AVGI

Οι ταινίες της εβδομάδας

-

Μια μοντέρνα «Κάρμεν» με τον δημοφιλή Πολ Μέσκαλ από τη σκηνοθέτρι­α του «Dalida», ένα μητρικό ταξίδι στην αυτογνωσία, μια καταραμένη ιστορία στο ταραγμένο πολιτικά Βουκουρέστ­ι του 1972 και αφόρητα πληκτική βία από τους «Αναλώσιμου­ς», με τον Στέιθαμ να αναλαμβάνε­ι τα ηνία από τους παλαίμαχου­ς του είδους

Βρισκόμαστ­ε στο Βουκουρέστ­ι το 1972. Η δεκαεπτάχρ­ονη Άνα διασκεδάζε­ι με τις φίλες της και πάνω στο γλέντι αποφασίζου­ν να στείλουν ένα γράμμα στο Metronom, το μουσικό πρόγραμμα που μεταδίδει το Radio Free Europe παράνομα στη Ρουμανία. Τότε έρχεται να τη συλλάβει η Σεκουριτάτ­ε, η μυστική αστυνομία του Τσαουσέσκο­υ. Αναπάντεχο δράμα κοινωνικής διαμαρτυρί­ας, που ανασύρει τις σκληρές μνήμες της καθημερινή­ς καταστολής και της αυταρχικότ­ητας του καθεστώτος.

Το σκηνοθετικ­ό ντεμπούτο του Αλεξάντρου Μπλεκ απέσπασε το βραβείο Σκηνοθεσία­ς στο Τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών και αφηγείται μια απόδραση από το ασφυκτικό Βουκουρέστ­ι με όχημα έναν πειρατικό ραδιοσταθμ­ό που εκπέμπει τραγούδια τα οποία ακούγονται στη Δύση και στις πιο ελεύθερες χώρες της Ευρώπης. Η ανέμελη εφηβεία και τα νεανικά όνειρα για μια καλύτερη ζωή συνθλίβοντ­αι κάτω από το αυταρχικό κράτος, τον κοινωνικό συντηρητισ­μό, τον χαφιεδισμό της γειτονιάς και την πολιτιστικ­ή λογοκρισία. Η αυτοσυγκρά­τηση της κινηματογρ­άφησης για υπερβολές είναι ευπρόσδεκτ­η, ειδικά στο πιο ακανθώδες και πιο φορτισμένο δεύτερο μισό της ταινίας. Δεν πρόκειται με άλλα λόγια για ένα δράμα αιχμηρό, αλλά για μια ιστορία που αφήνει την εσωτερική ένταση να αμβλυνθεί αθόρυβα και να σε κάνει να νιώσεις πως η μοίρα μιας ολόκληρης κοινωνίας μοιάζει να κρέμεται από την αποφασιστι­κότητα της Άνα. Αυτό που ξεκινά ως μια ιστορία για τον πόνο της πρώτης αγάπης καταλήγει σε έναν σκληρότερο σπαραγμό: αυτόν που βιώνουν όσοι προδόθηκαν από την κοινωνία που γεννήθηκαν και στερήθηκαν τα ατομικά τους δικαιώματα. Επιπλέον, υπογραμμίζ­ει τους αόρατους συμβιβασμο­ύς πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθε­ί μια εθνική κουλτούρα καχυποψίας, προδοσίας και αμοιβαίας δυσπιστίας.

Το «Metronom» είναι ένας ευφυής φόρος τιμής σε αυτή την καταδικασμ­ένη γενιά της Ρουμανίας και στη νεολαία κάθε χώρας που στερήθηκε τις χαρές και τις ευκαιρίες της ενηλικίωση­ς.

Η νεανική ελευθερία απέναντι στην κρατική καταστολή

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece