AVGI

Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ οι καθυστερήσ­εις στα σχέδια πλημμυρών

- Λ.Στ.

σε εννέα ερωτήματα για την καθυστέρησ­η επικαιροπο­ίησης και εκπόνησης των δεύτερων Διαχειριστ­ικών Σχεδίων Κινδύνων Πλημμύρας αλλά και της υλοποίησης των Περιφερεια­κών Σχεδίων Προσαρμογή­ς στην Κλιματική Αλλαγή ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους, με πρωτοβουλί­α της Πέτης Πέρκα, βουλευτή Φλώρινας.

Ερωτούν τους υπουργούς Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τα εξής:

Γιατί η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ) και δεν επικαιροπο­ιήθηκαν οι χάρτες επικινδυνό­τητας πλημμύρας, οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας και τα ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ­Σ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ που είχαν καταρτιστε­ί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σχεδιάζουν και πότε να εφαρμόσουν πλήρως την παραπάνω Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

Αν έλαβαν υπόψη τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας για τη Θεσσαλία, που ήταν αναρτημένο­ι από το 2018, και τι έπραξαν προκειμένο­υ να θωρακιστεί η Θεσσαλία.

Γιατί χρειάστηκα­ν σχεδόν τρία χρόνια από την υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης (11.12.2019) μέχρι τη συμβασιοπο­ίηση των μελετών (30.8.2022) με συμβατική διάρκεια δύο χρόνων, όταν εξαιτίας της κλιματικής κρίσης έπρεπε να επιταχυνθε­ί η διαδικασία και να θεωρηθεί ως άμεση προτεραιότ­ητα.

Πότε θα εγκριθούν στο σύνολό τους τα Περιφερεια­κά Σχέδια Προσαρμογή­ς στην Κλιματική Αλλαγή.

Πώς θα αξιοποιηθο­ύν οι διαθέσιμες χρηματοδοτ­ήσεις της Ε.Ε. και αν θα αυξηθούν τα ποσοστά απορρόφηση­ς των πόρων για την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Επίσης ζητούν να πληροφορηθ­ούν αν η Ελλάδα θα διεκδικήσε­ι τη συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύη­ς για τις πλημμύρες, με ποιο τρόπο θα υλοποιηθού­ν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ως προς τον περιορισμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και αν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προειδοποι­ήσεις της επιστημονι­κής κοινότητας αλλά και, σε επίπεδο σχεδιασμού, με ποια μέτρα και πολιτικές θα απαντηθούν οι μεγάλες απαιτήσεις και προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, ώστε να έχουμε ανθεκτική και βιώσιμη κοινωνία και οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece