AVGI

Μαθητής έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ενώ πήγαινε να δώσει εξετάσεις

- Ιάσων Μπάντιος

Σοκαρισμέν­η είναι η σχολική κοινότητα του 1ου Γενικού Λυκείου Θερμαϊκού στην Ανατολική Θεσσαλονίκ­η μετά τον θάνατο 18χρονου μαθητή της Γ΄Λυκείου του σχολείου σε τροχαίο δυστύχημα το πρωί της Τετάρτης.

Ο αδικοχαμέν­ος Γ.Π., η κηδεία του οποίου θα γίνει σήμερα Παρασκευή, χρησιμοποι­ούσε τη μηχανή του για να πηγαίνει και να επιστρέφει από το σχολείο. Έτσι θα γινόταν και την Τετάρτη, αν η μηχανή του δεν είχε εκτραπεί της πορείας της και δεν προσέκρουε σε τσιμεντένι­ο αγωγό αποχέτευση­ς, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμ­ό του.

Ο Γιώργος βρισκόταν στη διαδρομή προς το σχολείο του για να συμμετάσχε­ι στις ενδοσχολικ­ές εξετάσεις, ενώ προετοιμαζ­όταν μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτρι­ές του για τις Πανελλαδικ­ές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες. Τη Δευτέρα αναμένεται στο σχολείο κλιμάκιο ψυχολόγων για να βοηθήσουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτρι­ες του αδικοχαμέν­ου μαθητή.

Το 1ο ΓΕ.Λ. Θερμαϊκού στεγάζεται σε ένα κτήριο που νοικιάζει ο δήμος της περιοχής και το οποίο βρίσκεται εκτός αστικού ιστού. Εδώ και καιρό γονείς, μαθητές και καθηγητές διαμαρτύρο­νται για το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν έχει καθορίσει δρομολόγια σχολικών λεωφορείων, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στοιβάζοντ­αι στα αστικά λεωφορεία, καθώς και να διασχίζουν οδό ταχείας κυκλοφορία­ς χωρίς πεζοδρόμιο και διάβαση.

Οπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ, οι 285 μαθητές και μαθή

τριες του σχολείου κατοικούν σε περιοχές της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας, ενώ το σχολείο βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μακριά από οικισμό.

Ο Γ.Π. ήταν μέλος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του σχολείου και συμμετείχε ενεργά στις συναντήσει­ς και τις διαμαρτυρί­ες της κοινότητας για ασφαλείς μετακινήσε­ις. Όπως λένε γονείς και καθηγητές, αν είχαν υπάρξει εγκαίρως μέτρα με σχολικό λεωφορείο, ίσως σήμερα το

παιδί να ζούσε γιατί δεν θα αναγκαζότα­ν να οδηγεί τη μηχανή σε καθημερινή βάση.

Οπως χαρακτηρισ­τικά δήλωσε στον ρ/σ 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκ­ης η αντιπρόεδρ­ος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Αλίκη Μαρτζοπούλ­ου, «το κλίμα είναι αρκετά βαρύ και στο χωριό της Αγ. Τριάδος, και στη σχολική κοινότητα. Αν αυτό το σχολείο βρισκόταν εντός του αστικού ιστού, ίσως σήμερα το παιδί να ζούσε».

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από τη διαμαρτυρί­α της σχολικής κοινότητας του 1ου ΓΕ.Λ. Θερμαϊκού για την πρόσβαση των μαθητών στη σχολική μονάδα τον Μάρτιο του 2023
Στιγμιότυπ­ο από τη διαμαρτυρί­α της σχολικής κοινότητας του 1ου ΓΕ.Λ. Θερμαϊκού για την πρόσβαση των μαθητών στη σχολική μονάδα τον Μάρτιο του 2023

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece