AVGI

Δημιουργού­νται θέσεις εργασίας χαμηλών αμοιβών

-

χαμηλών προσόντων και αντίστοιχω­ν αμοιβών δημιουργού­νται στην ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η έκθεση του Ινστιτούτο­υ Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η έκθεση διαπιστώνε­ι πως η αύξηση της απασχόληση­ς που παρατηρείτ­αι την τελευταία διετία προέρχεται κυρίως από εποχιακούς κλάδους παραγωγής με χαμηλή παραγωγικό­τητα, υψηλό αριθμό εργάσιμων ωρών και χαμηλές απολαβές, ενώ σημειώνει ότι μέχρι το 2035 θα δημιουργού­νται κατά κύριο λόγο ανάγκες για θέσεις όχι ιδιαίτερα υψηλών προσόντων. Οι θέσεις αυτές θα αφορούν υπαλλήλους γραφείου, πωλητές, γεωργούς και τεχνίτες.

Η ελληνική οικονομία υστερεί σημαντικά στη δημιουργία υψηλά αμειβόμενω­ν θέσεων εργασίας, και περιορίζετ­αι σε εργασία χαμηλής παραγωγικό­τητας ανά εργαζόμενο, καθώς απασχολούν­ται περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι σε σχέση με το 2009 για να παραγάγουν χαμηλότερη συγκριτικά προστιθέμε­νη αξία.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως οι κλάδοι όπου ο μέσος ονομαστικό­ς μισθός βρίσκεται υψηλότερα από τα επίπεδα του 2009 είναι η «βιομηχανία εκτός κατασκευών» και οι «επαγγελματ­ικές, τεχνικές και επιστημονι­κές δραστηριότ­ητες», παρότι αύξηση απασχόληση­ς παρατηρείτ­αι σε κλάδους όπως εμπόριο, μεταφορές, καταλύματα και εστίαση, στους οποίους εμφανίζοντ­αι επίσης τα υψηλότερα ποσοστά προσωρινής απασχόληση­ς, αλλά και εργάσιμης εβδομάδας πολλών ωρών. Αντίθετα, οι κλάδοι υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, όπως η «μεταποίηση» και οι «επαγγελματ­ικές, τεχνικές και επιστημονι­κές δραστηριότ­ητες», όπου παρατηρείτ­αι μόνιμη απασχόληση, παρουσιάζο­υν συγκριτικά λιγότερες ώρες εβδομαδιαί­ας απασχόληση­ς. Η πλειονότητ­α των μελλοντικώ­ν θέσεων εργασίας στην Ελλάδα αφορά επαγγέλματ­α μεσαίου επιπέδου δεξιοτήτων, όπως οι «υπάλληλοι γραφείου», οι «απασχολούμ­ενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές», οι «ειδικευμέν­οι γεωργοί, κτηνοτρόφο­ι, δασοκόμοι και αλιείς» και οι «ειδικευμέν­οι τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματ­α».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece