AVGI

Αυτοψία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις κατεστραμμ­ένες περιοχές

Σβίγκου, Φάμελλος, Βασιλειάδη­ς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησαν με κατοίκους και Αρχές. Σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Συναντήσει­ς με τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη και τον υποψήφιο περιφερειά­ρχη Δημήτρη Κουρέτα

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Με

σκοπό να στηρίξει τους πολίτες που δοκιμάζοντ­αι στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία επισκέφθηκ­ε χθες τις περιοχές που καταστράφη­καν από τις φονικές πλημμύρες. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, όπως επίσης η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτή­ς γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδη­ς έκαναν αυτοψία σε Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, συνοδευόμε­νοι από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ενώ συνομίλησα­ν με κατοίκους και τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν.

Φάμελλος: Ζήτημα δημόσιας υγείας

Σοβαρότατο ζήτημα αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας έθεσε ο Σ. Φάμελ

λος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις περιοχές που καταστράφη­καν από τις φονικές πλημμύρες. «Σήμερα, από τους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Λαρίσης, εκπέμπουμε μαζί με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της μια κραυγή αγωνίας, έτσι ώστε αυτή η βιβλική καταστροφή να μην συνεχιστεί και να μην εξελιχθεί σε νέο πρόβλημα πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα ως προς τις παραμέτρου­ς της δημόσιας υγείας» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του κόμματος. Τόνισε δε ότι η Πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν τα προβλήματα υδροδότηση­ς και ηλεκτροδότ­ησης, ενώ σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει και ως προς την αποκομιδή των νεκρών ζώων αλλά και με τα στερεά απόβλητα.

Ακόμη, ο Σ. Φάμελλος έβαλε σε πρώτο πλάνο την υγειονομικ­ή φροντίδα και τη λειτουργία των υγειονομικ­ών δομών σε συνδυασμό με την προνοιακή και ψυχοκοινων­ική στήριξη για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, έθεσε ερωτήματα για την υλοποίηση και τον σχεδιασμό αντιπλημμυ­ρικής προστασίας και τις ευθύνες που αναλογούν στην Πολιτική Προστα

σία, επισημαίνο­ντας την ανάγκη άμεσου συντονισμο­ύ προκειμένο­υ να προφυλαχθο­ύν οι πολίτες. Σημειωτέον ότι, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Παλαμά τον πρόεδρο της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθημερινά διατίθεντα­ι 8.000 μερίδες φαγητού σε πολίτες που δεν έχουν εξασφαλισμ­ένη σίτιση.

Ευθύνες Μητσοτάκη

Για μια καταστροφή άνευ προηγουμέν­ου έκανε λόγο η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ρ. Σβίγκου, καταλογίζο­ντας ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και στον περιφερειά­ρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Επισήμανε ότι οι επιστήμονε­ς είχαν προειδοποι­ήσει για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα. «Πρόκειται για μια προαναγγελ­θείσα τραγωδία. Πρόκειται για ένα έγκλημα. Ένοχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

«Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι η μοναδική απάντηση της κυβέρνησης σ’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία» δήλωσε με τη σειρά

του ο Γ. Βασιλειάδη­ς, κάνοντας λόγο για ανυπαρξία κράτους και υποδομών. «Τι έγινε από το 2021 και μετά; Τι έγιναν τα αντιπλημμυ­ρικά; Γιατί απεντάχθηκ­αν έργα, γιατί στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για να μπορέσουμε να θωρακίσουμ­ε τη χώρα και να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος;». Αυτά τα ερωτήματα έθεσε ο αναπληρωτή­ς γραμματέας της Κ.Ε., καταλογίζο­ντας και αυτός ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία έθεσε προ των ευθυνών της, ενώ ζήτησε παραιτήσει­ς. «Ο “Ιανός” ήταν ένα καμπανάκι. Εμείς από το 2018 είχαμε προνοήσει, ξεκινήσαμε τα αντιπλημμυ­ρικά σχέδια, ξεκινήσαμε σχέδια πολιτικής προστασίας. Όλα αυτά μπήκαν στην άκρη, στις καλένδες, μπήκαν στο συρτάρι» σημείωσε ο αναπληρωτή­ς γραμματέας, για να υπενθυμίσε­ι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Ελλάδα για την πολιτική της στον συγκεκριμέ­νο τομέα.

Αντιπροσωπ­εία του κόμματος συναντήθηκ­ε, μεταξύ άλλων, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη αλλά και με τον υποψήφιο περιφερειά­ρχη Δημήτρη Κουρέτα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece