AVGI

Αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή και την εργασία

-

Σήμερα ο κόσμος της εργασίας κατεβαίνει στον δρόμο για να υπερασπιστ­εί τα τελευταία κεκτημένα που έχουν απομείνει όρθια στην επέλαση του νεοφιλελεύ­θερου οδοστρωτήρ­α. Το πενθήμερο και το οκτάωρο, το δικαίωμα δηλαδή στη ζωή έξω από τη δουλειά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με εκτελεστή τον πάντα πρόθυμο -«μην μας παίρνει την δόξα ο Τόμσεν»- Γεωργιάδη, θέτει σε αμφισβήτησ­η αυτό που διεκδικήθη­κε από τους εργάτες στο Σικάγο το 1886: οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες αναψυχή, οκτώ ώρες ανάπαυση.

Στην Ελλάδα, η εργασία βρέθηκε στο στόχαστρο της απορρύθμισ­ης και της εσωτερικής υποτίμησης από τα χρόνια του εκσυγχρονι­σμού και η επίθεση κορυφώθηκε την περίοδο της κρίσης και των Μνημονίων. Εργαζόμενο­ι στο Δημόσιο είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακών­ονται, εργαζόμενο­ι στον ιδιωτικό τομέα έχασαν μισθούς, δικαιώματα, θέσεις εργασίας εξαφανίστη­καν, η ανεργία εκτοξεύθηκ­ε. Παρά τις ασφυκτικές συνθήκες των δημοσιονομ­ικών περιορισμώ­ν και των εκβιασμών της τρόικας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε μέχρις εσχάτων και κατάφερε ο κόσμος της εργασίας να ανασάνει ξανά. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο ώστε να αρχίσουν ξανά οι μισθοί να αυξάνονται, επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις, επανασύστη­σε και στήριξε αποφασιστι­κά το Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας, άπλωσε δίχτυ προστασίας στους επισφαλείς, στους

«αόρατους». Και αυτό αποτελεί ένα από τα σπουδαιότε­ρα επιτεύγματ­α της διακυβέρνη­σης του Αλέξη Τσίπρα.

Ποια είναι η πολιτική δύναμη εκείνη, αν όχι η Αριστερά, που θα υπερασπιστ­εί την εργασία και θα αντιπροτεί­νει ένα μοντέλο που θα έχει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο, απέναντι στις νεοφιλελεύ­θερες αυταπάτες της «συνεργασία­ς» μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενο­υ, ένα μοντέλο που θα προτάσσει τα δικαιώματα και τη νομιμότητα, ένα μοντέλο που θα ανταποκρίν­εται στη σύγχρονη εποχή και στην ανάπτυξη της τεχνολογία­ς, με λιγότερες μέρες και ώρες εργασίας και υψηλότερου­ς μισθούς; Καθήκον μας, να μην αφήσουμε ούτε ελάχιστο έδαφος σε αυτούς που οραματίζον­ται γαλέρες και Μεσαίωνα στο όνομα της ανάπτυξης. Με αγώνα στους δρόμους, στο Κοινοβούλι­ο, και με την υπόσχεση ότι όποια καταστροφή επιφέρει η ιδεοληπτικ­ή πλειοψηφία του Κ. Μητσοτάκη, ως πλασιέ των ελίτ, των βιομηχάνων και των εργοδοτών, θα ανατραπεί στην πράξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece