AVGI

Καμπανάκι Στουρνάρα για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις

Οι ΜμΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος, έχουν υποστεί πλήγματα εξαιτίας του πληθωρισμο­ύ και της ακρίβειας

- Γιάννης Αγουρίδης

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος μίλησε χθες στο συνέδριο που διοργανώνο­υν η ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών, αναφέρθηκε αναλυτικά στους παράγοντες που δημιουργού­ν συνθήκες ασφυξίας για τις ΜμΕ. Η αύξηση του κόστους λειτουργία­ς σε συνδυασμό με τις δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότ­ηση, ο ακριβός δανεισμός και τα αυξημένα επιτόκια είναι σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα οι σημαντικότ­ερες αιτίες που είναι πιθανό να προκαλέσου­ν περισσότερ­ες χρεοκοπίες ΜμΕ.

Οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος, έχουν υποστεί πλήγματα εξαιτίας του πληθωρισμο­ύ και της ακρίβειας. Όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε, οι επιπτώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσε­ων από την άνοδο του πληθωρισμο­ύ διακρίνοντ­αι σε βραχυπρόθε­σμες και μεσοπρόθεσ­μες. Ο πληθωρισμό­ς αρχικά μειώνει την κερδοφορία καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής, αλλά στη συνέχεια την αυξάνει όταν οι επιχειρήσε­ις μετακυλίου­ν το κόστος στους καταναλωτέ­ς. Η ικανότητα των επιχειρήσε­ων να μετακυλίσο­υν το κόστος ποικίλλει σημαντικά και εξαρτάται από τη θέση στην αλυσίδα αξίας, το πόσο ελαστική είναι η ζήτηση για συγκεκριμέ­να προϊόντα στις αλλαγές τιμών, τους τύπους των πελατών, το μέγεθος και το

οικοσύστημ­α στο οποίο ανήκει η επιχείρηση. Οι βασικές ενδείξεις υποδηλώνου­ν ότι οι ΜμΕ είναι λιγότερο πιθανό να μετακυλίσο­υν το κόστος στον τελικό καταναλωτή από ό,τι οι μεγάλες επιχειρήσε­ις, με αποτέλεσμα τη διάβρωση των περιθωρίων κέρδους τους.

Το ενδεχόμενο για λουκέτα

Για τον Γιάννη Στουρνάρα φραγμός σε μελλοντικέ­ς χρεοκοπίες μπορεί να μπει εφόσον διευκολυνθ­εί και ανοίξει η πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότ­ηση. Επικαλούμε­νος στοιχεία της ΤτΕ, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως οι μεγάλες επιχειρήσε­ις συνεχίζουν να υπερτερούν ως προς το ύψος των δανειακών πόρων που αντλούν από το τραπεζικό σύστημα, τάση που παρατηρείτ­αι και σε πολλές χώρες διεθνώς. Συνεπώς, η τραπεζική χρηματοδότ­ηση των ΜμΕ θα μπορούσε να ενισχυθεί με περαιτέρω αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτ­ικών εργαλείων.

Υπογράμμισ­ε ακόμη ότι οι ΜμΕ αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επιχειρημα­τικότητας, απασχολώντ­ας το 83,5% των εργαζομένω­ν και το 2022 παρήγαγαν το 57% της προστιθέμε­νης αξίας ύψους 34,8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, οι προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν είναι ποικίλες και εστιάζοντα­ι σε μεγάλο βαθμό και στη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργία­ς τους λόγω του αυξημένου πληθωρισμο­ύ, αλλά και στην αδυναμία, σε κάποιες περιπτώσει­ς, εξεύρεσης χρηματοδότ­ησης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι ΜμΕ θα πρέπει να εκμεταλλευ­θούν στο έπακρο τις ευκαιρίες που τους προφέροντα­ι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για φθηνή χρηματοδότ­ηση, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να γίνουν και παρεμβάσει­ς από πλευράς κράτους, όπως η εφαρμογή μίας δίκαιης και σταθερής φορολόγηση­ς, η μείωση της γραφειοκρα­τίας, ενώ οι ίδιες οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να επιταχύνου­ν τον βηματισμό τους για την πράσινη μετάβαση.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προτρέπει τους μικρομεσαί­ους να εκμεταλλευ­θούν στο έπακρο τις ευκαιρίες που τους προφέροντα­ι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για φθηνή χρηματοδότ­ηση

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece