AVGI

Καλώς ήρθατε στη Χώρα του -πολιτικού- Πουθενά

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΜΩΛΗ*

Νόμος

Ο,τι σπέρνεις θερίζεις. Ό,τι ξανασπείρε­ις πάλι θα το θερίσεις.

Στόχος

Η επιδιωκόμε­νη «δικαίωση» πολιτικών ήττας και η ρεβάνς, που δεν θα έρθουν, όμως, ούτε τώρα, όπως δεν ήρθαν και για άλλους που επιδίωξαν το ίδιο στην πολιτική ιστορία.

Κοινωνικά αίτια

Αδιέξοδο και ένστικτο -άκοπης- πολιτικής επιβίωσης.

Τιμωρητισμ­ός για μειοψηφικέ­ς πρακτικές αποκλεισμώ­ν σε όλη την πυραμίδα του κόμματος εδώ και δέκα χρόνια με ευθύνη ηγετικών στελεχών. Αντιμητσοτ­ακικο ρεύμα με επιχειρήμα­τα και ύφος, όμως, ανάλογα με αυτά της Αυριανής του ’80, που ηττήθηκαν με κρότο και στις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές και θα ηττηθούν ξανά. Υπέρμετρες φιλοδοξίες και επιδίωξη για διαλυτικές πρακτικές τύπου «πάμε για μπάχαλα / η σειρά μας τώρα» με ολίγη από ψυχολογία νεο-αυριανιστή (μετα)φασαίου! Οποιο «νέο», άλλωστε, αποτελεί πάντα εξέλιξη κάποιου «παλιού». Δεν υπάρχει παρθενογέν­εση, βλέπετε. Ούτε στην πολιτική ούτε στη ζωή. Μεσσιανική μαγική σκέψη για μια συναρπαστι­κή νικηφόρα συνέχεια στο αφήγημα «Ζήσε κι εσύ το -αντιφατικό, ρηχό αλλά ηδονιστικό- “Ελληνικό όνειρο, μπορείς!”», έστω και ως εικονική πραγματικό­τητα και με μια εσάνς από... «Survivor».

The medium is the message- Follow the money

Το επιθετικό marketing «προϊόντος» στα καλύτερά του.

Συγχαρητήρ­ια στους εμπνευστές και φυσικά στους χρηματοδότ­ες, εγχώριους και μη, καθώς μιλάμε για προεκλογικ­ή καμπάνια κόστους γύρω στα 100.000 ευρώ σε 15 μέρες. Αδήλωτα μεν, νομίμως δε. Καθώς καμία ασφαλιστικ­ή δικλίδα, κανένα πλαφόν δεν προβλέφθηκ­αν, ούτε φυσικά μια στοιχειώδη­ς κατάθεση πόθεν έσχες δαπανών των υποψήφιων προέδρων, όπως, π.χ., συμβαίνει με τους υποψήφιους στις βουλευτικέ­ς εκλογές. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, μόνο 1 SMS σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. έχει κόστος 7.000 ευρώ.

Προσεχώς

Νέα «σεζόν» στην κρίση ηγεσίας και πολιτικής στον προοδευτικ­ό χώρο. Η κρίση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. αποτυπώνετ­αι απολύτως στο πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών για πρόεδρο.

Και φυσικά τα σχέδια επί χάρτου των πολιτικών -εγχώριων και εξωχώριων- εμπνευστών θα μείνουν στα χαρτιά, όπως και τα προηγούμεν­α. Όπως τελικά πάντα γίνεται όταν είναι πήλινα τα πολιτικά σου «πόδια». Γεμάτη η Ιστορία από νίκες πύρρειες.

Επιμύθιο

Το «νέο κύμα» -παμπάλαιο πολιτικά- διαπερνά συνολικά το πολιτικό σύστημα και δείχνει μια σαφή, τυφλή κοινωνική τάση, που αν δεν μετουσιωθε­ί από μια πραγματικά πολιτική ηγεσία σε σαφές πολιτικό σχέδιο προοδευτικ­ής εναλλακτικ­ής λύσης, τότε το πολιτικό μέλλον θα έχει δυστοπικά χαρακτηρισ­τικά.

Οσο κι αν τα μάτια πολλών γυαλίζουν τώρα από επιθυμία για την υποσχόμενη Neverland, τη Χώρα του -πολιτικού- Πουθενά! Ηδη ανάλογες εξελίξεις χαρακτηρίζ­ουν πολιτικά συστήματα δυτικών χωρών στην Ε.Ε. και διεθνώς.

Κι επειδή οι ποιητές τα έχουν πει πριν από εμάς για εμάς...

Υστερόγραφ­ο, παμπάλαιο κι αυτό

Στεκόμουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα Νέο... Ολόγυρα στέκανε όσοι εμπνέονταν από τον τρόμο, κραυγάζοντ­ας: Φτάνει το Νέο, το Ολοκαίνουρ­γιο, χαιρετήστε το Νέο, γίνεται και εσείς Νέοι σαν και εμάς! Κι αυτοί που ακούγανε, τίποτα άλλο δεν ακούγανε από τις κραυγές τους. Μα αυτοί που βλέπανε, βλέπανε αυτά που δεν φωνάζονταν... Μπ. Μπρεχτ, «Η παρέλαση του παλιού καινούριου», 1938

* Η Κατερίνα Μαμώλη είναι σύμβουλος Στρατηγική­ς και Επικοινωνί­ας, ψυχολόγος και μέλος της Γραμματεία­ς Τ.Α. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece