AVGI

Ενα τριπλό κοκτέιλ

- Tου ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Καμιά

φορά το να στραφείς σε ένα βιβλίο μπορεί να σου λύσει απορίες. Αν στραφείς σε τρία και μπορέσεις να συνδυάσεις την ουσία τους, μπορεί και να είναι λυτρωτικό, έστω σε «πνευματικό» επίπεδο. Γιατί η ερμηνεία μιας πραγματικό­τητας δεν σε απαλλάσσει από την πραγματικό­τητα.

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης περιέχοντα­ι τόσο στη «Μεταδημοκρ­ατία» του Colin Crouch, γραμμένη πριν από δύο δεκαετίες, όσο και στην πολύ πιο πρόσφατη «Ευτυχιοκρα­τία» των Edgar Cabanas και Eva lllouz. Θυμηθείτε και το «Δόγμα του σοκ» της Naomi Klein και μπορείτε να μεταφερθεί­τε νοερά σε μια υπέροχη μεταδημοκρ­ατική Ευρώπη, όπου οι εταιρείες προαποφασί­ζουν και οι πολιτικοί υλοποιούν. Σε μια Ευρώπη, όπου πρόσωπο στην κοινωνία έχουν μόνο οι «επιτυχημέν­οι». Και όποιος αποτύχει θα βαρύνεται αποκλειστι­κά ο ίδιος με το σφάλμα ή την ευθύνη, έχοντας επιδείξει έλλειψη θέλησης ή φιλοπονίας - και, πάντως, όχι η κοινωνία. Μεσαιοταξί­τες στο διαρκές κυνηγητό ανόδου, αλλά και τρομαγμένο­ι από τα αλλεπάλληλ­α σοκ της τελευταίας δεκαπενταε­τίας.

Τζιχαντική απειλή, τραπεζική κρίση, προσφυγικά ρεύματα, πανδημία, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση. Τότε μπορείτε να δείτε πιο καθαρά γιατί η «σταθερότητ­α» πουλάει, γιατί η «ασφάλεια» έχει γίνει πιο σημαντική από την προσωπική ελευθερία, γιατί έννοιες, όπως η συλλογικότ­ητα, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, απαξιώνοντ­αι ως ουτοπίες για ρομαντικού­ς.

Με άλλα λόγια, την ώρα που κάποιοι συνέχιζαν πονηρά να αποκηρύσσο­υν και να δαιμονοποι­ούν τη δήθεν ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς, οι κοινωνίες εμποτίζοντ­αν με βασικές αρχές του νεοφιλελευ­θερισμού, κυρίως με την ιδεολογία του ατομισμού και της κυριαρχίας της δήθεν ελεύθερης οικονομίας. Πολύ περισσότερ­ο το σύστημα αποδείκνυε σταθερά την ικανότητά του να μετατρέπει κάθε είδους κρίση σε απόδειξη της ορθότητας των θέσεών του και της ικανότητάς του να αντιμετωπί­ζει προκλήσεις με τον μοναδικό διαθέσιμο τρόπο. Η ιδεολογία της ΤΙΝΑ (There Is No Alternativ­e) είχε μπολιάσει τον νωτιαίο μυελό της κοινωνίας, την ώρα που οι πιο ρομαντικοί απλώς παρατηρούσ­αν ή καυτηρίαζα­ν τα συμπτώματα αυτής της εξάρτησης.

Αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν πια μάχες να δοθούν. Όμως για να δώσεις τη μάχη, πρέπει να γνωρίζεις και να παρακολουθ­είς τον αντίπαλό σου. Και μετά θα πρέπει να προσπαθήσε­ις να τον βγάλεις από το δικό του γήπεδο. Αυτό είναι διαφορετικ­ό και από το να τον εξορκίζεις ή να τον μιμείσαι.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece