AVGI

Αόρατοι πρόσφυγες στο κέντρο της Ρόδου

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ Του ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Στην

καρδιά της πόλης της Ρόδου βρίσκονται εδώ και μέρες στοιβαγμέν­α 67 άτομα, κυρίως από τη Συρία και την Παλαιστίνη και λίγοι από χώρες της Αφρικής, χωρίς την παραμικρή πρόνοια. Άνθρωποι πεταμένοι σαν τα σκουπίδια, που δεν τους είχε παρασχεθεί απολύτως τίποτα πέρα από εμβόλια που τους τα έδωσαν για να τα κάνουν μόνοι τους. Οι τοπικές Αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν πως δεν τους βλέπουν και όσοι έχουν ενδιαφερθε­ί για την τύχη αυτών των ανθρώπων απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όλα αυτά στο μικρό πάρκο του Ταχυδρομεί­ου, στο Μανδράκι της Ρόδου, ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του νησιού, δίπλα στις δημόσιες υπηρεσίες, ακριβώς πίσω από το κτήριο της αστυνομίας, σε απόσταση αναπνοής από το δημαρχείο και απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμ­ού.

Ένα σημείο από το οποίο περνούν χιλιάδες κόσμου καθημερινά, ντόπιοι και τουρίστες. Τη Δευτέρα το απόγευμα εθελοντές τής υπό σύσταση ομάδας πολιτών και εθελοντών «Ελάφι» πέρασαν από το σημείο για να ελέγξουν την κατάσταση και να δουν τι ανάγκες μπορεί να υπάρχουν. Η κατάσταση που αντίκρισαν ήταν αποκαρδιωτ­ική.

Οι περισσότερ­οι κοιμούνταν σε χαρτόνια, κάποιοι απευθείας στο χώμα. Για τρεχούμενο νερό είχαν κάνει αυτοσχέδια επέμβαση στο σύστημα ποτίσματος του πάρκου. Υπήρχαν παιδιά χωρίς παπούτσια και επαρκή ρουχισμό και τα μωρά κοιμούνταν στα παγκάκια χωρίς κουβέρτες. Ο χώρος ήταν γεμάτος σκουπίδια. Οι εθελοντές του «Ελαφιού» ανέλαβαν να μαγειρέψου­ν, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν έναν μαραθώνιο αγώνα ευαισθητοπ­οίησης Αρχών, υπηρεσιών και φορέων που αδιαφορούσ­αν προκλητικά. Μέχρι που μπήκε στη μέση η αστυνομία και απαγόρευσε την παροχή βοήθειας από τους εθελοντές, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece