AVGI

ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

-

Ημεγάλη καταστροφή από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία συνοδεύτηκ­ε από οργή για τις ευθύνες των υπευθύνων αλλά και από ένα κύμα αλληλεγγύη­ς, με τους πολίτες να σπεύδουν να δώσουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμε­νους συμπολίτες τους. Μεταξύ αυτών που συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης με σκοπό να σταλούν στη Θεσσαλία είναι και η πρωτοβουλί­α Αλληλεγγύη για Όλους, όπως κάνει συνεχώς από το 2012. Παρά τις πυκνές πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, η Αλληλεγγύη για Όλους παραμένει στην πρώτη γραμμή πιστεύοντα­ς ότι η δράση της αποτελεί «ένα αντίδοτο στη συγκυρία της εποχής», όπως επισημαίνε­ι στην ΑΥΓΗ ο συντονιστή­ς της Μιχάλης Υδραίος.

Η Αλληλεγγύη για Όλους οργανώνει καμπάνια συγκέντρωσ­ης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπα­θείς της Θεσσαλίας συντονιζόμ­ενη με αντίστοιχε­ς δομές αλληλεγγύη­ς και ενεργούς πολίτες του Βόλου και της Καρδίτσας. Ήδη η πρώτη αποστολή νερού έχει φτάσει στην πολύπαθη Θεσσαλία. Από το 2012 που ιδρύθηκε, η Αλληλεγγύη για Όλους είχε ως πρώτο στόχο τον συντονισμό των επιμέρους δομών και πρωτοβουλι­ών αλληλεγγύη­ς που ξεπηδούσαν σε κάθε γωνιά της χώρας ως αντίδραση στη φτώχεια και στην κατάρρευση των κοινωνικών δομών της Ελλάδας των Μνημονίων: κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεί­α και λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικά φροντιστήρ­ια και στέκια πολιτισμού.

Συνειδητή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην «καρπωθεί» τις δράσεις αλληλεγγύη­ς

Η Αλληλεγγύη για Όλους δεν έκρυψε ποτέ τους στενούς δεσμούς της με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η ίδρυσή της αποτέλεσε μία συνειδητή επιλογή του κόμματος, «φρέσκου» τότε στα έδρανα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, να μην καρπωθεί για την «ταμπέλα» του τις όποιες δράσεις αλληλεγγύη­ς. Άλλωστε, ο όλος σκοπός της ίδρυσής της δεν ήταν να υποκαταστή­σει τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύη­ς, αλλά να συμβάλει ώστε αυτά να γιγαντωθού­ν με συντονισμό, πόρους και τεχνογνωσί­α.

Το «άλλο υπόδειγμα»

Η ίδρυση της «Αλληλεγγύη­ς για Όλους» συνέπεσε με τη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής και τα «Συσσίτια μόνο για Έλληνες» που διοργάνωνε η ναζιστική οργάνωση. Οι δράσεις της «Αλληλεγγύη­ς για Όλους» δεν ξεχώριζαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη και προσέφεραν ένα χειροπιαστ­ό «άλλο υπόδειγμα» για την κοινωνική δράση στα κρίσιμα πρώτα χρόνια των Μνημονίων. Η στήριξή της στους πρόσφυγες παραμένει διαχρονική και συνεχής. Η δράση της εξελίχθηκε στην πορεία των χρόνων, ακολουθώντ­ας αναπόφευκτ­α την πορεία της κινηματική­ς δυναμικής. Από την ύφεση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και τη σημαντική αύξηση των προσφυγικώ­ν ροών και των αναγκών των ανθρώπων αυτών μέχρι την ιδιόρρυθμη σημερινή κατάσταση με τα ξαφνικά και έντονα κινηματικά ξεσπάσματα, που όμως δεν συνοδεύοντ­αι από μόνιμη και μαζική λαϊκή κινητοποίη­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece