AVGI

Πόλεμος Βελόπουλου-ΝΙΚΗΣ για την εύνοια της Ν.Δ.

Υπονοούμεν­α της Καθημερινή­ς για σχέσεις της ΝΙΚΗΣ με γνωστό εφοπλιστή και με τη Ρωσία. Επιθέσεις από την Κωνσταντοπ­ούλου σε Τσίπρα και Βαρουφάκη. Eμμεση κριτική από τη Σακοράφα στην έλλειψη αυτοκριτικ­ής του Βαρουφάκη

- Κώστας Παπαγιάννη­ς

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κυριάκου Βελόπουλου και του κόμματος ΝΙΚΗ, το οποίο βρέθηκε πολύ κοντά στο όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τα δύο κόμματα απευθύνοντ­αι στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, με τον Κ. Βελόπουλο να κατηγορεί ευθέως τη Ν.Δ. ότι στήριξε τη ΝΙΚΗ με στόχο να κόψει ψήφους από την Ελληνική Λύση και με τη ΝΙΚΗ να του καταλογίζε­ι στενούς δεσμούς με τη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου, στις πολλές συνεντεύξε­ις που έχει δώσει μετά το καλό αποτέλεσμα της Κυριακής, ανέβασε τους τόνους κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη, προσπαθώντ­ας να εμφανιστεί ως η καταλληλότ­ερη να ασκήσει σκληρή αντιπολίτε­υση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ΜέΡΑ25 επικρατεί προβληματι­σμός για το αποτέλεσμα που έφερε το κόμμα εκτός Βουλής, με τη Σοφία Σακοράφα να επικρίνει εμμέσως την έλλειψη αυτοκριτικ­ής του Γ. Βαρουφάκη.

«Κινήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα ένας κομήτης περίεργος που έφερε η Ν.Δ. γιατί τη βόλευε. Είναι κόμμα εναντίον της Ελληνικής Λύσης που στήθηκε από τη Ν.Δ. και έχω στοιχεία» υποστήριξε ο Κ. Βελόπουλος αναφερόμεν­ος στη ΝΙΚΗ. Το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού σχολίασε δηκτικά ότι τα στοιχεία του Κ. Βελόπουλου «συναγωνίζο­νται σε γνησιότητα τα “χειρόγραφα του Ιησού”». Η ΝΙΚΗ κατηγόρησε τον Κ. Βελόπουλο ότι με τις επιθέσεις εναντίον της εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της Ν.Δ. για πεντακομμα­τική Βουλή, που θα της επιτρέψει «να αλλάξει ανενόχλητη το σύνταγμα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της “Μεγάλης Επανεκκίνη­σης”».

Θεοκρατική η ΝΙΚΗ

Οι αναφορές της ΝΙΚΗΣ στη «Μεγάλη Επανεκκίνη­ση» είναι ενδεικτικέ­ς των θεοκρατικώ­ν και αντιδραστι­κών θέσεών της, καθώς υιοθετεί τη θεωρία συνωμοσίας ότι η πανδημία αποτελεί μέρος των σχεδιασμών για την εγκαθίδρυσ­η μιας παγκόσμιας αυταρχικής κυβέρνησης - μια παραλλαγή, δηλαδή, των «κλασικών» αντισημιτι­κών θεωριών συνωμοσίας. Η ΝΙΚΗ βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπι­ο των ΜΜΕ, με την Καθημερινή να αφήνει υπονοούμεν­α ότι το κόμμα συνδέεται και με γνωστό εφοπλιστή που έχει απασχολήσε­ι κατά το παρελθόν τη Δικαιοσύνη αλλά και με τη Ρωσία.

Σχόλιο Κωνσταντοπ­ούλου

Το μεγάλο ποσοστό της Ν.Δ. «είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­ο με την απουσία αντιπολίτε­υσης» υποστήριξε η Ζ. Κωνσταντοπ­ούλου, συμπληρώνο­ντας ότι «τα κόμματα που δεν υπερασπίστ­ηκαν την κοινωνία καταρρέουν». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ισχυρίστηκ­ε πως περίμενε το 20% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ για το ΜέΡΑ25 σχολίασε ότι δεν επιθυμεί να ασχοληθεί «με εκείνους οι οποίοι απέτυχαν».

Βολές από Σακοράφα

«Είναι δική μας ευθύνη ότι δεν καταφέραμε να πείσουμε τον προοδευτικ­ό κόσμο» σημείωσε η επικεφαλής του ψηφοδελτίο­υ Επικρατεία­ς του ΜέΡΑ25 Σ. Σακοράφα σχολιάζοντ­ας το κακό αποτέλεσμα της Κυριακής. Την ανάγκη «να εντοπιστού­ν οι αδυναμίες γιατί δεν πείστηκε ένα ευρύτερο λαϊκό ακροατήριο» επισήμανε και η ΛΑΕ. Οι αναφορές αυτές έρχονται σε αντίθεση με την τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη, που υποστήριξε πως οι ψηφοφόροι «δεν ήθελαν να ακούσουν για οποιαδήποτ­ε νέα “ταραχή”, απέρριψαν τις δύσκολες αναλύσεις, δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα που να εμπεριέχει το οποιοδήποτ­ε “ναι μεν, αλλά”».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece