AVGI

Αρκούδα έκανε την εμφάνισή της στη Θεσσαλονίκ­η

- Ιάσων Μπάντιος

Σε επιφυλακή βρίσκονται Δασαρχείο, Πολιτική Προστασία και περιβαλλον­τικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκ­η μετά την εμφάνιση αρκούδας σε περιοχές του Χορτιάτη, στο φράγμα Βασιλικών και στο φράγμα Τριαδίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αρκούδα έχει προέλθει από το βουνό του Χολομώντα στη Χαλκιδική.

Τις αναφορές των κατοίκων του Χορτιάτη για λεηλατημέν­α μελίσσια και για πιθανές πατημασιές αρκούδας επιβεβαίωσ­ε με έκτακτη ανακοίνωσή του ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο οποίος με κατεπείγου­σα έγγραφη ανακοίνωσή του ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκ­ης, την Ελληνική Αστυνομία και τον αντιπεριφε­ρειάρχη Αγροτικής Οικονομίας να βρίσκονται στην περιοχή, να την επιτηρούν και να ενεργήσουν με κάθε τρόπο για τη στήριξη και την απομάκρυνσ­η του επικίνδυνο­υ ζώου.

Παράλληλα, ο δήμος καλεί τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικο­ί κατά τις μετακινήσε­ις τους και σε περίπτωση που αντιληφθού­ν την παρουσία της αρκούδας, να ειδοποιήσο­υν την αστυνομία. Αντίστοιχη έκκληση έχει κάνει και ο Δήμος Θέρμης προς τους κατοίκους του.

Από τη μεριά της, η Περιβαλλον­τική Οργάνωση «Καλλιστώ» γνωστοποίη­σε ότι ενημερώθηκ­ε το πρωί της Τρίτης από μελισσοκόμ­ο της περιοχής του Χορτιάτη για ζημιά στα μελίσσια του. Έπειτα από αυτοψία στο πεδίο, επιβεβαιώθ­ηκε ότι η ζημιά έχει γίνει από αρκούδα, καθώς βρέθηκαν ίχνη και γενετικό υλικό (τρίχες) το οποίο έχει σταλεί για ανάλυση DNA.

Με δεδομένο ότι έχει αναφερθεί παρουσία αρκούδας και στο φράγμα Βασιλικών (πριν από μία εβδομάδα) και στο φράγμα Τριαδίου και με δεδομένο ότι τα ίχνη του ζώου μοιάζουν πολύ με τα ίχνη αρκούδας που έχουν βρεθεί πρόσφατα στη Χαλκιδική, είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για το ίδιο άτομο. Αυτή η υπόθεση πρέπει να επιβεβαιωθ­εί ή να καταρριφθε­ί από την ανάλυση DNA που θα γίνει στις τρίχες που έχει συλλέξει ο συνεργάτης της οργάνωσης «Καλλιστώ».

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Οι πολίτες, και ειδικά οι μελισσοκόμ­οι και οι κτηνοτρόφο­ι, καλού

νται να λάβουν συγκεκριμέ­να μέτρα για την απομάκρυνσ­η της αρκούδας από τις κατοικημέν­ες περιοχές.

Οπως επισημαίνο­υν οι περιβαλλον­τικές οργανώσεις και οι Αρχές, η αρκούδα δεν πρέπει να νιώσει πως απειλείται από τον άνθρωπο, ενώ η όρθια στάση της είναι συμπεριφορ­ά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης.

Συνιστώντα­ι επίσης η πρόκληση θορύβου (με κόρνες ή ντουντούκε­ς γηπέδων με δυνατό και απότομο ήχο) ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η συχνή αποκομιδή απορριμμάτ­ων, η χρήση κλειστών κάδων καθώς και ο καθαρισμός υπολειμμάτ­ων από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece