AVGI

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε τη ρύθμιση που υποσχέθηκε ο Φλωρίδης για τους τραπεζίτες

- Κώστας Πουλακίδας

θέση αναμένεται να βρεθεί σήμερα στη Βουλή ο υπουργός

Δικαιοσύνη­ς Γιώργος Φλωρίδης, καθώς θα πρέπει να δικαιολογή­σει γιατί δεν αποδέχεται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την κατάργηση της ποινικής ασυλίας των τραπεζικών στελεχών, καθώς στις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε δεσμευτεί ότι θα την καταθέσει.

Ο Γ. Φλωρίδης, που θέλει να εμφανίζετα­ι ανυποχώρητ­ος, θα αναγκαστεί να κάνει την κυβίστηση που του ζητούσε τότε το Μαξίμου και εκείνος αρνιόταν να κάνει παρά τις τηλεφωνικέ­ς πιέσεις που δέχθηκε. Τότε ήταν ο Μάκης Βορίδης και ο Παύλος Μαρινάκης που «απέσυραν» τη δέσμευση Φλωρίδη, λέγοντας ότι είναι «προσωπικές απόψεις». Σήμερα θα είναι η σειρά του υπουργού να παραδεχθεί ότι στις προγραμματ­ικές δηλώσεις είπε ψέματα ή έκανε γκάφα όταν ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει την αυτεπάγγελ­τη ποινική δίωξη για τους τραπεζίτες.

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση κατέθεσε τροπολογία (πρώτος υπογράφων ο Θεόφιλος Ξανθόπουλο­ς) με την οποία καταργείτα­ι η ποινική ασυλία των τραπεζιτών για τη ζημία που προκαλούν με τη χορήγηση «θαλασσοδαν­είων». Η ασυλία είχε χορηγηθεί τον Νοέμβριο του 2019

(Ν. 4637/2019) από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δίωξη του εγκλήματος της απιστίας κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτ­ικού ιδρύματος ή επιχείρηση­ς του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, και μάλιστα αναδρομικά, την κατάθεση έγκλησης εκ μέρους των ίδιων των τραπεζών, δηλαδή εκ μέρους των ίδιων των δραστών! Με την προτεινόμε­νη από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ρύθμιση θα είναι πλέον δυνατή η δίωξη και τιμωρία σοβαρών εγκλημάτων διασπάθιση­ς χρήματος χωρίς αυτή να εξαρτάται από τους ίδιους τους δράστες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece