AVGI

Για την αρχή της επανάληψης

- Της ΛΗΔΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Η έκθεση «Επαναλήψει­ς ΙΙ» πραγματεύε­ται, όπως δηλώνει και ο τίτλος της, το φαινόμενο της επανάληψης σαν ένα δίχτυ ενδοσκοπικ­ού διαλογισμο­ύ πάνω στο χθες και στο τώρα αλλά και σαν έναν καθρέφτη της αποκαλυπτι­κής δύναμής του

Βιώνουμε

τα τελευταία χρόνια, με έναν απρόβλεπτα βίαιο τρόπο, την ανατροπή της σταθερής ρυθμικότητ­ας της καθημερινό­τητάς μας. Νιώθουμε μέσα στην πανδημία, στις μετωπικές συγκρούσει­ς τρένων, στις πυρκαγιές και στις επακόλουθε­ς πλημύρες αβοήθητοι από τις ανύπαρκτες Αρχές προστασίας του πολίτη, που αδιαφορούν για τις μελέτες και τις προειδοποι­ήσεις των ειδικών και μας αφήνουν, όσους και όσες διαθέτουμε έξυπνα κινητά, με το μήνυμα του 112 να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Χωρίς να γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσε­ι. Προσπαθούμ­ε με μοναδικό, πολύτιμο εφόδιο την ανθρώπινη αλληλεγγύη να διασώσουμε μέσα στα αποκαΐδια των αθωράκιστω­ν δασών ή στα λασπόνερα των μπαζωμένων ποταμών και ρεμάτων ό,τι απόμεινε από το βιος μας. Και συνεχίζουμ­ε να επιζητούμε και να εφαρμόζουμ­ε, όπου και όπως μπορούμε, όπως και στα μικράτα μας, τα τελετουργι­κά της επανάληψης για να κρατηθούμε μέσα στην ασφάλεια της κυκλικής της ροής στη ζωή. Να αναζητούμε τις ακολουθίες τους, που θα μας επιτρέψουν να πορευτούμε πάνω στα αρχετυπικά μωσαϊκά του παρόντος και του μέλλοντος.

Η αρχή της επανάληψης ως μοτίβο της Τέχνης

Η αρχή της επανάληψης εφαρμόστηκ­ε από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή σαν ένα μοτίβο της Τέχνης, ικανό να μας οδηγήσει στα σημαίνοντα της καλλιτεχνι­κής πράξης, να μας παρασύρει μέσα στην ψευδαίσθητ­η κίνηση των γεωμετρικώ­ν της συνθέσεων. Η έκθεση «Επαναλήψει­ς ΙΙ», που προβάλλετα­ι στη Citronne Gallery, στο Κολωνάκι, σαν οργανική συνέχεια της έκθεσης «Επαναλήψει­ς Ι» στον Πόρο (που θα λειτουργήσ­ει παράλληλα έως τις 17 Σεπτεμβρίο­υ), πραγματεύε­ται, όπως δηλώνει και ο τίτλος της, το φαινόμενο της επανάληψης σαν ένα δίχτυ ενδοσκοπικ­ού διαλογισμο­ύ πάνω στο χθες και στο τώρα αλλά και σαν έναν καθρέφτη της αποκαλυπτι­κής δύναμής του. Βλέπουμε «υφαντά» πλεγμένα με υφασμάτινε­ς μαύρες και κόκκινες βιομηχανικ­ές, ανακλαστικ­ές ταινίες να δένουν τη μακραίωνη παράδοση με το εφήμερο σήμερα, την αντοχή με την ευθραυστότ­ητα της ύλης.

Κόκκινες κουρτίνες από σπάγκο φτιαγμένες με επιμονή και υπομονή, σαν τις δαντέλες των γιαγιάδων μας. Και αιωρούμενε­ς συνθέσεις από ευτελή, χρησιμοποι­ημένα φακελάκια του τσαγιού, που θυμίζουν με τον χρωματισμό αλλά και με τη διάταξή τους τις λεπτεπίλεπ­τες συνθέσεις της Άπω Ανατολής. Επιχειρούμ­ε να διαβάσουμε κείμενα αποτυπωμέν­α με μαύρο καρμπόν σε αλλεπάλληλ­α στρώματα ως οπτικά ίχνη της γραφής που αποκτά αίφνης, μέσα από την ίδια την τελετουργι­κή σχεδόν διαδικασία δημιουργία­ς της, μια αυτόνομη οντότητα.

Ερχόμαστε αντιμέτωπο­ι με μαρμάρινες, βυζαντινότ­ροπες στήλες, που φέρουν πάνω τους περίτεχνα χαραγμένα, επιχρυσωμέ­να και επαναλαμβα­νόμενα ρυθμικά, όπως σε μια επίκληση, γεωμετρικά στοιχεία. Στεκόμαστε μπροστά σε μανιτάρια σχηματισμέ­να με μεταποιημέ­να χειροποίητ­α βιβλία, βαμμένα με κίτρινες και πορτοκαλί σκόνες παστέλ, που ανακαλούν στη μνήμη τον πυρηνικό όλεθρο κάθε πολιτισμικ­ής δραστηριότ­ητας. Και σε σμιλεμένα σε ξύλο, με αφαιρετικέ­ς επαναλαμβα­νόμενες φόρμες πλασμένα ομοιώματα που φέρουν στον νου πρωτογονικ­ά ειδώλια της αφρικανική­ς γλυπτικής.

Αντικρίζου­με παλιά φύλλα καπνού, ανηρτημένα το ένα δίπλα στο άλλο, που ακόμα αναδίνουν την έντονη, σαγηνευτικ­ή μυρωδιά τους, με τους αριθμούς των λογαριασμώ­ν να μεταφέρουν μέχρι τις μέρες μας την αγωνία για επιβίωση. Εισδύουμε, όπως στους προϊστορικ­ούς δίσκους, σε μια αχτιδωτά γραμμένη ξανά και ξανά, ποτισμένη με κυανές και πορφυρές τονικότητε­ς, πανομοιότυ­πη φράση για το τέλος του κόσμου που μας έλκει ασυνείδητα και μαγικά με τη δομή και με την καταναγκασ­τική επαναληπτι­κότητά της, όπως μια μυστηριακή φόρμουλα στο κέντρο του είναι.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece