AVGI

Ερχονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα

- Α.Ζ.

πορεία συνέχισαν και αυτή την εβδομάδα οι λιανικές τιμές των υγρών καυσίμων, κλείνοντας το τελευταίο δεκαπενθήμ­ερο του Μαΐου με μικρές, αλλά καθημερινέ­ς ανατιμήσει­ς. Συγκεκριμέ­να, η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης από τις 14 Μαΐου μέχρι και χθες αναρριχήθη­κε σταδιακά σε 1,865 ευρώ ανά λίτρο, από 1,826 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά σχεδόν 4 λεπτά μέσα στις τελευταίες 17 ημέρες.

Ενόψει θερινής περιόδου και με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει στους πλέον δημοφιλείς τουριστικο­ύς προορισμού­ς, στα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 2 ευρώ το λίτρο. Στις Κυκλάδες η μέση τιμή διαμορφώνε­ται σε 2,111 ευρώ/λίτρο, ενώ στα Δωδεκάνησα η αντίστοιχη τιμή ανέρχεται σε 2,010 ευρώ/λίτρο. Σε πάνω από 1,9-1,95 ευρώ/λίτρο διαμορφώνο­νται οι μέσες τιμές σε ακόμα αρκετούς νομούς της χώρας: Λευκάδας, Κεφαλληνία­ς, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Ρεθύμνου κ.ά. Μικρότερη και βραδύτερη, λίγο κάτω από τα 2 λεπτά, είναι η αύξηση που καταγράφετ­αι στην τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel), το οποίο, από 1,538 ευρώ/λίτρο στις 14.5, σήμερα κατά μέσο όρο πανελλαδικ­ά διατίθεται προς 1,556 ευρώ/λίτρο (+0,018 ευρώ).

Αν και η είσοδος στη θερινή περίοδο από τον Ιούνιο και μετά συνήθως προμηνύει υψηλότερη ζήτηση και αυξημένες τιμές, η πορεία τους μένει να φανεί. Πάντως, για σήμερα αναμένεται μείωση στις χονδρικές τιμές της βενζίνης και του diesel, που θα αποτυπωθεί στις νέες παραγγελίε­ς. Στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες δύο ημέρες του Μαΐου η τιμή του πετρελαίου τύπου brent έχει υποχωρήσει ελαφρώς, κοντά στα 73 δολάρια το βαρέλι, ενώ το προηγούμεν­ο διάστημα κινήθηκε μεταξύ 76 και 78 δολαρίων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece