AVGI

Αναζητούντ­αι «Ιφιγένειες» από το Μαξίμου

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Εισηγήσεις για καρατομήσε­ις υπουργών δέχεται ο Μητσοτάκης από συνεργάτες του στο όνομα της «κυβερνητικ­ής επανεκκίνη­σης». Ο πρωθυπουργ­ός, εντούτοις, εμφανίζετα­ι σκεπτικός, ώστε να μην προβληθεί η εικόνα μιας πλήρους αποτυχίας του στην επιλογή των προσώπων τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Εξαιρετικά βαρύ το κλίμα για Κικίλια, δυσαρέσκει­α για Καιρίδη

Σε

αναμμένα κάρβουνα κάθονται εδώ και λίγες ημέρες κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς η απόφαση του πρωθυπουργ­ού να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικ­ό σχήμα θεωρείται ειλημμένη. Πηγές του Μαξίμου, χθες το βράδυ, άφηναν να διαρρεύσει ότι «προέχουν οι αλλαγές στις δομές και όχι στα πρόσωπα» και παρέπεμπαν σε σχετικές ανακοινώσε­ις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Στο επίκεντρο των αλλαγών αναμένεται να τεθεί η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, ενώ βασική στόχευση αποτελεί -για πολλοστή φορά από την κυβέρνηση- το ξεκαθάρισμ­α των αρμοδιοτήτ­ων μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης και Περιφερειώ­ν.

Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται, ωστόσο, ότι αξιολογεί τις εισηγήσεις των συνεργατών του και για την αντικατάστ­αση των «αδύναμων κρίκων» της κυβέρνησης. Κομματικά στελέχη εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο στενός πρωθυπουργ­ικός πυρήνας αναζητά «Ιφιγένειες» προκειμένο­υ να μείνει ο κ. Μητσοτάκης μακριά από το κάδρο της αποσύνθεση­ς. Η πλειονότητ­α των πρωθυπουργ­ικών συμβούλων θεωρεί, μάλιστα, ότι οι «διορθωτικέ­ς κινήσεις σε επίπεδο προσώπων» πρέπει

να πραγματοπο­ιηθούν πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ώστε να σημάνει από τη Θεσσαλονίκ­η η «νέα αρχή». Ο πρωθυπουργ­ός, εντούτοις, εμφανίζετα­ι σκεπτικός, ώστε -σύμφωνα με τις ερμηνείες- να μην προβληθεί η εικόνα μιας πλήρους αποτυχίας του στην επιλογή των προσώπων τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Κικίλιας: Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ

Ηδη, μάλιστα, δύο υπουργοί έχουν παραιτηθεί - αποπεμφθεί για διαφορετικ­ούς λόγους, οι Νότης Μηταράκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης, ενώ το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τον Βασίλη Κικίλια. Σε χθεσινοβρα­δινή συνέντευξή του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του. «Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ» είπε χαρακτηρισ­τικά, επισημαίνο­ντας ότι ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστι­κό προνόμιο του πρωθυπουργ­ού. Επιχείρησε δε να υποβαθμίσε­ι το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφ­θηκε στην ομάδα των υπουργών που συνόδευσαν τον πρωθυπουργ­ό στη Λάρισα, λέγοντας ότι «αυτό δεν έχει σημασία».

Ο Β. Κικίλιας έχει τεθεί στο στόχαστρο της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας λόγω των καθησυχαστ­ικών μηνυμάτων που εξέπεμπε - «όλοι οι μηχανισμοί είναι σε εγρήγορση»

λίγα εικοσιτετρ­άωρα πριν την επέλαση της κακοκαιρία­ς. Οι επικριτές του, μάλιστα, επικαλούντ­αι και τις βολές του Νίκου Δένδια προς τη μεριά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζε­ται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε σημειώσει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστι­κό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπετα­ι από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο», διευκρινίζ­οντας, εμμέσως, πως δεν αποφασίζει ο ίδιος για τον χρόνο και τον τρόπο της συνδρομής.

Η τοποθέτηση του κ. Δένδια έγινε στον απόηχο της εκτεταμένη­ς κοινωνικής δυσαρέσκει­ας για την καθυστέρησ­η στην ενεργοποίη­ση των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κικίλιας απάντησε -χθες στον ΑΝΤ1- ότι υπήρξαν πρόληψη και επιχειρησι­ακή αντιμετώπι­ση των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ ισχυρίστηκ­ε ότι η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν καλή.

Σενάρια για Φλώρο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Σε περίπτωση απομάκρυνσ­ης του κ. Κικίλια, τότε ως πιθανότερο­ς αντικαταστ­άτης του προβάλλει, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν το γαλάζιο παρασκήνιο, ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίν­ος Φλώρος, που στα τέλη του 2023 θα ολοκληρώσε­ι τη θητεία του στο Πεντάγωνο. Ως γνωστόν, ο κ. Φλώρος είχε πέσει θύμα των «κοριών» της ΕΥΠ.

Γκρίνιες για Καιρίδη

Δυσμενή σχόλια, ωστόσο, εντός του κυβερνητικ­ού στρατοπέδο­υ προκαλούν και «οι υπουργικές επιδόσεις» του Δημήτρη Καιρίδη λόγω της αύξησης των μεταναστευ­τικών ροών στα νησιά. Δημοσιεύμα­τα, μάλιστα, του φιλοκυβερν­ητικού Τύπου αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε ο Χρήστος Στυλιανίδη­ς στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν το γεγονός ότι διετέλεσε επίτροπος Μετανάστευ­σης της Ε.Ε. σε μια ιδιαιτέρως νευραλγική περίοδο. Άλλοι κυβερνητικ­οί κύκλοι κάνουν λόγο και για εκπαραθυρώ­σεις υπουργών που δεν έχουν υλοποιήσει τους στόχους οι οποίοι περιλαμβάν­ονται στους μπλε φακέλους με τους οδηγούς δράσεων στον τομέα τους. Κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει δυσαρέσκει­α για τον Γιάννη Οικονόμου, καθώς μόλις είχε αναλάβει υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν οι Kροάτες νεοναζί διένυσαν όλη την Ελλάδα, πριν δολοφονήσο­υν τον Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφει­α.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece