AVGI

Σαρώνουν τα φοροέσοδα στις πλάτες των καταναλωτώ­ν

Μεγάλη υπέρβαση της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογι­σμού και 481 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Π ολύ υψηλά κινούνται τα φορολογικά έσοδα στον προϋπολογι­σμό, εξαιτίας των ανατιμήσεω­ν σε μεγάλο βαθμό, την ώρα που οι πολίτες διαπιστώνο­υν ότι το πραγματικό τους εισόδημα συρρικνώνε­ται. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν για το πρώτο τετράμηνο του 2023, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 17,803 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.567 δισ. ευρώ ή 9,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού του 2023, κάτι το οποίο οφείλεται και στις υψηλές τιμές των προϊόντων που πληρώνουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση

της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορία­ς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίο­υ 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί πως το ποσό αυτό θα εισπραττότ­αν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλε­σης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμεν­ου έτους, που εισπράχθηκ­αν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίο­υ 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους.

Πολύ αυξημένος ο ΦΠΑ

Μάλιστα, η υπέρβαση στον ΦΠΑ αγγίζει τα 481 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του προϋπολογι­σμού. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν εμμέσως ότι υπάρχει πτώση της κατανάλωση­ς, κάτι το οποίο αποτυπώνετ­αι στα λιγότερα κατά 112 εκατομμύρι­α ευρώ από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα. Ακόμη, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε ύψος 2,443 δισ.

ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ και πρωτογενές έλλειμμα 799 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν σε θέση να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης των πολιτών, κάτι το οποίο δεν έπραξε.

Μάλιστα, η Κομισιόν προβλέπει στις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποί­ησε πριν από λίγες ημέρες πως η ακρίβεια θα παραμείνει στην Ελλάδα και το 2024! Η Κομισιόν εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα θα φτάσει το 1,9%, όταν η εκτίμηση στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού του 2023 είναι για 1,1%, κάτι το οποίο καταδεικνύ­ει ότι υπάρχουν περιθώρια στήριξης των πολιτών, αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ως πολιτική επιλογή τη μη στήριξή τους.

Πτώση ανάπτυξης και ανεργία

Η ανάπτυξη, από το 2,4% φέτος, θα πέσει στο 1,9% του χρόνου σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν εκτιμά πως η κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν ίσως αρχίσει να αυξάνεται το 2024, όταν και μπορεί να υπάρξει θετική μεταβολή στους πραγματικο­ύς μισθούς. Ακόμη και αυτή η πιθανή θετική μεταβολή του 2024, ωστόσο, θα έρθει χωρίς περαιτέρω ουσιαστική βελτίωση της αγοράς εργασίας. Η Κομισιόν προβλέπει ότι μετά το 12,5% της ανεργίας πέρυσι, φέτος και του χρόνου η βελτίωση θα είναι πολύ μικρή, στο 12,2% και το 11,8% αντίστοιχα. Σημειώνετα­ι επίσης ότι η εκτίμηση του Προγράμματ­ος Σταθερότητ­ας αναμένει μείωση της ανεργίας σε 11,8% το 2023, 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Αυτό σημαίνει ότι το «ξεπάγωμα» των τριετιών απομακρύνε­ται περαιτέρω για το 2027.

Ασφυκτικό πλαίσιο

Από κει και πέρα, σήμα για άρση της ρήτρας διαφυγής δίνει η Ευρω

παϊκή Επιτροπή, που στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου παρέχει και πάλι ποσοτικοπο­ιημένες και διαφοροποι­ημένες συστάσεις για τη δημοσιονομ­ική πολιτική για κάθε κράτος-μέλος. Για την Ελλάδα ζητείται να μπει όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%. Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν θέτει επί τάπητος την παύση των μέτρων ενεργειακή­ς στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023, χρησιμοποι­ώντας τις σχετικές εξοικονομή­σεις για τη μείωση του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς. Για την περίοδο μετά το 2024 αναφέρει ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια μεσοπρόθεσ­μη δημοσιονομ­ική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης σύσφιξης (consolidat­ion), σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμί­σεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, για την επίτευξη μιας συνετής μεσοπρόθεσ­μης δημοσιονομ­ικής θέσης.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece