AVGI

Τι είναι αυτό που τους ενώνει

- Tου ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Του

Θα

μπορούσε να είναι ευχή που δίνεις σε καλούς σου φίλους: «Μακάρι να βρεις κάποιον να σε κοιτά όπως η Ούρσουλα τον Κυριάκο». Το πολιτικό φλερτ του Έλληνα πρωθυπουργ­ού με την πρόεδρο της Κομισιόν γνώρισε χθες μια νέα κορύφωση, με πρόσχημα μια επίσκεψη που δεν είχε ουσιαστικό νόημα. Η αξιοποίηση υπαρχόντων κονδυλίων, τα οποία δεν είχε καταφέρει να απορροφήσε­ι η ελληνική κυβέρνηση, δεν χρειαζόταν κάποια πρωθυπουργ­ική παρουσία στο ομολογουμέ­νως ρομαντικό Στρασβούργ­ο.

Είναι σαφές εδώ και μήνες ότι η σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο πολιτικά συγγενείς πολιτικούς ξεπερνά κατά πολύ τα συνηθισμέν­α. Αυτό έχει δώσει αφορμή για διάφορα σενάρια για τις μελλοντικέ­ς βλέψεις τόσο της κυρίας Φον ντερ Λάιεν όσο και του κυρίου Μητσοτάκη.

Ισως πάλι να είναι οι κοινές προσλαμβάν­ουσες, ο τρόπος που και οι δύο αντιλαμβάν­ονται τον εαυτό τους ως υπεράνω λογοδοσίας,

που τους ένωσαν. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες ο Γερμανός ευρωβουλευ­τής της Αριστεράς Μάρτιν Σίρντεβαν επανέλαβε το ερώτημα που αρνείται πεισματικά να απαντήσει η Κομισιόν εδώ και έναν χρόνο: πόσες φορές έχει χρησιμοποι­ήσει η πρόεδρος της Επιτροπής ιδιωτικά τζετ, με ποια αιτιολογία και με ποιο κόστος;

Το ζήτημα δεν είναι μόνο ηθικό. Οι αεροπορικέ­ς πτήσεις θεωρούνται κατά μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίο­υ και γενικώς η τάση είναι να αποφεύγοντ­αι όταν δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη - ειδικά με ιδιωτικά τζετ. Από το γραφείο της Φον ντερ Λάιεν σφυρίζουν αδιάφορα, όπως έχουν κάνει και σε άλλες περιπτώσει­ς που υπήρξε υπόνοια «υπέρβασης» αρμοδιοτήτ­ων και κανόνων. Αν θυμηθήκατε τις «βόλτες» του πρωθυπουργ­ού με ελικόπτερα κάποια περασμένα, πιο ξένοιαστα καλοκαίρια, καλώς το κάνατε. Είπαμε, κοινά βιώματα και κοινές προσλαμβάν­ουσες είναι που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece