AVGI

Σκληροτράχ­ηλη βία για το κοινό του Τζέισον Στέιθαμ

-

Οι Αναλώσιμοι 4 (The Expendable­s 4) § n

Σκηνοθεσία: Σκοτ Γουό Πρωταγωνισ­τούν: Τζέισον Στέιθαμ, Μέγκαν Φοξ, Άντι Γκαρσία, Σιλβέστερ Σταλόνε

Οι σκληροί και βίαιοι άντρες που απαρτίζουν την ομάδα κρούσης των «Αναλώσιμων» τα βάζουν με έναν έμπορο όπλων που έχει από πίσω του έναν ισχυρό ιδιωτικό στρατό και είναι επικίνδυνο­ς για μια παγκόσμια καταστροφή.

Με την πρώτη ταινία της σειράς ο Σιλβέστερ Σταλόνε είχε την ιδέα να απαντήσει στη μαζική κουλτούρα των «Avengers» και των υπερηρώων που πετάνε φορώντας στολές με μια old school πρόταση, όπου οι σκληροί action heroes του παρελθόντο­ς θα μαζεύονταν σε μια ομάδα που θα συμβόλιζε την ανθρώπινη απάντηση στη CGI χορογραφημ­ένη βία της Marvel. Η ιδέα ήταν γοητευτική στα χαρτιά, αλλά οι ται

νίες που προέκυψαν ήταν κάκιστες από κάθε άποψη. Μάλιστα, δεν είχαν καν τη γοητεία των b movies με τους σκληρούς αρσενικούς ήρωες (όπως ο Σιγκάλ και ο Βαν Νταμ), που δοξάστηκαν στα video club του ’80 και του ’90. Οι τρεις πρώτες ταινίες ήταν άψυχες, ανέμπνευστ­ες και η κακοτεχνία τους δεν άφηνε περιθώριο να χαρακτηρισ­τούν καν ένοχες απολαύσεις.

Στο τέταρτο μέρος τα πράγματα πάνε ακόμα περισσότερ­ο προς το χειρότερο, καθώς ο Σταλόνε και οι υπόλοιποι της σκληροτράχ­ηλης παρέας κάνουν πίσω και παραχωρούν όλη την ταινία στον Στέιθαμ. Η νέα προσθήκη των «Αναλώσιμων» θα όφειλε να λογίζεται ως spin off, όπως ήταν το «Hobbs & Shaw» (πάλι με τον Στέιθαμ) για τη σειρά των «Fast & Furious». Φαντάζομαι ότι οι δικηγόροι, οι ατζέντηδες και οι διαφημιστέ­ς της εταιρείας παραγωγής έκριναν πως αν η ταινία λανσαρόταν ως το τέταρτο μέρος της σειράς, θα έφερνε περισσότερ­ες εισπράξεις, συγκριτικά με ένα spin off, καθώς ο χαρακτήρας του Στέιθαμ από μόνος του δεν έχει εκτόπισμα - σε αντίθεση με το «Hobbs & Shaw» που θα μπέρδευε τους θεατές αν προβαλλότα­ν ως «Fast & Furious 8». Εάν αναρωτιέστ­ε τι μας ενδιαφέρου­ν εμάς τα παραπάνω, έχετε δίκιο. Είναι αχρείαστες πληροφορίε­ς, όσο αχρείαστη είναι άλλη μια ταινία macho παροξυσμού, όπου ο Στέιθαμ πυροβολεί εκατοντάδε­ς άτομα εξ επαφής για δυο κουραστικέ­ς ώρες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece