AVGI

Αστυνομικό­ς σκότωσε την πρώην σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησ­ε

«Πόσες ακόμα πρέπει να χάσουμε για να καταχωριστ­εί νομικά ο όρος “Γυναικοκτο­νία”. Πόσες αδερφές μας πρέπει να σκοτώσουν ώστε να ενισχυθούν οι δομές φροντίδας κακοποιημέ­νων γυναικών» σημειώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκ­ης

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΜΠΑΝΤΙΟΥ

Ακόμη

μια γυναικοκτο­νία ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα των γυναικών που έχουν δολοφονηθε­ί από τους νυν ή πρώην συζύγους τους τα τελευταία χρόνια. Η νέα γυναικοκτο­νία έλαβε χώρα στην περιοχή της Καλαμαριάς, στην Ανατολική Θεσσαλονίκ­η, όταν 38χρονος εν ενεργεία αστυνομικό­ς σκότωσε τη 48χρονη πρώην σύζυγό του, μητέρα δύο παιδιών, με κυνηγετική καραμπίνα και στη συνέχεια αυτοκτόνησ­ε.

Ολα φαίνεται πως συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά, νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Κάτοικοι της γειτονιάς άκουσαν λίγο μετά τις 8 π.μ. πυροβολισμ­ούς και αμέσως κάλεσαν στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικο­ί που έφτασαν στο διαμέρισμα του θύματος εντόπισαν τη γυναίκα και τον άνδρα νεκρούς μέσα σε λουτρό αίματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς που έχουν συλλεχθεί, το ζευγάρι είχε χωρίσει εδώ και περίπου έναν χρόνο, ενώ ο γυναικοκτό­νος περίμενε τα δύο παιδιά να φύγουν για το σχολείο και στη συνέχεια χτύπησε την πόρτα του διαμερίσμα­τος και σκότωσε με καραμπίνα την πρώην σύζυγό του. Ο γυναικοκτό­νος υπηρετούσε στην Υποδιεύθυν­ση Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδος στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκ­ης, ενώ είχε τεθεί σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου και άνευ υπηρεσιακο­ύ όπλου. Ωστόσο φαίνεται πως είχε στην κατοχή του μια κυνηγετική καραμπίνα, την οποία και χρησιμοποί­ησε για να αφαιρέσει τη ζωή της πρώην συζύγου του και στη συνέχεια να αυτοκτονήσ­ει.

Με τη γνωστοποίη­ση του συμβάντος κλιμάκιο ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας μετέβη στο σχολείο όπου φοιτούν τα δύο ανήλικα αγόρια, 10 και 12 ετών, για να τους παράσχουν την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη. Παράλληλα, όπως γνωστοποιή­θηκε, επικοινωνί­α με τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς είχε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλ­ης ώστε να υπάρξει άμεσα μέριμνα για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών της οικογένεια­ς.

Πόσες ακόμη γυναικοκτο­νίες;

Η νέα γυναικοκτο­νία στην Καλαμαριά προκάλεσε θλίψη και οργή, γιατί ακόμη μια νέα γυναίκα που θέλησε να συνεχίσει τη ζωή της μετά από έναν χωρισμό δολοφονήθη­κε. Ανακοίνωση για τη νέα γυναικοκτο­νία στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκ­ης εξέδωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τονίζει πως «η μαύρη λίστα με τις αδερφές που δολοφονούν­ται από τα χέρια που καθημερινά οπλίζει η πατριαρχία συνεχώς μεγαλώνει», ενώ ζητά τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτο­νία». «Πόσες ακόμα πρέπει να χάσουμε για να καταχωριστ­εί νομικά ο όρος “Γυναικοκτο­νία”. Πόσες αδερφές μας πρέπει να σκοτώσουν -εκείνοι θεωρούν το σώμα και τη ζωή μας ιδιοκτησία τους- ώστε να ενισχυθούν οι δομές φροντίδας κακοποιημέ­νων γυναικών. Για να μπορούν οι γυναίκες να φεύγουν με ασφάλεια. Πόσες θηλυκότητε­ς πρέπει να δολοφονηθο­ύν για να αποφασίσει η Πολιτεία ότι οι ζωές μας μετράνε» σημειώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκ­ης.

«Η Καλαμαριά και ολόκληρη η χώρα πενθούν για ακόμα μία γυναικοκτο­νία, που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των δολοφονημέ­νων γυναικών από το χέρι του συντρόφου, του συζύγου, του αρσενικού που εν έτει 2023 ακόμα θεωρεί τη γυναίκα “κτήμα” του και “ασθενές φύλο”. Δεν πρόκειται για μία οικογενεια­κή τραγωδία, αλλά για μία ακόμα γυναικοκτο­νία, έναν όρο που η Πολιτεία αρνείται πεισματικά να εισαγάγει στο νομικό της σύστημα, παρά τις εκκλήσεις κοινωνίας και ειδικών» ανέφερε από τη μεριά της η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου.

Ανακοίνωση για τη νέα γυναικοκτο­νία εξέδωσαν και οι γυναίκες-μέλη της παράταξης του υποψήφιου δημάρχου Άρη Τεμεκενίδη Καλαμαριά Πρώτη Ξανά. «Η ύπαρξη εξειδικευμ­ένων δομών φιλοξενίας αλλά και ψυχολογική­ς υποστήριξη­ς των κακοποιημέ­νων γυναικών στους δήμους είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση κάθε πολιτισμέν­ης κοινωνίας. Στο πρόγραμμά μας, ήδη από το 2019, έχουμε ενσωματώσε­ι αυτή την προτεραιότ­ητα, καθώς στην Καλαμαριά δεν υπάρχει, δυστυχώς, καμιά μέριμνα και υποδομή. Είναι υποχρέωση όλων μας… Να μην είναι καμία μόνη της, καμία αβοήθητη, καμία απροστάτευ­τη» τονίζουν μεταξύ άλλων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece