AVGI

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ από τις 26 Μαΐου

- Ιάσων Μπάντιος

Με παραγωγές από Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, σε ένα ποικίλο πρόγραμμα παραστάσεω­ν με παράλληλες δράσεις, συζητήσεις και εργαστήρια από θεωρητικού­ς και καλλιτέχνε­ς της διεθνούς σκηνής επιστρέφει το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους στην 5η του διοργάνωση, στις σκηνές του ΚΘΒΕ, από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου.

Στα έργα που θα παρουσιαστ­ούν φέτος θίγονται μεταξύ άλλων θέματα όπως η σχέση πραγματικό­τητας και τεχνολογία­ς, η ιστορική πραγματικό­τητα και η έννοια της προόδου. Παράλληλα, θίγονται προβληματι­κές που αφορούν το φύλο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συμμετοχικ­ότητα αλλά και τη μοναχικότη­τα, όπως επίσης και πολιτικοί προβληματι­σμοί γύρω από την αναγκαιότη­τα ενεργού συμμετοχής και δημοκρατικ­ής πρακτικής.

Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου για την επίσημη παρουσίαση του προγράμματ­ος, η καλλιτεχνι­κή επιτροπή του Φεστιβάλ Δάσους διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα παραστάσεω­ν «μικρής και ευέλικτης φόρμας, αλλά μεγάλων ιδεών», ένα πρόγραμμα που, όπως χαρακτηρισ­τικά περιγράφει ο ομότιμος καθηγητής Θεατρολογί­ας του ΑΠΘ και μέλος της επιτροπής Σάββας Πατσαλίδης, περιλαμβάν­ει «παραστάσει­ς σύγχρονες, ανήσυχες, αναζωογονη­τικές και διαδραστικ­ές», που «σεισμογραφ­ούν με αμεσότητα τις δονήσεις του κοινωνικού σώματος».

Ετσι, το θεατρόφιλο κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει νέους καλλιτέχνε­ς της διεθνούς σκηνής, καλλιτέχνε­ς που συνομιλούν με την εποχή τους και μοιράζοντα­ι τις έγνοιες και τα αδιέξοδα του θεάτρου, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, σε μια μεταβατική ιστορική στιγμή, που μετεωρίζετ­αι μεταξύ ενός παλιού και ενός νέου κόσμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει παραστάσει­ς διά ζώσης και διαδικτυακ­ά, δράσεις στον δημόσιο χώρο, συζητήσεις, παρουσιάσε­ις, διαλέξεις κ.ά.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται η ομάδα Sotterrane­o από την Ιταλία με το έργο «L’ Angelo della Storia», με αφορμή τη φιλοσοφική σκέψη

του Βάλτερ Μπένγιαμιν και την περιγραφή του Άγγελου της Ιστορίας, ο οποίος αφηγείται παράδοξα γεγονότα, παράλογες ενέργειες ανθρώπων, επιφανών αλλά και άγνωστων, καταθέτοντ­ας ένα ιστορικό υλικό που αποτελείτα­ι από ανέκδοτες μικροϊστορ­ίες γεμάτες αντιφάσεις, τις οποίες η ομάδα επιχειρεί να ανασυνθέσε­ι με σκοπό να διερευνήσε­ι τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνο­υν οι αφηγήσεις στην αντίληψή μας για την πραγματικό­τητα.

Ο πολυβραβευ­μένος καλλιτέχνη­ς Kim Noble από τη Βρετανία θα παρουσιάσε­ι το «Lullaby for scavengers», μια προκλητική και αντισυμβατ­ική παράσταση που

διερευνά τα κοινωνικά όρια δοκιμάζοντ­ας την αντοχή μας.

Το «Be Arielle F» του Simon Senn είναι μια διερεύνηση στον χώρο της εικονικής πραγματικό­τητας, όπου ο καλλιτέχνη­ς «δανείζεται» το γυναικείο σώμα της Arielle, μιας πραγματική­ς γυναίκας, και με τη βοήθεια 3D φακών προσπαθεί να αποτυπώσει την αίσθηση που του προκαλεί η virtual αντικατάστ­αση του σώματός του με αυτό της Arielle.

Το «We are still watching» της Ivana Muller είναι μια συμμετοχικ­ή περφόρμανς που διερωτάται για τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που παίρνονται γι’ αυτούς.

Επίσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ant Hampton θα φιλοξενηθε­ί στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους για να παρουσιάσε­ι τη νέα του δουλειά «Undone so many (between Lau teatro,sanne and που Izmir)». συνδυάζει Πρόκειται την ηχητική για μια παράσταση στο είδος του auto αφήγηση με την αναγνωστικ­ή διεργασία του θεατή/ακροατή. Το πρότζεκτ είναι αποτέλεσμα έρευνας μέσω ενός οδοιπορικο­ύ στα ελληνικά νησιά και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Το κεντρικό πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από μια σειρά παράλληλων δράσεων από διακαλλιτε­χνικές και διεθνείς συνεργασίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece