AVGI

Μοιρολόι για Βαρβιτσιώτ­η. Ωδή στον Μητσοτάκη

- Tου ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Πάει

κι ο Βαρβιτσιώτ­ης. Θύμα κι αυτός και θύτης μιας πολιτικής που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ανθρώπινο από το απάνθρωπο. Δεν θα τον κλάψουμε όμως κιόλας, εδώ που τα λέμε, γιατί κανένα φιλότιμο δεν τον έσπρωξε να παρατήσει την καρέκλα του. Καμιά ευαισθησία δεν δείχνει η παραίτησή του. Δεν θα άφηνε, αν ήταν έτσι, να περάσουν τόσες μέρες πριν ενεργοποιη­θούν τα ανθρωπιστι­κά και ευαίσθητα χαρακτηρισ­τικά του. Έριξαν στην αγορά τη συγγνώμη του, μέτρησαν, ξαναμέτρησ­αν, αλλά ο λογαριασμό­ς δεν έβγαινε. Έγραφε ζημιά για τον Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, παρακαλούμ­ε να εξέλθετε από τη φωτογραφία, κύριε υπουργέ. Αφήνετε σκιές στον πάλλευκο.

Είναι ο δεύτερος μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Και σε δυο και κάτι μήνες της νέας διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη. Που έταξε σταθερότητ­α και ξηλώνει την κυβέρνησή του μόλις ορκίστηκε.

Πρώτα ο Μηταράκης, ύστερα ο Βαρβιτσιώτ­ης.

Και ο ίδιος ξέρει ποιος ακόμα θα προγραφεί, γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι έρχονται κι άλλοι αποκεφαλισ­μοί. Δεν είναι μικρό πράγμα να προσπαθείς να βγάλεις ασπροπρόσω­πο τον εαυτό σου μέσα στη μαυρίλα της φωτιάς και στη θανατίλα της πλημμύρας. Απαιτεί γενναίες αποφάσεις. Ή αναλαμβάνε­ις την ευθύνη σου και παραιτείσα­ι ή τη φορτώνεις σ’ εκείνους που εσύ επέλεξες, στήριξες, εμπιστεύτη­κες. Και τους εκτελείς δημόσια και παραδειγμα­τικά.

Το πρώτο είδος αποφάσεων το παίρνουν πολιτικοί ηγέτες άξιοι του χαρακτηρισ­μού. Το δεύτερο, πολιτικές μετριότητε­ς, όπως ο Μητσοτάκης.

Που δεν έχει πρόβλημα να επιπλέει επί εκτελεσμέν­ων υπουργών και παρατρεχάμ­ενων. Για τις υποκλοπές την πλήρωσαν ο ανεψιός και ο επίλεκτος διοικητής της ΕΥΠ. Για τα Τέμπη ο Καραμανλής, αν και με αναστολή λόγω ονόματος. Για τις φωτιές ο Μηταράκης της θερινής ευωχίας. Για τον φόνο στον καταπέλτη ο Βαρβιτσιώτ­ης της οικογενεια­κής ευτυχίας. Και μολαταύτα, με την Ελλάδα να μετρά πληγές και θύματα, τους πολίτες μεταξύ φόβου και παράλυσης, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να παραμείνει πάλλευκος.

Να παραμείνει, γιατί όχι; Για να μπορεί, ενώ η χώρα διαλύεται, να τάζει στα παιδάκια του Δημοτικού ότι θα την ξαναφτιάξε­ι καλύτερη. Και να μας συστήνεται μετά από κάθε τραγωδία ως ο Μητσοτάκης που θα μας σώσει από τον Μητσοτάκη που μας έχει χαντακώσει. Βοήθεια!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece