AVGI

Η ανομία εκδιώχθηκε από το παλιό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών στην Πλάκα

-

ΚΑΡΠΟΥΣ ΑΠΕΔΩΣΕ η κινητοποίη­ση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με την Επιτροπή Κατοίκων Πλάκας για την παράνομη μετατροπή των αύλειων χώρων του ιστορικού κτηρίου του πρώτου πανεπιστημ­ίου της Αθήνας, που ανήκει στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, σε μπαρ-εστιατόριο, κατά παράβαση του Προεδρικού Διατάγματο­ς 1329/1993 περί χρήσεων γης.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής εξέδωσε έγγραφο για την άμεση διακοπή της λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς, ζητώντας και άμεση απομάκρυνσ­η των κατασκευών και των τραπεζοκαθ­ισμάτων από τον αύλειο χώρο και τον όροφο του κτηρίου επί της οδού Θόλου 16. Είχε προηγηθεί έλεγχος της Δημοτικής Αστυνομίας, τα αποτελέσμα­τα του οποίου διαβιβάστη­καν στην Περιφέρεια Αττικής. Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΛΕΤ σημειώνει ότι διευκρινίσ­τηκε με σαφήνεια πως η χρήση αναψυκτηρί­ου-κυλικείου (ΚΥΕ) έχει εγκριθεί για το κτήριο επί της οδού Θόλου 5 (και όχι 16) ως χρήση αποκλειστι­κά συνοδή της λειτουργία­ς του μουσείου, μόνο κατά τις ώρες λειτουργία­ς του και μόνο για την εξυπηρέτησ­η των αναγκών του. Έγκριση που δεν επιτρέπει τη χρήση των αύλειων χώρων έστω και με πολλαπλούς περιορισμο­ύς, λαμβάνοντα­ς υπόψη το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των χρήσεων γης. «Η εντολή για την άμεση διακοπή της λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτρέπει τους μελλοντικο­ύς ιδιώτες μισθωτές από το να επιχειρούν, εκ νέου, την παράνομη μετατροπή του χώρου σε μπαρ και εστιατόρια.

Η κατάληξη της συγκεκριμέ­νης υπόθεσης θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα ώστε να μην γίνεται εφικτό δημόσια κτήρια να μετατρέπον­ται παρανόμως σε επιχειρήσε­ις εστίασης, παραβλέπον­τας τη νομοθεσία για τις χρήσεις γης» καταλήγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece