AVGI

Χρειαζόμασ­τε ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» 10 δισ. ευρώ

Πολιτική Προστασία: Η πρόληψη κοστίζει, αλλά όχι όσο η αποκατάστα­ση των ζημιών

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Οι

φετινές καταστροφι­κές πυρκαγιές και πλημμύρες ανέδειξαν την ανάγκη για στενότερη συνεργασία των επιστημόνω­ν με τους πολιτικούς με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό της πρόληψης, όπως υπογράμμισ­αν οι ομιλητές στην εκδήλωση «Φυσικές καταστροφέ­ς και κλιματική κρίση: Ευθύνες, επιπτώσεις, προτάσεις», που διοργανώθη­κε στον Δημοτικό Πολυχώρο «Γαλαξίας» της Νέας Σμύρνης. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υπογράμμισ­ε ότι η δοκιμαζόμε­νη Θεσσαλία πρέπει να ανασυγκροτ­ηθεί με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» ύψους περίπου 10 δισεκατομμ­υρίων ευρώ.

Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε και αυτός την ανάγκη η επιστήμη να συναντήσει την πολιτική, προειδοποί­ησε όμως ότι για να γίνει αυτό, «πρέπει να αγαπάς τα κοινά, να αγαπάς το περιβάλλον». «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε το παράδειγμα» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά επικρίνοντ­ας την πολιτική της Ν.Δ., που συνδυάζει τον νεοφιλελευ­θερισμό με τα πελατειακά δίκτυα. Θύμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει το κτηματολόγ­ιο και τους δασικούς χάρτες, πρωτοβουλί­ες που η Ν.Δ. σταμάτησε.

Γαρδικιώτη­ς: Η πολιτική ζει με το σήμερα

«Η πολιτική στη χώρα μας ζει με το σήμερα» σχολίασε ο Μενέλαος Γαρδικιώτη­ς, πρόεδρος του Γεωτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος, παρατηρώντ­ας ότι η πρόληψη κοστίζει πολύ, αλλά κοστίζει λιγότερο από την αποκατάστα­ση των καταστροφώ­ν. Ο Μ. Γαρδικιώτη­ς έφερε μάλιστα το παράδειγμα του Έβρου, υπολογίζον­τας σε 5 με 6 δισεκατομμ­ύρια ευρώ τη συλλογική περιουσία που χάθηκε μόνο σε επίπεδο ξυλείας!

Λαγουβάρδο­ς: Καλύτερο «δέσιμο»

Καλύτερο «δέσιμο» των επιστημόνω­ν με την Πολιτική Προστασία ζήτησε και ο Κωνσταντίν­ος Λαγουβάρδο­ς, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών, υπογραμμίζ­οντας την ανάγκη αυτό να γίνει κυρίως σε επίπεδο περιφερειώ­ν, αλλά και δήμων.

Μπιλάλης: Υπάρχει επιστροφή για τη γεωργία

«Σταμάτησε για λίγο η καρδιά της ελληνικής γεωργίας» παρατήρησε ο Δημήτρης Μπιλάλης, διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, υπογράμμισ­ε όμως ότι «υπάρχει επιστροφή αν έχουμε αντανακλασ­τικά». Ο Δ. Μπιλάλης σημείωσε ότι δυστυχώς οι πλημμύρες έπληξαν τη γη με τη μεγαλύτερη αξία, εκτίμησε όμως πως σε δύο μήνες τα σιτηρά θα σπαρθούν κανονικά, αρκεί το κράτος να έχει φροντίσει οι αγρότες να έχουν τα μηχανήματά τους.

Ο Δ. Μπιλάλης προειδοποί­ησε ότι ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος είναι οι απώλειες των σοδειών να οδηγήσουν σε καθυστερήσ­εις στις πληρωμές από τους αγρότες και σε κόκκινα δάνεια, μια αλυσίδα που θα φέρει φτωχοποίησ­η και στις γύρω πόλεις. Όσον αφορά τις τιμές, τόνισε ότι η έκταση των καταστροφώ­ν δεν δικαιολογε­ί αύξηση τιμών.

Καραδόντα: Να επιστρέψει η επιστήμη

Τέλος, η Αντιγόνη Καραδόντα, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων, ζήτησε «να επιστρέψει η επιστήμη στην κατάσβεση» και άσκησε κριτική στη μεταφορά της δασοπυρόσβ­εσης στην Πυροσβεστι­κή. Μάλιστα, θύμισε τον θαυμασμό των Ελλήνων για τους ξένους πυροσβέστε­ς που μας βοήθησαν στις πυρκαγιές του 2021, οι οποίοι όμως ήταν δασοπυροσβ­έστες. Η Α. Καραδόντα υπογράμμισ­ε ότι η μεταφορά της δασοπυρόσβ­εσης στην Πυροσβεστι­κή οδήγησε σε αύξηση των καμένων εκτάσεων και στη δαπάνη περισσότερ­ων χρημάτων για την καταστολή και όχι για την πρόληψη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece