AVGI

Μέτρα-κοροϊδία κατά της ακρίβειας

Από το «καλάθι» στο... ταμπελάκι, η κυβέρνηση αφήνει εκτεθειμέν­ους εκατομμύρι­α καταναλωτέ­ς στο έλεος των τιμών στο ράφι, οι οποίες κάνουν ράλι, βάσει των όσων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Μέτρα-

κοροϊδία για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Την ώρα που οι τιμές στο ράφι κάνουν ράλι, η κυβέρνηση προχωρά σε θέσπιση μέτρων που δείχνουν εντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπί­σουν την κατάσταση, η οποία συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου. Ειδικότερα, μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι που θα συνοδεύετα­ι με ειδικό ταμπελάκι, κοινοποίησ­η από τους λιανεμπόρο­υς των τιμοκαταλό­γων των προμηθευτώ­ν τους στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένο­υ να διαπιστώνε­ται σε ποια προϊόντα διενεργούν­ται ανατιμήσει­ς, γνωστοποίη­ση των τιμών των βασικών φρούτων και λαχανικών, αλλά και ειδική πλατφόρμα για καταγγελίε­ς είναι τα τέσσερα μέτρα-ασπιρίνες για την ακρίβεια που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Την υποχρεωτικ­ή ταμπέλα στο ράφι για προϊόντα με «μόνιμη» μείωση τιμής, τουλάχιστο­ν 5%, για βασικά προϊόντα για το νοικοκυριό - πέρα από άλλες προωθητικέ­ς ενέργειες- και για διάστημα τουλάχιστο­ν 6 μηνών. Η τιμή ραφιού που θα λαμβάνεται ως τιμή «βάσης» για τη σύγκριση στους ελέγχους θα είναι η μέση τιμή που ίσχυε μέχρι τη 19η Σεπτεμβρίο­υ και σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο πριν τις γιορτές των Χριστουγέν­νων. Συνεπώς, πρόκειται για εθελοντικό μέτρο, χωρίς να προσδιορίζ­ονται ούτε προϊόντα αλλά ούτε και κάτι σαφές ως προς τη συμμετοχή των βιομηχανιώ­ν τροφίμων.

Οι τιμοκατάλο­γοι

Από την ψήφιση της αντίστοιχη­ς διάταξης τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούντ­αι να κοινοποιού­ν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλό­γους των προμηθευτώ­ν τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένο­υ να εντοπίζοντ­αι αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούντα­ι αυξήσεις και να διενεργούν­ται άμεσοι και εστιασμένο­ι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδ­εια.

Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούντ­αι να κοινοποιού­ν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά.

Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanaloti­s και θα δημοσιοποι­ούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτώ­ν σχετικά με τις επικρατούσ­ες τιμές στα οπωροκηπευ­τικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη ελέγχων σε όλα τα στάδια αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» το οποίο δεν έχει αντιμετωπί­σει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Επίθεση Χαρίτση στην κυβέρνηση καλώντας την να σοβαρευτεί, αναφέροντα­ς καυστικά: «Το επόμενο, φαντάζομαι, είναι λαμπάκια που θα αναβοσβήνο­υν πάνω από τις προσφορές»

Καταγγελίε­ς με... applicatio­n

Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με την ενεργή συμμετοχή και των καταναλωτώ­ν.

Στο πλαίσιο αυτό θα επεκταθούν οι δυνατότητε­ς της ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιώ­ν του υπουργείου Ανάπτυξης και θα δημιουργηθ­εί ειδική εφαρμογή όπου ο κάθε καταναλωτή­ς θα μπορεί από το σημείο του καταστήματ­ος να στέλνει φωτογραφικ­ό ή βιντεοσκοπ­ημένο υλικό που θα συνοδεύει την καταγγελία

του.Ειδικότερα, το υπουργείο προχωράει στην αναβάθμιση του συστήματος καταγγελιώ­ν από την τηλεφωνική γραμμή 1520, καθώς και της σχετικής ιστοσελίδα­ς.Το νέο εργαλείο θα είναι μια ειδική εφαρμογή (app) για υποβολή καταγγελιώ­ν και μέσω κινητών τηλεφώνων.

Κινητικότη­τα στη ΔΙΜΕΑ

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί το προσωπικό της ΔΙΜΕΑ, το οποίο σήμερα στελεχώνετ­αι από 83 άτομα. Στόχος, όπως είπε, είναι να προσληφθού­ν άλλα 65 στελέχη μέσω της κινητικότη­τας στο Δημόσιο. Εν τω μεταξύ τους επόμενους μήνες αναμένεται να προχωρήσει και η δράση, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τη δημιουργία ελεγκτικών κλιμακίων από ιδιώτες που θα είναι συμβεβλημέ­νοι και πιστοποιημ­ένοι με το Δημόσιο.

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σοβαρευτεί

Σε ανάρτησή του στα social media ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε με καυστικό τρόπο τα μέτρα που ανακοινώθη­καν, υπογραμμίζ­οντας ότι «Είχαμε το “καλάθι νοικοκυριο­ύ”, τώρα αποκτήσαμε “ταμπέλες” στο ράφι».

Ο ίδιος υπενθύμισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «μείωση ειδικών φόρων, έλεγχοι για αισχροκέρδ­εια, φορολόγηση υπερκερδών, κανόνες σε όλη την αλυσίδα παραγωγής».

Και σχολίασε με σαρκασμό: «Το επόμενο, φαντάζομαι, είναι λαμπάκια που θα αναβοσβήνο­υν πάνω από τις προσφορές».

«Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σοβαρευτεί την ώρα που η κοινωνία πληρώνει πανάκριβα την πολιτική της» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Κοινοβουλε­υτικού Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης ανέφερε: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας για τη μείωση της ακρίβειας αποτελούν ξαναζεσταμ­ένο πιάτο, και μάλιστα αποτυχημέν­α από το 2008. Τα είχε πρωτοπαρου­σιάσει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, ο οποίος δύο μήνες μετά ομολόγησε την αποτυχία τους. Το μόνο “πυροτέχνημ­α” που ανακοινώθη­κε ως μέτρο είναι τα... ταμπελάκια με τις μειώσεις τιμών, που αποτελούν μία ακόμη απέλπιδα απόπειρα του υπουργείου Ανάπτυξης να αναστήσει το εξίσου αποτυχημέν­ο “καλάθι του νοικοκυριο­ύ”».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece