AVGI

Ο μεσαίος ψηφοφόρος

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Ο σοσιαλισμό­ς δεν ρίζωσε στην Αμερική επειδή οι φτωχοί βλέπουν τους εαυτούς τους όχι σαν καταπιεσμέ­νους προλετάριο­υς, αλλά σαν προσωρινά ατυχήσαντε­ς εκατομμυρι­ούχους» εξήγησε ο νομπελίστα­ς Τζον Στάινμπεκ. Αυτό συμβαίνει και στην προεκλογικ­ή Ελλάδα, χάρη στη Ν.Δ. και στα ΜΜΕ που τη στηρίζουν διαστρέφον­τας τον πολιτικό λόγο. Η μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα αντιλαμβάν­ονται τον εαυτό τους ως προσεχώς πλούσιους. Παράδειγμα: μιλά η Τσαπανίδου για φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, όπως γίνεται στην Ευρώπη δηλαδή, και ο Σκέρτσος της απαντά με το ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει 5,5 δισ. φόρο σε όλες τις επιχειρήσε­ις. Έτσι ο εμποράκος, που αντιμετωπί­ζει τον καθημερινό θάνατο από την ακρίβεια της Ν.Δ., αντί να πει «Φορολογήστ­ε τον πλούτο», ταυτίζει τον εαυτό του και τα συμφέροντά του με τον ιδιοκτήτη διυλιστηρί­ου! Και στην πολιτική η ταύτιση έχει σημασία, διότι δίνει πολιτική ένταξη.

Ομως αυτή δεν είναι η πραγματική ζωή. Στην πραγματική ζωή σήμερα -κυριολεκτι­κά σήμερα- πάνω από 2 εκατ. πολίτες της

Ελλάδας, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι, αγρότες και τα προστατευό­μενα μέλη αυτών, έχασαν την ιατροφαρμα­κευτική τους περίθαλψη επειδή έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ. Για εξετάσεις θα περιμένουν στα δημόσια νοσοκομεία και φάρμακα θα βρίσκουν μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείω­ν.

Στην Ελλάδα της Ν.Δ. του Μητσοτάκη όσοι οφείλουν είναι απροστάτευ­τοι. Γενικά όλοι οι πολίτες είναι απροστάτευ­τοι στις κρίσεις - κλασικός νεοφιλελεύ­θερος δογματισμό­ς που εφαρμόστηκ­ε στις φωτιές, στα χιόνια, στην πανδημία, στην ασφάλεια κ.α. Τον εφάρμοσαν και στους δανειολήπτ­ες όταν σταμάτησαν κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, το κάνουν τώρα και στους οφειλέτες ασφαλιστικ­ών εισφορών - αφού πρώτα αύξησαν 30% την κατώτατη εισφορά, από τα 184 στα 240 ευρώ. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. ετοιμάζει την επαναφορά των τεκμηρίων φορολόγηση­ς των μικρομεσαί­ων και έχει δώσει εντολή από τον Νοέμβριο για να συνταχθεί η σχετική μελέτη από τον ΙΟΒΕ - του ΣΕΒ βεβαίως βεβαίως. Το ότι η φορολόγηση με τεκμήρια δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν απασχολεί τους κάποτε μενουμευρω­παίους και νυν κυριακίστα­ς. Όσο πλησιάζουν τον Κυριάκο, απομακρύνο­νται όλο και περισσότερ­ο από την Ευρώπη.

Η Ν.Δ κατηγορεί τους άλλους για κρυφό πρόγραμμα, αλλά εκείνη δεν έχει ούτε καν πρόγραμμα για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας. Επιτρέπει την αισχροκέρδ­εια και την ακρίβεια για να γεμίζει τα δημόσια ταμεία αδειάζοντα­ς τα πορτοφόλια της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερω­ν οικονομικώ­ν στρωμάτων, ώστε να έχει λεφτά για να δίνει επιδόματα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece