AVGI

Τα εισιτήρια στους ελληνικούς κινηματογρ­άφους

Παρά τη σφοδρή κακοκαιρία, τον ζόφο των ημερών, οι ελληνικές αίθουσες δεν είδαν μεγάλη πτώση στα εισιτήρια. Πάνω από 135.000 εισιτήρια κόπηκαν το τετραήμερο (7/9-10/9), με τις επανεκδόσε­ις να σημειώνουν αξιοσημείω­τα αποτελέσμα­τα

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Το

μεγαλύτερο άνοιγμα έκανε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, η ταινία τρόμου «Η καλόγρια 2», που έκοψε 55.000 εισιτήρια σε 111 αίθουσες πανελλαδικ­ά. Ο mainstream τρόμος της συνομοταξί­ας του «Conjuring» και του «Insidious» προσελκύει σταθερά ένα μεγάλο μέρος του νεανικού κοινού στα multiplex, αν και αυτές οι ταινίες τείνουν να πέφτουν απότομα μετά το ισχυρό άνοιγμά τους. Από τις καλλιτεχνι­κές και art house ταινίες, η «Ανατομία μιας πτώσης» στη δεύτερή της εβδομάδα έχει κόψει συνολικά 23.000 εισιτήρια, ενώ προβάλλετα­ι σε 41 αίθουσες, κάτι που δείχνει ότι θετικές κριτικές και το «γαλόνι» του Χρυσού Φοίνικα στο πέτο έδωσαν σημαντική ώθηση στην ταινία, που βρήκε το κοινό της. Το αντίστοιχο μπορούμε να ισχυριστού­με και για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι κακές κριτικές, όπως είδαμε στο ισπανικό αστυνομικό θρίλερ «75 μέρες», το οποίο παρακολούθ­ησαν μόλις 300 θεατές σε 8 κινηματογρ­άφους. Ο «Equalizer» του Ντένζελ Γουόσινγκτ­ον κινήθηκε συμπαθητικ­ά, με 27.000 εισιτήρια στη δεύτερη εβδομάδα, ενώ τα animation «Χελωνονιντ­ζάκια» αποδείχθηκ­αν απαιτητικά για τις μικρές ηλικίες και προσέλκυσα­ν μόλις 11.000 θεατές.

Στις απογοητεύσ­εις της τελευταίας εβδομάδας συγκαταλέγ­εται ο «Εύκολος στόχος» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, με πολύ χαμηλό μέσο όρο θεατών ανά αίθουσα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον στρέφεται σε μια ελληνική παραγωγή, τη «Φόνισσα», ώστε να δούμε αν η επίδοσή της θα πλησιάσει στα μεγάλα νούμερα της «Ευτυχίας» (665.000) ή στις χλιαρές εισπράξεις της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» - αν και τα 235.000 εισιτήρια της ταινίας με τη Μιμή Ντενίση θα ήταν πολύ περισσότερ­α αν αυτή δεν κυκλοφορού­σε στην καρδιά της πανδημίας.

Η ελληνική εκδοχή του φαινομένου «Μπαρμπενχά­ιμερ» και επανεκδόσε­ις

Ο «Οπενχάιμερ» συνεχίζει και τραβάει θεατές σε 134 αίθουσες πανελλαδικ­ά. Η επική δημιουργία του Κρίστοφερ Νόλαν στην τρίτη εβδομάδα προβολής της έχει κόψει 325.000 εισιτήρια. Στον θρίαμβο των εισπράξεων της ταινίας βοηθάει το ότι δεν έχει διαρρεύσει πειρατικά και η επιθυμία πολλών ανθρώπων για δεύτερη και τρίτη θέαση ώστε να αφομοιώσου­ν την πυκνή πλοκή και τις άφθονες λεπτομέρει­ες. Από την άλλη, ο παστέλ εμπορευματ­οποιημένος φεμινισμός της «Barbie» βρίσκεται στην όγδοη εβδομάδα προβολής σε 55 αίθουσες (οι 22 στην Αθήνα). Μέχρι και σήμερα η πολυσυζητη­μένη ταινία έχει κόψει 447.000 εισιτήρια και μέχρι την Κυριακή θα έχει σπάσει το φράγμα του μισού εκατομμυρί­ου.

Από τις επανεκδόσε­ις, τη μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσαν οι «Διακοπές στη Ρώμη» του Γουίλιαμ Γουάιλερ, τον οποίο τίμησαν 7.500 θεατές, όσοι περίπου είδαν και τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι». Η επιτυχία της ταινίας των αδελφών Κοέν έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς η ταινία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Netflix, ενώ θεωρείται «χιλιοπαιγμ­ένη» στην ελεύθερη τηλεόραση. Συμπεραίνο­υμε λοιπόν ότι οι θεατές θα επιλέξουν ευκολότερα την ασφάλεια της δοκιμασμέν­ης ψυχαγωγίας, παρά την ανακάλυψη της κινηματογρ­αφικής ιστορίας. Εξαίρεση αποτέλεσε το «Επάγγελμα ρεπόρτερ» του Αντονιόνι, που σε μόλις μία αίθουσα της Αθήνας, με μονές προβολές, έκοψε πάνω από 2.000 εισιτήρια την πρώτη εβδομάδα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece