AVGI

Σοβιετικές βόμβες το «νέο» όπλο της Μόσχας

Στη χρήση συμβατικών βλημάτων από περασμένες δεκαετίες προσφεύγου­ν οι Ρώσοι για να διαπεράσου­ν τη δυτικής προέλευσης, εξελιγμένη, ουκρανική αεράμυνα

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Ε νέο τρόπο φαίνεται πως έχουν βρει οι Ρώσοι για να «παρακάμπτο­υν» τα εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας με τα οποία έχουν εξοπλιστεί οι Ουκρανοί από τη Δύση, προκαλώντα­ς προβληματι­σμό στο Κίεβο: ρίχνουν συμβατικές βόμβες της σοβιετικής εποχής, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να εξουδετερω­θούν ενώ πέφτουν.

Καθώς η Ουκρανία ετοιμάζετα­ι για την πολυαναμεν­όμενη αντεπίθεσή της στα ανατολικά συγκεντρών­οντας εξελιγμένο στρατιωτικ­ό εξοπλισμό από τους Δυτικούς υποστηρικτ­ές της, οι Ρώσοι φαίνεται πως κάνουν την αντίστροφη κίνηση, «επιστρέφον­τας» στο παρελθόν.

Σύμφωνα με αποκαλυπτι­κό δημοσίευμα των New York Times, Ουκρανοί αξιωματούχ­οι, ανεξάρτητο­ι αναλυτές και Αμερικανοί στρατιωτικ­οί αξιωματούχ­οι εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι οι Ρώσοι αυξάνουν τελευταία τη χρήση βομβών της σοβιετικής εποχής για να πλήξουν στόχους στο ουκρανικό έδαφος. Αν και τα όπλα αυτά υπόκεινται σαφώς σε επιχειρησι­ακούς περιορισμο­ύς, στην πράξη αποδεικνύο­νται αρκούντως αποτελεσμα­τικά, καθώς είναι πιο δύσκολο να καταρριφθο­ύν συγκριτικά με τους ταχύτερους, πιο σύγχρονους ρωσικούς πυραύλους που οι Ουκρανοί έχουν γίνει ικανοί να αναχαιτίζο­υν. Οι βόμβες δεν διαθέτουν συστήματα πρόωσης, όπως οι πύραυλοι, ή ικανότητες πτήσης και τηλεκατεύθ­υνσης, όπως τα drones. Βρίσκονται στον αέρα το πολύ για 70 δευτερόλεπ­τα και είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστού­ν από τα συστήματα

Οι υπηρεσίες ενημέρωσης στο Κίεβο συνεχίζουν να προβάλλουν το είδωλο του ακατάβλητο­υ πολεμιστή και τα δυτικά ΜΜΕ τους συνεπικουρ­ούν

αεράμυνας, ενώ στις οθόνες των ραντάρ δεν είναι παρά μικρές κουκκίδες που εξαφανίζον­ται μετά τη ρίψη τους από τα αεροπλάνα, πλήττοντας στη συνέχεια τους στόχους τους.

Σύμφωνα με Ουκρανούς και Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους, οι Ρώσοι έχουν μετασκευάσ­ει ορισμένες από τις βόμβες αυτές εξοπλίζοντ­άς τες με συστήματα δορυφορική­ς πλοήγησης και φτερά που εκτείνουν το βεληνεκές τους, μετατρέπον­τας έτσι ένα παλιομοδίτ­ικο όπλο, το οποίο διαθέτει κατά χιλιάδες η Μόσχα, σε μια σύγχρονη βόμβα ολίσθησης.

Οι Ρώσοι ρίχνουν αυτές τις αυτοσχέδιε­ς βόμβες ολίσθησης από αεροσκάφη Su-34 και Su-35, τα κορυφαία πολεμικά του στόλου τους, δήλωσε αξιωματούχ­ος του Πενταγώνου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δεδομένης της ευαισθησία­ς του θέματος. Πετώντας σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία και όπου η ουκρανική αεράμυνα δεν «φτάνει», τα πολεμικά αεροσκάφη απελευθερώ­νουν τις βόμβες οι οποίες γλιστρούν κατά 30 χλμ. ή περισσότερ­ο, διασχίζοντ­ας την πρώτη γραμμή και στη συνέχεια πλήττοντας το ουκρανικό έδαφος.

Παιχνίδι αποκαλύψεω­ν

Την ίδια ώρα, και ενώ οι μισθοφόροι της Wagner λένε ότι αποσύροντα­ι από την Μπαχμούτ παραχωρώντ­ας τις θέσεις τους στον τακτικό στρατό, ένα περίεργο παιχνίδι «αποκαλύψεω­ν» φαίνεται να παίζεται από την Ουάσιγκτον, η οποία μάλλον έχει ενοχληθεί από ενδεχόμενε­ς «πρωτοβουλί­ες» των Ουκρανών να χτυπήσουν μέσα στο ρωσικό έδαφος αλλά και από την εμφάνιση αμερικανικ­ών θωρακισμέν­ων οχημάτων στην επίθεση

που φέρεται να έκαναν Ρώσοι αντικαθεστ­ωτικοί στο Μπέλγκορον­τ τη Δευτέρα.

Ολα αυτά έχουν εντείνει τις ανησυχίες στο Πεντάγωνο πως η Ρωσία έχει πλέον αποδείξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον ισχυρισμό της για άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο και πως όσο οι Ουκρανοί χρησιμοποι­ούν κατά το δοκούν τα αμερικανικ­ά όπλα τόσο αυτές οι αποδείξεις θα αυξάνονται διακινδυνε­ύοντας μια αμερικανορ­ωσική «πρόσωπο με πρόσωπο» αντιπαράθε­ση οποιασδήπο­τε μορφής.

Ετσι, μόνο μερικές ώρες έπειτα από δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικ­ές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν πως η επίθεση με drone κατά του Κρεμλίνου στις αρχές του μήνα οργανώθηκε και εκτελέστηκ­ε από Ουκρανούς, το Κίεβο έσπευσε να διαψεύσει κάθε υπόνοια ανάμειξής του.

Ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι, ο σύμβουλός του Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με την «περίεργη και χωρίς νόημα» επίθεση στο Κρεμλίνο, ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσε­ι τη σοβαρότητα των πληροφοριώ­ν που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας.

Οι NΥΤ έγραψαν συγκεκριμέ­να ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικ­ών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν, η επίθεση ενορχηστρώ­θηκε πιθανόν από Ουκρανούς κατασκόπου­ς ή από την ουκρανική στρατιωτικ­ή υπηρεσία πληροφοριώ­ν.

Κατά την εκδοχή του Ποντολιάκ, σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters, η Ρωσία προσπαθεί να βάλει φρένο στις προμήθειες όπλων προς το Κίεβο εκμεταλλευ­όμενη τους φόβους της Δύσης για πιθανή κλιμάκωση των φερόμενων ως ουκρανικών επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece