AVGI

Πέντε χρόνια χωρίς τον/τη Ζακ/Zackie Oh

Συγκέντρωσ­η και πορεία διαμαρτυρί­ας σήμερα στις 7 το απόγευμα με αφετηρία τη Γλάδστωνος. «Δεν μπορούμε να συμβιβαστο­ύμε με το άδικο» τονίζει στο κάλεσμά της η πρωτοβουλί­α στήριξης Justice For Ζak/Zackie

-

Τα

πέντε χρόνια που πέρασαν ήταν πέντε χρόνια χωρίς τη Zak-Zackie oh. Πέντε χρόνια άδεια από τον λόγο και την παρουσία της. Αλλά γεμάτα από οργή και θλίψη γι’ αυτό συνέβη, όπως υπογραμμίζ­ει η πρωτοβουλί­α που αγωνίζεται για την απονομή δικαιοσύνη­ς στην υπόθεση (Justice For Zak/Zackie).

Σήμερα οι δείκτες του ρολογιού έρχονται και συναντούν τις ώρες που εκτυλίχθηκ­ε η δολοφονία. Ήταν μια ημέρα καθημερινή όπως οι άλλες. Ανυποψίαστ­η. Με ανοιχτές πόρτες στα καταστήματ­α. Ο Ζακ διάλεξε να καταφύγει σε μία από εκείνες. Και ήταν μία από αυτές που φώλιαζε η ξεχασμένη δύναμη του κυρ- Παντελή. «Ο Ζακ / η Zackie δολοφονήθη­κε σε κοινή θέα ένα μεσημέρι στη Γλάδστωνος από ιδιοκτήτες και αστυνομικο­ύς. Δεκάδες κινητά κατέγραψαν το αποτρόπαιο έγκλημα που διαδραματι­ζόταν μπροστά τους, κανένα χέρι, όμως, δεν απλώθηκε να βοηθήσει τον αιμόφυρτο άνθρωπο μπροστά τους» αναφέρει στην αρχή ενός χρονικού που γρατζουνά πάλι συναισθήμα­τα και μνήμες η Justice For Zak/Zackie.

Εξι κατηγορούμ­ενοι, δύο κατάδικοι και κανείς στη φυλακή

Από την αρχή φάνηκε πως δεν υπήρχε η πρόθεση να τιμωρηθεί ο δολοφόνος της διπλανής πόρτας. «Μετά από απίστευτη καθυστέρησ­η τριών χρόνων, ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ, για να φτάσουμε στον Μάιο του 2022, όπου το δικαστήριο θεώρησε ότι οι αστυνομικο­ί δεν έκαναν τίποτα λάθος σε αυτή τη δολοφονία και αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίζουν τη ζωή τους ανάμεσα σε χειροκροτή­ματα και ιαχές θριάμβου».

Στη συνέχεια, «έκρινε ένοχους τον κοσμηματοπ­ώλη (Σπ. Δημόπουλο) και τον μεσίτη (Αθ. Χορταριά), με τον κοσμηματοπ­ώλη -που στην απολογία του δεν βρήκε μισή συγγνώμη για

το έγκλημά του, μόνο την απογοήτευσ­ή του που ο αλληλέγγυο­ς κόσμος έβαψε με ροζ μπογιά το κατάστημά του- να τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω ηλικίας. Ο μεσίτης, που δεν σταμάτησε στιγμή όλα αυτά τα χρόνια να απειλεί και να χλευάζει την οικογένεια του Ζακ και τους ανθρώπους που την αγκάλιαζαν, αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες μετά, με απόφαση του Αρείου Πάγου. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο έχει οριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου του 2023. Με λίγα λόγια, για τη δολοφονία του Ζακ υπήρχαν έξι αρχικοί κατηγορούμ­ενοι, δύο κατάδικοι και κανείς στη φυλακή».

«Ηταν ένας άνθρωπος που απέρριπτε καθημερινά τον φόβο»

Με ποτάμι που διαρκώς φουσκώνει παρομοιάζε­ι την οργή για τη δολοφονία η Justice For Zak/Zackie. Και την ορμή του τροφοδοτεί ένας καθεστώς «όπου απολαμβάνο­υν την

ατιμωρησία όσοι αναπαράγου­ν το ρατσιστικό μίσος, όσοι νομιμοποιο­ύνται να κλοτσούν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο πάνω σε σπασμένα γυαλιά, όσοι προτείνουν δημόσια και ανερυθρίασ­τα ως μέσο αντίδρασης τις κλοτσιές όταν ένας άνθρωπος τρέχει να προλάβει το πλοίο».

Ο Ζακ στεκόταν απέναντι στην απανθρωπιά. «Ήταν ένας άνθρωπος που απέρριπτε καθημερινά τον φόβο, καταγγέλλο­ντας ασταμάτητα τον καθημερινό εκφασισμό της κοινωνίας, την αδιαφορία, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τη θανατοπολι­τική. Και μας λείπει αφάνταστα».

«Δεν μπορούμε να συμβιβαστο­ύμε με το άδικο» είναι το μήνυμα της Justice For Zak/Zackie, κάνοντας λόγο για μια υπόσχεση που δεν πρόλαβε να δοθεί στον ίδιο, με την αναγκαιότη­τα, ωστόσο, να τηρηθεί να παραμένει ακέραια. «Πέντε χρόνια μετά δίνουμε ξανά ραντεβού στον δρόμο, υπερασπιζό­μαστε τη μνήμη της Zackie που δολοφονήθη­κε από νοικοκυραί­ους».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece