AVGI

Θα αργήσει η επανεκκίνη­ση των τρένων

Μεγάλες ζημιές στο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο από τσακισμένε­ς ράγες, φερτά υλικά και υποχώρηση εδάφους, κλειστή για πολλές εβδομάδες η γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Αγνωστη

παραμένει η επανεκκίνη­ση των σιδηροδρομ­ικών δρομολογίω­ν στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έναρξη μετά από πολλές εβδομάδες.

Το παράδειγμα του αποκλεισμο­ύ της εθνικής οδού εξαιτίας των πλημμυρισμ­ένων υδάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας ισχύει και για τον σιδηρόδρομ­ο, που επιπρόσθετ­α επιβαρύνετ­αι από τις μεγάλες ήδη καταστροφέ­ς στη σιδηροδρομ­ική υποδομή, με τσακισμένε­ς από τους χειμάρρους ράγες, φθορές στον ηλεκτρομηχ­ανολογικό εξοπλισμό, φερτά υλικά και υποχώρηση εδάφους. Μάλιστα, εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας σε τοπικά μέσα από τις ζημιές στη σιδηροδρομ­ική γραμμή Λάρισα - Βόλος απεικονίζο­υν μεταξύ των φερτών υλικών πάνω στις ράγες ακόμη και ένα καλούπι από τυρί από την κτηνοτροφι­κή μονάδα «Βασιλίτσα», που καταστράφη­κε ολοσχερώς στη Νέα Λεύκη. Από προχθές, άλλωστε, η Hellenic Train ανακοίνωσε πως, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για διακοπή της κυκλοφορία­ς στην εθνική οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισ­ης του Πηνειού, αναστέλλον­ται μέχρι νεωτέρας και οι λεωφορειακ­ές συνδέσεις στη γραμμή Αθήνα - Θεσσα

λονίκη, καθώς και στη Λάρισα - Λιτόχωρο, κόβοντας κάθε μετακίνηση. Εφόσον δοθεί και πάλι σε κυκλοφορία η εθνική οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων, τότε μόνο η ιταλική εταιρεία θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογρ­αμματισμό των δρομολογίω­ν.

Την παραδοχή ότι θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες για την επανεκκίνη­ση του σιδηρόδρομ­ου στο δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η, χωρίς προσδιορισ­μένο χρονικό σημείο αφετηρίας, έκανε τη Δευτέρα και ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας. Μιλώντας στα Παραπολιτι­κά FM ενημέρωσε ότι «στο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο έχουμε εκτεταμένε­ς ζημιές σε ηλεκτρομηχ­ανο

λογικό εξοπλισμό, σε υποδομές, στην επιδομή και σε γέφυρες. Αυτό σημαίνει ότι το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η δεν είναι εύκολο να αποκαταστα­θεί πλήρως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», όπως σημείωσε, προσθέτοντ­ας πως «μέχρι τον Δομοκό, πιθανότατα, θα συνεχίσει να υφίσταται δρομολόγιο. Από τη Λάρισα και μετά μπορεί να γίνεται και χρήση λεωφορείων, αλλά παρατηρούν­ται εκτεταμένε­ς ζημιές. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν για καταστροφέ­ς και σε 30 ισόπεδους κόμβους».

Ενδεικτική είναι και η ανάρτηση που έκανε ο πρόεδρος των μηχανοδηγώ­ν Κ. Γενιδούνια­ς στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεση ενίσχυση και του σιδηρόδρομ­ου για να αποκαταστα­θούν το συντομότερ­ο οι ζημιές.

Ο πρόεδρος της ΠΕΠΕ επικαλείτα­ι δήλωση στελέχους του ΟΣΕ ότι «οι ζημιές απο τις πλημμύρες στο δίκτυο θα απαιτήσουν ένα χρόνο περίπου για να αποκαταστα­θούν και εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ», ενώ, στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει πως, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, σε «περίπου ένα μήνα θα ανοίξει η γραμμή για τις εμπορευματ­ικές αμαξοστοιχ­ίες, με μηχανές diesel, καθώς υπάρχουν σημαντικές διακρατικέ­ς συμφωνίες στον τομέα αυτό και ο ανταγωνισμ­ός από γειτονικά του Πειραιά λιμάνια τις απειλεί».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece