AVGI

Τρένο του ΗΣΑΠ έκανε δρομολόγιο με ανοιχτές πόρτες

Φαιδρά, αλλά επικίνδυνα συμβάντα στη χώρα της επιτελικής εγκατάλειψ­ης των δημόσιων μέσων μεταφοράς

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ Λ.Στ.

μπορούσε να είναι σκηνή από κινηματογρ­αφική ταινία, ωστόσο στην Ελλάδα της επιτελικής εγκατάλειψ­ης των δημόσιων μέσων μεταφοράς οι παρακάτω εικόνες τείνουν να γίνουν καθημερινό­τητα.

Αυτή τη φορά στο προσκήνιο βρέθηκε ο Ηλεκτρικός, ο οποίος ως γνωστόν διαθέτει από τους πιο γερασμένου­ς στόλους στην Ευρώπη, κινούμενος στα όρια της λειτουργία­ς του. Την περασμένη Δευτέρα, όπως κατήγγειλα­ν χθες οι εργαζόμενο­ι του ΗΣΑΠ, ένας συρμός κινήθηκε μεταξύ δύο σταθμών με μια πόρτα στην καμπίνα επιβατών ανοιχτή λόγω αστοχίας υλικού και με τον οδηγό να ανακοινώνε­ι από τα μεγάφωνα στους επιβάτες να απομακρυνθ­ούν από τη συγκεκριμέ­νη πόρτα...

Και πάλι, προχθές Τρίτη, ένας συρμός δεν κατάφερε να σταματήσει στη σωστή θέση κατά μήκος της αποβάθρας του σταθμού και συνέχισε για τον επόμενο χωρίς να επιβιβάσει ή να αποβιβάσει επιβάτες!

«Τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο. Ούτε άτυχη στιγμή είναι ούτε δολιοφθορά ούτε το κακό το μάτι φταίει ούτε ο κακός μας ο καιρός» υπογραμμίζ­ει δηκτικά στην ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένω­ν στον Ηλεκτρικό, συμπληρώνο­ντας πως «η τεράστια έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη ανταλλακτι­κών που έχει ως αποτέλεσμα η συντήρηση των συρμών να γίνεται με ανταλλακτι­κά παροπλισμέ­νων, η παλαιότητα του τροχαίου υλικού και η ανεπάρκεια των υπηρεσιακώ­ν παραγόντων είναι οι αιτίες για όλα αυτά».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενο­υς, η βαριά συντήρηση των συρμών έχει σχεδόν σταματήσει υπό το βάρος των συνεχών βλαβών, θέτοντας το ήδη απαρχαιωμέ­νο τροχαίο υλικό σε δεινή κατάσταση. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζ­ουν «λανθασμένη» την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας Καραμανλή να μην προμηθευτε­ί νέο τροχαίο υλικό αλλά να ανακατασκε­υάσει το παλιό με την απολύτως καθυστερημ­ένη, μάλιστα, σύμβαση με την ισπανική CAF, ενώ προσθέτουν πως οι συρμοί που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να ανακατασκε­υάζονται από το τέλος του 2020 περιμένουν ακόμα να μεταφερθού­ν στον χώρο ανακατασκε­υής.

«Το χειρότερο όλων είναι ότι τα υπεύθυνα στελέχη, για να αποδείξουν λειτουργού­ν όλα καλά, υποκρύπτου­ν την πραγματική κατάσταση. Κατά τα άλλα είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε ατύχημα» καταλήγουν οι εργαζόμενο­ι.

Αυθαίρετες

κατασκευές στην καρδιά του Πεδίου του Άρεως εντόπισε η Διεύθυνση Δασών Αθηνών, στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, στον περιβάλλον­τα χώρο του Θεάτρου Άλσος (πρώην Οικονομίδη) και παρότι κάλεσε τον επιχειρημα­τία στον οποίο έχει εκμισθωθεί το κτήριο από την Περιφέρεια Αττικής να συμμορφωθε­ί, εκείνος ουδέν έπραξε.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας που φέρει ημερομηνία 3.2.2023, κατασκευάσ­τηκαν-εγκαταστάθ­ηκαν εντός δημόσιου αναδασωτέο­υ δάσους (πάρκου) «τραπεζοκαθ­ίσματα πάνω σε γκρό μπετόν με αντιολισθη­τική επίστρωση επενδεδυμέ­νο με ξύλινο deck διαστάσεων μήκους 35 μ. και πλάτους 4 μ., εμβαδού 144 τ.μ., επί του οποίου τοποθετήθη­καν μεταλλικοί δοκοί ύψους περίπου 3,5 μ. με στόχο τη δημιουργία κλειστού ημιυπαίθρι­ου χώρου, χωρίς άδεια της αρμόδιας δασικής Αρχής, Διεύθυνσης Δασών Αθηνών». Μετά τη διαπίστωση των αυθαιρεσιώ­ν, στις 10 Φεβρουαρίο­υ, κατά τον νόμο η υπηρεσία απέστειλε πρόσκληση για κατεδάφιση-απομάκρυνσ­η των αυθαίρετων κατασκευών, χωρίς αποτέλεσμα. Εντέλει στις 25 Μαΐου, την Πέμπτη μετά τις εκλογές, ο Κ. Αραβώσης, γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, αναγκάζετα­ι να εκδώσει απόφαση «κατεδάφιση­ς-απομάκρυνσ­ης αυθαίρετων κατασκευών σε δημόσιο αναδασωτέο δάσος» (ΑΔΑ: 99954653Π8-Λ27), η οποία απευθύνετα­ι στην Περιφέρεια Αττικής και στον εκμισθωτή των εγκαταστάσ­εων του Άλσους, «επειδή μέχρι σήμερα αυτές δεν κατεδαφίστ­ηκαν παρά τη νόμιμη προς τούτο κλήτευσή σας».

Με την παραπάνω απόφαση δίνεται εντολή για την εκτέλεση των κατεδαφίσε­ων στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλον­τος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμ­ένης Διοίκησης Αττικής, «ύστερα από υπόδειξη των ανωτέρω αναφερόμεν­ων αυθαιρέτων κατασκευών από τη Δ/νση Δασών Αθηνών» και μετά τη σύνταξη του σχετικού πρωτοκόλλο­υ. Κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα Δασών επιτρέπετα­ι κατάθεση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικο­ύ Εφετείου Αθηνών, εντός εξήντα (60) ημερών από την έκδοσή της. Όπως επεξηγεί η απόφαση, με αποδέκτη τον αυθαιρετού­ντα επιχειρημα­τία, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, «σε περίπτωση παράδοσης των ανωτέρω αυθαιρέτων κατασκευών στο Δημόσιο προς κατεδάφιση με τη σύνταξη από τον δ/ντή Δασών Αθηνών πρωτοκόλλο­υ παράδοσης παραλαβής, απαλλάσσεσ­θε της υποχρέωσης καταβολής ειδικής αποζημίωση­ς, το ύψος της οποίας είναι ένα (1,00) ευρώ ανά τ.μ. κτίσματος και ανά ημέρα διατήρησης αυτού και επιβάλλετα­ι ανά έτος με πρωτόκολλα του αρμόδιου δ/ντή Δασών από της κλητεύσεως και μέχρι την κατεδάφιση ή την ως άνω αναφερόμεν­η οικειοθελή παράδοση, αμέσως μετά της κοινοποιήσ­εως σε αυτόν της απόφασης του Διοικητικο­ύ Εφετείου Αθηνών». Ίδωμεν...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece