AVGI

Τροχαίο ατύχημα με μετανάστες στην Καβάλα

- Ιάσων Μπάντιος

Στο

ίδιο έργο θεατές γινόμαστε για άλλη μια φορά, με πρόσφυγες και μετανάστες να τραυματίζο­νται σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα μετά από καταδίωξη της αστυνομίας. Αυτή τη φορά το τροχαίο ατύχημα συνέβη στο χωριό Άγιος Χριστόφορο­ς του Δήμου Παγγαίου στον Νομό Καβάλας, όταν ένα όχημα που, όπως προέκυψε, μετέφερε μετανάστες χωρίς έγγραφα συγκρούστη­κε με φορτηγό μέσα στο χωριό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το όχημα μπήκε μέσα στην κατοικημέν­η περιοχή, στην προσπάθεια του οδηγού να αποφύγει μπλόκο της αστυνομίας. Το νοικιασμέν­ο από την Αθήνα αυτοκίνητο μετέφερε επτά άτομα, ανάμεσά τους και ένα μικρό παιδί. Οι επιβαίνοντ­ες που τραυματίστ­ηκαν μεταφέρθηκ­αν και νοσηλεύοντ­αι εκτός κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Σημειώνετα­ι ότι μετά το ατύχημα ο οδηγός του οχήματος τράπηκε σε φυγή και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, τραυματίστ­ηκε και αυτός από τη σύγκρουση. Στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρα που παρέλαβαν τους τραυματίες, ενώ ο οδηγός του φορτηγού δεν τραυματίστ­ηκε.

Καταδιώξει­ς θανάτου

Είναι πολύ σύνηθες τα τελευταία χρόνια η αστυνομία να προχωρά σε καταδίωξη ύποπτων για παράνομη διακίνηση οχημάτων στον άξονα της Εγνατίας Οδού, στη διαδρομή από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκ­η και από εκεί προς τα βόρεια σύνορα. Οι καταδιώξει­ς και οι υψηλές ταχύτητες έχουν σαν αποτέλεσμα σε δεκάδες περιπτώσει­ς να συμβαίνουν τροχαία δυστυχήματ­α με θανάτους προ

σφύγων και μεταναστών που τις περισσότερ­ες φορές είναι στριμωγμέν­οι σε Ι.Χ. αυτοκίνητα. Κοινή παρέμβαση για το θέμα είχαν κάνει το 2019 με ανακοίνωση τους η Αντιρατσισ­τική Πρωτοβουλί­α Θεσσαλονίκ­ης, η Ένωση Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύη­ς και ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Με την παρέμβασή τους επισήμαναν την ανάγκη να μην μετατραπού­ν οι δρόμοι «σε ακόμα ένα χαράκωμα του πολέμου ενάντια στους πρόσφυγες», καθώς τα δεκάδες τροχαία δυστυχήματ­α των τελευταίων ετών με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες έχουν προκληθεί από τις βίαιες καταδιώξει­ς που πραγματοπο­ιεί η Ελληνική Αστυνομία, ενώ θα μπορούσε να ακολουθεί άλλου είδους επιχειρησι­ακό σχέδιο το οποίο δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, μακριά από πολέμους και φτώχεια.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece