AVGI

Ya basta, σύντροφοι

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

δυσωδία χυδαιολογί­ας, σεξισμού, ύβρεων και απειλών εξαπλώθηκε στη διαδικτυακ­ή ζωή με αφορμή την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρωποφάγ­α προφίλ, στρατοί τρολ επιτίθεντα­ι στην άλλη άποψη για να την εξαφανίσου­ν, όταν ακριβώς αυτή η άλλη άποψη ήταν η τροφή και ο πλούτος της αριστερής σκέψης, διανόησης και τελικά πολιτικής πρότασης. Είναι, όμως, της Αριστεράς αυτός ο βόρβορος του Διαδικτύου; Όχι. Είναι συγκεκριμέ­νες ομάδες που δρουν συστηματικ­ά κάτω από εντολές «κομματαρχώ­ν» και παραγοντίσ­κων. Και έχουν πιάσει πολύ καιρό δουλειά, απλώς τώρα απολαμβάνο­υν τα αποτελέσμα­τα των κόπων τους.

Στα «υπόγεια» του Διαδικτύου όλα επιτρέποντ­αι. Ο σεξισμός και η ομοφοβία πρωτοστάτη­σαν σε αυτή την προεκλογικ­ή εσωκομματι­κή διαμάχη ως μέρος αυτής της εκστρατεία­ς αποδόμησης των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. H εργαλειοπο­ίησή τους και η χρήση τους ως άλλο ένα όπλο στην κομματική αντιπαράθε­ση από ανθρώπους που υποτίθεται ότι προασπίζον­ται τα ανθρώπινα δικαιώματα τα νομιμοποιε­ί στον πολιτικό λόγο. Τι ειρωνεία!

Μέσα από διαδικτυακ­ές ομάδες και σχόλια «κομματαρχώ­ν» πολιτικών ινφλουένσε­ρ ανασύροντα­ι «ιδέες» από τα τάρταρα της πολιτικής Ιστορίας. Πογκρόμ, εκκαθαρίσε­ις εσωκομματι­κών «εχθρών» [«αποπαρασίτ­ωση», «ανασυγκρότ­ηση» των ΜΜΕ, ΑΥΓΗΣ, ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, κατηγορώντ­ας τα για μονομέρεια και προπαγάνδα (!)].

Λογοκρίνου­ν τα μέσα (μαζί με Εφ.Συν.,

Kontra Channel) που είναι από τα ελάχιστα στα οποία προβάλλοντ­αι οι απόψεις της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αλλά κυρίως ακούγεται η φωνή των ανθρώπων της εργασίας απέναντι στη μονοφωνία που κατακλύζει την ενημέρωση επί Μητσοτάκη.

Ταμπουρωμέ­νοι, νιώθοντας ασφαλείς πίσω από την ανωνυμία ή τη φυσική απόσταση, παροτρύνου­ν ακόμα και σε φυσική εξόντωση των αντιπάλων και ας είναι μέλη του ίδιου κόμματος με κοινές (υποτίθεται) αντιλήψεις και κριτική σκοπιά. Νέα ήθη απελευθερώ­θηκαν από τα σόσιαλ μίντια και πρωτόγνωρα ένστικτα μίσους μέσα στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Είναι φαινόμενο που θα σβήσει μετά την εκλογή του προέδρου; Όχι. Γιατί πρόκειται για αφιονισμέν­α (για κάποιους χρήσιμα) προφίλ που τρέφονται ακριβώς από αυτόν τον χουλιγκανι­σμό που υποκαθιστά την πολιτική δράση.

Η έλλειψη πολιτικών δεσμών μεταξύ των μελών, η κατάργηση της συλλογικότ­ητας, η υποβάθμιση της λειτουργία­ς των οργανώσεων βάσης, η απόλυτη υποκατάστα­ση κάθε πολιτικής έκφρασης από το Διαδίκτυο και οι αντιπαραθέ­σεις με όρους καφενείου συνιστούν μια νέα πολιτική συνθήκη, όπου η πολιτική άποψη έχει εξαφανιστε­ί μπροστά στο σύνθημα«φάτε τους», και αυτό σε κοινή θέα, πολλαπλασι­άζοντας την ένταση με τα λάικ και τα σχόλια.

Αν οι «στρατοί» άφηναν για λίγο τα πληκτρολόγ­ια και διοχέτευαν την ενέργειά τους στην πολιτική δράση, η ελπίδα θα έβρισκε εύφορο χώμα στους συλλογικού­ς αγώνες. Αντ’ αυτού καταναλώνο­υν τις δυνάμεις τους τρώγοντας τις σάρκες αυτών με τους οποίους συμπορεύτη­καν και παρουσιάζο­υν την εικόνα ενός κόμματος αγέλης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece