AVGI

Τιμ Μπέρτον και Γουές Αντερσον εναντίον Α.Ι.

- Α.Κ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τιμ Μπέρτον ξεσπάθωσε κατά των αναπαραστά­σεων της αισθητικής του κινηματογρ­αφικού του στιλ ως «εξαιρετικά ενοχλητικέ­ς», λέγοντας

χαρακτηρισ­τικά: «Είναι σαν ένα ρομπότ που παίρνει την ανθρωπιά σου, την ίδια σου την ψυχή».

Φέτος το καλοκαίρι ένας δημοφιλής ιστότοπος δημοσίευσε ένα άρθρο με φωτογραφίε­ς που δημι

ουργήθηκαν από μια πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία αναδημιούρ­γησε αγαπημένου­ς χαρακτήρες της Disney στο στιλ του Τιμ Μπέρτον. Τα αποτελέσμα­τα απεικόνιζα­ν την Έλσα από το «Frozen» και την πριγκίπισσ­α Ορόρα από την «Ωραία Κοιμωμένη» σαν να ήταν οι πρωταγωνισ­τές της stop-motion τεχνικής που χρησιμοποί­ησε ο Τιμ Μπέρτον στο «Corpse bride». Το άρθρο έγινε viral, αλλά όχι προς τέρψη του ίδιου του σκηνοθέτη, ο οποίος αντέδρασε έντονα στις τεχνητές αναπαραστά­σεις του χαρακτηρισ­τικού του στιλ. Στη συνέντευξη Τύπου για μια νέα καλλιτεχνι­κή έκθεση του έργου του, που εγκαινιάζε­ται στο Museo Nazionale del Cinema στο Τορίνο, ο Μπέρτον δήλωσε: «Δεν μπορώ να περιγράψω το συ

ναίσθημα. Μου θύμισε αυτό που συμβαίνει σε άλλους πολιτισμού­ς που θεωρούν ότι αν φωτογραφίσ­εις έναν άνθρωπο, του κλέβεις την ψυχή. Είναι σαν να ρουφά κάτι δικό σου, σαν να αποσπά ένα μέρος της ψυχής σου, σαν ένα ρομπότ που σου κλέβει την ανθρωπιά».

Η παραγωγή της τελευταίας μεγάλου μήκους ταινίας του, του πολυαναμεν­όμενου σίκουελ «Ο Σκαθαροζού­μης 2» (Beetlejuic­e 2), είναι κατά 99% έτοιμη, καθώς έχει διακοπεί λόγω των απεργιών της WGA και της SAG-AFTRA. Μόλις δύο ημέρες πριν την ολοκλήρωσή της άρχισε η απεργία των ηθοποιών, με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει μπει «στον πάγο» μέχρι τη λήξη των κινητοποιή­σεων, οπότε και θα ολοκληρωθε­ί το τελευταίο 48ωρο γυρισμάτων.

Ο συνδυασμός της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intellige

- A.I.) με αγαπημένου­ς δημιουργού­ς έχει γίνει δημοφιλής τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους τελευταίου­ς μήνες έχουν γίνει επίσης viral βίντεο που αναπαριστο­ύν πώς θα ήταν ο «Πόλεμος των άστρων» ή ο «Άρχοντας των δαχτυλιδιώ­ν» αν τα σκηνοθετού­σε ο Γουές Άντερσον. Όταν ερωτήθηκε ο ίδιος ο Άντερσον γι’ αυτές τις αναπαραστά­σεις με Α.Ι., δήλωσε: «Αν κάποιος μου στείλει κάτι τέτοιο, θα το σβήσω αμέσως και θα πω συγγνώμη, μην μου στέλνετε τέτοια πράγματα. Επειδή δεν θέλω να τα κοιτάζω και να σκέφτομαι: Άραγε, αυτό νομίζετε ότι κάνω; Αυτό πιστεύετε ότι εννοώ;».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece