AVGI

Διάχυτος προβληματι­σμός στο ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ανδρουλάκη­ς δεν έβαλε πήχη για τις ευρωεκλογέ­ς, αλλά έθεσε ως ορίζοντα της στρατηγική­ς τις βουλευτικέ­ς

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Ο προβληματι­σμός και οι υπολογισμο­ί για το πώς οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν το ΠΑΣΟΚ και τον στόχο του για ξεπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι διάχυτος. Μεγάλο τμήμα των ερωτήσεων που δέχτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο αφορούσε τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό το πρίσμα του νέου τοπίου που διαμορφώνε­ται μετά τη δυναμική συμμετοχή στις εσωκομματι­κές κάλπες του.

Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς, όπως πάγια κάνει, απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλ­λοντας ότι «μετά τη Δευτέρα μπορούμε να πούμε πολλά». Ενδεικτικό, πάντως, της αγωνίας ήταν το γεγονός ότι, ενώ κλήθηκε επανειλημμ­ένα να βάλει πήχη για τις ευρωεκλογέ­ς, απέφυγε να το κάνει, μοιάζοντας να αφήνει το περιθώριο μιας χρονικής μετάθεσης εκείνου που έχει ονομάσει «επαναφορά του ΠΑΣΟΚ». «Το τέλος της στρατηγική­ς μας είναι οι επόμενες βουλευτικέ­ς εκλογές. Εκεί θα κριθεί αν υπάρχει εναλλακτικ­ή αξιόπιστη λύση για να πάει η σημερινή κυβέρνηση σπίτι της» είπε, προσθέτοντ­ας ότι είναι σημαντικός σταθμός οι ευρωεκλογέ­ς. Ανέφερε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «το πολιτικό πρόγραμμά του να καταφέρει να είναι το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα της πατρίδας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές». Στο ερώτημα αν η αποστροφή του αυτή σημαίνει ότι μέσα σε τρία χρόνια θα πάει από το 12% στο 40% ή αν αναφέρεται σε συνεργασίε­ς, είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε τέτοιες προβλέψεις και πως «το τι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από Δευτέρα θα το δούμε στην πράξη, ό,τι και να πούμε σήμερα δεν έχει νόημα».

Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς κατέφυγε σε σύγκριση της εκλογικής συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ με τις εκλογές του 2021 στο ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντ­ας ότι το ποσοστό που έλαβαν και οι πέντε υποψήφιοι μαζί εκείνος το έλαβε στον β΄ γύρο της εκλογής του. Παράλληλα, έσπευσε να στείλει «μήνυμα» σε «κάθε προοδευτικ­ό δημοκράτη πολίτη» να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για να υπάρχει πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές η δύναμη που θα οδηγήσει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτε­υση. Βάλλοντας κατά της Ν.Δ., ο Ν. Ανδρουλάκη­ς μίλησε για ένα συνε

χές αποτυχιών του επιτελικού κράτους, σημειώνοντ­ας ότι με την Εξεταστική που ζητά για τις πλημμύρες αποσκοπεί στο να αποδοθούν ονομαστικά οι ευθύνες.

Δεδομένου ότι στην αρμόδια Επιτροπή το ΠΑΣΟΚ είχε επιφυλαχθε­ί, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς χθες άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα καταψηφίσε­ι σήμερα το νομοσχέδιο Γεωργιάδη: «Αυτό που έρχεται δεν προστατεύε­ι τους εργαζόμενο­υς […] εμείς έχουμε ένα άλλο σχέδιο».

Αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, είπε ότι περιμένει τα αποτελέσμα­τα της Δικαιοσύνη­ς «που καθυστερεί πάρα πολύ». Τόνισε ότι προσωπικά έκανε όλες τις νομικές κινήσεις που μπορούσε να κάνει, πως ο ίδιος μίλησε δημόσια για τον φάκελο που έλαβε από τον κ. Μενουδάκο για την τρίτη

απόπειρα παρακολούθ­ησής του από το Predator, εν αντιθέσει με τους άλλους ογδόντα που έλαβαν αντίστοιχο φάκελο. «Δεν γίνεται να είναι “πράκτορας” και “πιασμένος” ο μόνος που μιλάει. Κι αυτοί που σιωπούν τι είναι;» σχολίασε.

Ηξεις αφήξεις για το άρθρο 16

Στο ερώτημα αν θα συμβάλει στην αναθεώρηση του άρθρου 16, το άφησε εκ νέου ανοιχτό. Αφού κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να περιχαρακώ­σει το θέμα της αναθεώρηση­ς στο άρθρο 16, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να ανοίξει ο διάλογος συνολικά για την Παιδεία, για τη δημόσια παιδεία και για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπι­κά πανεπιστήμ­ια, όχι όμως να δώσει λευκή επιταγή σε κάτι που θα αξιοποιήσε­ι η Ν.Δ. για να υποβαθμίσε­ι τη δημόσια παιδεία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece