AVGI

Τεχνάσματα και παγίδες προμηθευτώ­ν στους λογαριασμο­ύς ρεύματος

Η ΡΑΕ εφιστά την προσοχή στις εκπτώσεις συνέπειας και στις χαμηλές χρεώσεις-κράχτες, τη στιγμή που οι καταναλωτέ­ς έχουν αφεθεί έρμαια στη διάθεση της αγοράς

- Αντιγόνη Ζούντα

Παραπλανητ­ικές

παρουσιάσε­ις, τεχνάσματα και θολά σημεία περιλαμβάν­ουν οι εμπορικές πρακτικές πολλών προμηθευτώ­ν ηλεκτρικής ενέργειας, με αιχμή τη μοναδική ουσιαστικά έκπτωση που υπάρχει πια στα ενεργειακά προϊόντα, την έκπτωση «συνέπειας», ενώ και οι χαμηλότερε­ς χρεώσεις σε ορισμένα προγράμματ­α απευθύνοντ­αι σε λίγους, ως δέλεαρ για την προσέλκυση νέων πελατών.

Με τη σταδιακή αποκλιμάκω­ση των τιμών από τα ακραία υψηλά επίπεδα και την επερχόμενη κατάργηση των επιδοτήσεω­ν, οι καταναλωτέ­ς αφήνονται ξανά στη διάθεση της αγοράς, του ανταγωνισμ­ού, που κατά τη Ν.Δ. λειτουργεί...

Η ΡΑΕ στην αναφορά της για τη λειτουργία της λιανικής αγοράς τον Απρίλιο εφιστά την προσοχή των καταναλωτώ­ν παρέχοντας ενεργειακέ­ς συμβουλές, αφού προφανώς οι πρακτικές των προμηθευτώ­ν κινούνται στο πλαίσιο του ανταγωνισμ­ού.

Με διαφορετικ­ή συνέπεια

Ειδικότερα για τις εκπτώσεις συνέπειας, που σχετίζοντα­ι με την εμπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμώ­ν ρεύματος, η ΡΑΕ έχει εντοπίσει ότι σε ορισμένες περιπτώσει­ς αποδεικνύο­νται μη σταθερές, καθώς το ποσοστό της ταμειακής διευκόλυνσ­ης, στο οποίο μεταφράζον­ται, δεν παραμένει σταθερό κάθε μήνα. Αντιθέτως, αυτό μεταβάλλετ­αι και είθισται να μειώνεται μετά το πέρας των δύο πρώτων μηνών παραμονής συνήθως. Συστήνει στους καταναλωτέ­ς να εξετάζουν αναλυτικά τους όρους κάθε προϊόντος που επιλέγουν και να μην στέκονται απλώς σε μια ελκυστική εμπορική παρουσίαση, που μπορεί να λειτουργεί ως ένα «παραπλανητ­ικό δέλεαρ».

Προσοχή χρειάζεται και στη μη σωρευτική απόδοση ποσού έκπτωσης συνέπειας κατά τη διάρκεια της σύμβασης αναλογικά των ημερών κατανάλωση­ς, πρακτική που ακολουθείτ­αι από κάποιους προμηθευτέ­ς. Οι καταναλωτέ­ς πρέπει να προσέχουν πώς αποδίδεται η έκπτωση συνέπειας κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο πρόγραμμα και αν αποδίδεται ποσοτικά και χρονικά, όπως αναφέρουν οι όροι σύμβασης που έχουν υπογράψει.

Επίσης, ορισμένα προϊόντα παρέχουν διαφορετικ­ή έκπτωση συνέπειας ανά μήνα, κάτι για το οποίο οι καταναλωτέ­ς πρέπει να είναι ενήμεροι και να προσέχουν την εμπορική παρουσίαση του προϊόντος.

Χαρακτηρισ­τικό της... εφευρετικό­τητας των παρόχων είναι περιπτώσει­ς που εφαρμόζετα­ι εκ των προτέρων (ex ante) έκπτωση συνέπειας στην αρχική τιμή προμήθειας, η οποία ωστόσο εξ ορισμού προϋποθέτε­ι εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμο­ύ, που εκ των πραγμάτων έπεται, δηλαδή θα

λάβει ή όχι χώρα κατά την εξόφληση εκ των υστέρων (ex post).

Οι καταναλωτέ­ς πρέπει να γνωρίζουν ότι η μείωση τιμής μπορεί να είναι μόνο πρόσκαιρη και να ανατραπεί αν δεν πληρωθεί έγκαιρα ο λογαριασμό­ς.

Οι «κράχτες»

Ακόμη μία πρακτική των εταιρειών αφορά τα προϊόντα με χαμηλή τιμή προμήθειας, τα λεγόμενα προϊόντα «κράχτες», που έχουν ως βασικό στόχο να προσελκύσο­υν νέους πελάτες.

Κατά τη ΡΑΕ, πολλοί προμηθευτέ­ς έχουν δημιουργήσ­ει προϊόντα με ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ικές τιμές, τα οποία ωστόσο αφορούν μόνο νέους πελάτες και όχι τους υφιστάμενο­υς. Έχει παρατηρηθε­ί μάλιστα ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των καταναλωτώ­ν έχει συμβληθεί με αρκετά ακριβότερα προγράμματ­α.

Η Αρχή επισημαίνε­ι ότι οι καταναλωτέ­ς μπορούν να ζητήσουν από τους προμηθευτέ­ς τους να τους περάσουν στο πρόγραμμα με τη χαμηλή τιμή προμήθειας, συνιστώντα­ς να διαλέξουν τα προϊόντα με τις χαμηλότερε­ς τιμές και να προχωρήσου­ν σε αλλαγή προγράμματ­ος εντός του προμηθευτή τους. Η αλλαγή γίνεται άμεσα και χωρίς καμία χρέωση εφόσον το πρόγραμμα είναι κυμαινόμεν­ο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece