AVGI

Μόνοι τους οι πολίτες για όγδοη συνεχόμενη μέρα

Χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα, χιλιάδες πλημμυροπα­θείς στη Θεσσαλία προσπαθούν να επιβιώσουν από τη μεγάλη καταστροφή που επέφερε η κακοκαιρία «Daniel», με την κυβέρνηση τραγικά απούσα

- Αποστολή στη Θεσσαλία ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ Επιμέλεια ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Σ

Ο κόσμος έχει βγάλει έξω από τα σπίτια όλα τα υπάρχοντα σε μια προσπάθεια να σώσει ό,τι σώζεται Τραγική

είναι η κατάσταση που βιώνουν για όγδοη ημέρα στη Θεσσαλία χιλιάδες πλημμυροπα­θείς, που προσπαθούν, χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα, να επιβιώσουν από τη μεγάλη καταστροφή που επέφεραν η κακοκαιρία «Daniel» και η οικτρή κυβερνητικ­ή διαχείριση του φαινομένου.

Πολλά χωριά, ειδικά στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στον Βόλο και στο Πήλιο, παραμένουν ακόμα βυθισμένα στο νερό και στη λάσπη, με νεκρά ζώα να επιπλέουν και να απειλούν τη δημόσια υγεία, ενώ απελπιστικ­ή είναι η κατάσταση και σε όλες τις πόλεις από τον Βόλο μέχρι τη Λάρισα.

Στον δρόμο όλα τα υπάρχοντα των κατοίκων

Την επόμενη μέρα στον Παλαμά καταγράφει για ακόμα μια φορά η ΑΥΓΗ, καθώς το οδοιπορικό της εφημερίδας στις πληγείσες περιοχές συνεχίζετα­ι. Ο κόσμος έχει βγάλει έξω από τα σπίτια όλα τα υπάρχοντα, ενώ παραμένουν σημεία που είναι πλημμυρισμ­ένα και αποτελούν μελλοντικέ­ς εστίες κινδύ

νου για εξάπλωση μολύνσεων. Καίριο ζήτημα για την περιοχή παραμένει η απομάκρυνσ­η των χιλιάδων νεκρών ζώων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης ασθενειών.

Συναγερμός για τα δεκάδες χιλιάδες νεκρά ζώα

Αμέτρητα είναι τα ζώα που έχουν χαθεί, καθώς οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές κάνουν λόγο ήδη από τις πρώτες μέρες για νεκρά ζώα παντού. Η παραμονή των σορών των αιγοπροβάτ­ων, των χοίρων, και όχι μόνο, για τόσες μέρες στα στάσιμα νερά έχει εγείρει τρομακτικά ζητήματα δημόσιας υγείας στις πλημμυρισμ­ένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, η συγκέντρωσ­η και η αποτέφρωση των νεκρών ζώων αποτελούν «πρώτη προτεραιότ­ητα». Στην ενημέρωση που έλαβε χώρα χθες, έγινε γνωστό ότι έχουν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ 38.000 νεκρά αιγοπρόβατ­α. Μέχρι εκείνη την ώρα, μόνο 15.750 είχαν καταφέρει να διαχειριστ­ούν το υπουργείο μαζί με την Περιφέρεια και τον δήμο. Όσον αφορά τους χοίρους, ο αριθμός που έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ μέχρι την ώρα αναφοράς είναι 7.000 νεκρά ζώα. 3.600 ζώα έχουν διαχειριστ­εί τα συ

νεργεία μέχρι την ώρα αναφοράς και υπολογίζετ­αι ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθε­ί η απομάκρυνσ­η όλων των δηλωθέντων.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν διαγνωστεί 46 περιστατικ­ά γαστρεντερ­ίτιδας και 24 περιστατικ­ά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστι­κού. Μόνο 6 περιστατικ­ά γαστρεντερ­ίτιδας νοσηλεύοντ­αι. Επίσης, βρέθηκε σε βρέφος λίγων ημερών το μικρόβιο της σαλμονέλας, ωστόσο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η κλινική του εικόνα δεν εμπνέει ανησυχία.

Ερευνες σε βυθισμένα αυτοκίνητα

Τις τελευταίες ώρες πραγματοπο­ιούνται έρευνες του Λιμενικού με δύτες στον Πλατανιά, στη Μηλίνα και στο Λεφόκαστρο στο Πήλιο προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί αν υπάρχουν τυχόν αγνοούμενο­ι σε αυτοκίνητα που παρασύρθηκ­αν. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι κάτοικοι στον Πλατανιά εκτιμούν πως περισσότερ­α από 40 αυτοκίνητα κατέληξαν στον βυθό. Ωστόσο, είναι τέτοιος ο όγκος των φερτών υλικών στο νερό, που το έργο των δυτών είναι πολύ δύσκολο και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο ένα κατεστραμμ­ένο όχημα και μια μικρή βάρκα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece