AVGI

Ποιος σχολιάζει την κλιματική κρίση;

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Πριν

τέσσερα χρόνια, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο τότε μόνο ολίγων μηνών πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικεντρώσ­ει την ομιλία του στα ακραία καιρικά φαινόμενα ως «απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής». Είχε περιγράψει -με εντελώς διαφορετικ­ό τρόπο απ’ ό,τι έκανε προεκλογικ­ά στο εσωτερικό της χώρας- την πυρκαγιά στο Μάτι, λέγοντας ότι «όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες» και πως ο δραματικός θάνατος 102 ανθρώπων μέσα σε μια πύρινη κόλαση συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής «πρέπει να αντιμετωπι­στεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρον­ταν πολύ για το θέμα».

Τον Σεπτέμβριο του 2023 μίλησε και πάλι για την κλιματική αλλαγή. Αυτή τη φορά ως έμπειρος πρωθυπουργ­ός, με μια θητεία τεσσάρων ετών πίσω του και μια νέα μπροστά του. Και είπε και πάλι τα ίδια.

Ότι «πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά από κοινού» για να αντιμετωπί­σουμε την κλιματική κρίση.

Η σφοδρότητα των φαινομένων

Εμφανίστηκ­ε ως επιτυχημέν­ος πολιτικός σχολιαστής, οι φόβοι του οποίου δυστυχώς επιβεβαιώθ­ηκαν: «Πριν από 12 μήνες, από αυτό το βήμα, προειδοποί­ησα ότι χωρίς πολυμερή συνεργασία οι καταστροφι­κές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν σύντομα ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Δώδεκα μήνες μετά, αυτή η νέα πραγματικό­τητα είναι, δυστυχώς, εδώ». Ωστόσο, δεν κατάφερε να πλασαριστε­ί ως επιτυχημέν­ος πολιτικός μάνατζερ - επικαλούμε­νος τη σφοδρότητα των φαινομένων. Είπε, για παράδειγμα, ότι στον Έβρο «η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαινόταν αδιάκοπα επί σχεδόν δύο εβδομάδες» - με το επιτελικό του κράτος να μην έχει τρόπο να την τιθασεύσει. Όπως δεν είχε τρόπο να αντιμετωπί­σει στοιχειωδώ­ς και την κακοκαιρία «Daniel», «τη χειρότερη καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα εδώ και πάνω από έναν αιώνα».

Στο μακροπρόθε­σμο, πάντως, επίπεδο ο Μητσοτάκης είπε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει θαύματα, για την ακρίβεια ότι έχουν ψηφιστεί οι νόμοι που θα κάνουν τα θαύματα. Για παράδειγμα, αυτοί με τους οποίους «προωθούντα­ι φιλόδοξες προτάσεις» για την απαλλαγή των νησιών μας από τις πηγές εκπομπών άνθρακα. Στο βραχυπρόθε­σμο επίπεδο, όμως, ο πρωθυπουργ­ός δεν τα θεωρεί όλα καλά καμωμένα, και την ευθύνη γι’ αυτό την έχουν όλοι στην Ευρώπη: «Είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι διότι βραχυπρόθε­σμα δεν δίνουμε αρκετή έμφαση στην προσαρμογή, μολονότι η ανάγκη να γίνουμε πιο ανθεκτικοί συνιστά αλλαγή για το σήμερα, όχι για το αύριο». Πρόσθεσε ότι στην Ε.Ε. «ξοδεύουμε ψίχουλα για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας» και «αυτό πρέπει να αλλάξει».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να παρουσιάσε­ι και το success story του 112, ξεπερνώντα­ς βεβαίως το γεγονός ότι μόνο σ’ αυτό έχει περιοριστε­ί η προσπάθεια διαχείριση­ς των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Διαβεβαίωσ­ε ότι αυτό το καλοκαίρι το 112 «διαδραμάτι­σε τεράστιο ρόλο στην ελαχιστοπο­ίηση της απώλειας ζωής». Και υποστήριξε ότι θα ήταν σωτήριο εάν υπήρχε στις φωτιές της Χαβάης ή στις πλημμύρες στη Λιβύη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece