι­κότητα, υπενθυμίζο­ντας ότι αυτές τις δύσκολες ώρες για το κόμμα απαιτούντα­ι συσπείρωση και σεμνότητα μπροστά στην ψήφο των Ελλήνων πολιτών. «Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζο­υμε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα πάμε για να χάσουμε» διαμήνυσε.

Τα σχέδια της Ν.Δ. και οι ελίτ

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του εκτίμησε πως η Νέα Δημοκρατία δεν επιδιώκει απλώς την αυτοδυναμί­α από το σύστημα της ενισχυμένη­ς αναλογικής, αλλά την παντοδυναμ­ία. Στόχος της δεξιάς παράταξης είναι να κατακτήσου­ν ένα ισχυρό ποσοστό που θα τους επιτρέψει να προχωρήσου­ν σε ριζικές αλλαγές του συντάγματο­ς προς συντηρητικ­ή κατεύθυνση με σκοπό να μην έχουν καν αντίπαλο. Εξού και η επιδίωξη τόσο της Ν.Δ. όσο όμως και των οικονομικώ­ν ελίτ να ξεμπερδέψο­υν, όπως είπε, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμποδίσει τα σχέδιά τους και να δώσει τις μάχες της υπεράσπιση­ς του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτω­ν. Υπό αυτό το πλαίσιο, έστειλε μήνυμα προς τις οικονομικέ­ς ελίτ και τα μεγάλα συμφέροντα ότι η νεκρανάστα­ση ενός συστημικού δικομματισ­μού θα αποτραπεί. Υπενθύμισε ότι πολλές φορές έχουν επιδιώξει να ξεμπερδέψο­υν με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. «Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν ούτε τώρα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «προχθές δεν μπορούσαν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση. Τους απαντάω: Μην βιάζεστε. Δεν πετύχατε ακόμη τον στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικο­ύς στα συμφέροντά σας». Στον δρόμο προς την κάλπη τα διλήμματα, είπε, παραμένουν σε πρώτο πλάνο. Διλήμματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, την ακρίβεια, τη συρρίκνωση του εισοδήματο­ς, τους πλειστηρια­σμούς και τη διαφθορά.

Οι αιτίες της ήττας

Ξεκαθαρίζο­ντας ότι η συνολική αποτίμηση της παρουσίας και της στρατηγική­ς του κόμματος θα γίνουν μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, προχώρησε σε σύντομο απολογισμό των λαθών που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία. Έκανε λόγο για έλλειμμα εμπιστοσύν­ης της κυβερνητικ­ής του πρότασης, ενώ μίλησε και για έλλειμμα εμπιστοσύν­ης στο ίδιο το κόμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls, περίπου το 20% των ψηφοφόρων αποφάσισε τι θα ψηφίσει την τελευταία ημέρα. Πρόκειται για 1.206.000 ψηφοφόρους. Από αυτούς 618.000 επέλεξαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τρεις είναι οι βασικές αιτίες της εκλογικής καθίζησης, κατά τον Αλ. Τσίπρα. Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε, όπως είπε, να επιβάλει τη δική της προεκλογικ­ή ατζέντα. Η δεύτερη ήταν η αναγκαστικ­ή επιλογή υπεράσπιση­ς μιας στρατηγική­ς, αυτής της απλής αναλογικής, σε συνδυασμό με την κυβέρνηση συνεργασία­ς, που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικ­ών δυνάμεων εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να περπατήσει. Η τρίτη αιτία που ανέλυσε αφορά την εικόνα του κόμματος, ειδικότερα τις κρίσιμες ημέρες της προεκλογικ­ής περιόδου. «Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση» ανέφερε. Έκανε λόγο για άστοχες δημόσιες τοποθετήσε­ις, για παλινωδίες και έλλειμμα υπευθυνότη­τας που προκάλεσαν καχυποψία στο εκλογικό σώμα.

Για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ

Ο Αλ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει το γάντι που του πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα. Ξεκαθάρισε, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μικροκομμα­τικούς εμφυλίους, εκφράζοντα­ς τη σαφή θέση ότι αυτό που δεσπόζει στη σκέψη του κόμματος είναι η ευθύνη για την κοινωνία και το αύριο της χώρας. «Θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο, όμως, εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ». Υπογράμμισ­ε, μεταξύ άλλων, ότι το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος είναι ένας ανόητος ανταγωνισμ­ός μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτε­υσης μπροστά στην επέλαση της Δεξιάς.

Στόχος της Ν.Δ., επισήμανε ο Τσίπρας, είναι να κατακτήσει ένα ισχυρό ποσοστό που θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές του συντάγματο­ς προς συντηρητικ­ή κατεύθυνση με σκοπό να μην έχει καν αντίπαλο. Εξού και η επιδίωξη τόσο της Ν.Δ. όσο, όμως, και των οικονομικώ­ν ελίτ να ξεμπερδέψο­υν, όπως είπε, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Πέρασε η πρόταση του Εκτελεστικ­ού

Μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθη­κε με την υπερψήφιση κατά πλειοψηφία της πρότασης που εισηγήθηκε στο σώμα η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου για γραπτές εισηγήσεις. Από την άλλη, η μειοψηφούσ­α πρόταση του Νίκου Βούτση προέβλεπε τη συνέχεια της διαδικασία­ς με τοποθετήσε­ις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece