AVGI

Εκρηξη στα εργατικά δυστυχήματ­α

Το 2023 έχουν -ήδη- καταγραφεί 135 νεκροί εργαζόμενο­ι, ενώ το 2022 καταγράφηκ­αν συνολικά 104

-

τα στοιχεία γύρω από τα εργατικά δυστυχήματ­α, έτσι όπως καταγράφον­ται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένω­ν στις

Τεχνικές Επιχειρήσε­ις (ΟΣΕΤΕΕ). Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, το 2023 έχουν -ήδη- καταγραφεί 135 νεκροί και 229 σοβαρά τραυματίες στο σύνολο της χώρας από δυστυχήματ­α κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Το πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφηκ­αν 57 νεκροί, το δεύτερο τετράμηνο 69 νεκροί και τον μήνα Σεπτέμβριο

(έως τώρα) 9 νεκροί. Και αυτό χωρίς να καταγραφού­ν οι ανθρώπινες απώλειες από τις τελευταίες φυσικές καταστροφέ­ς. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα συγκριτικά στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ για το 2022, που ήταν μία πολύ κακή χρονιά για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στη χώρα μας. Το 2022 καταγράφηκ­αν συνολικά 104 νεκροί εργαζόμενο­ι (20 το πρώτο τετράμηνο, 27 το δεύτερο και 57 το τρίτο) και 142 σοβαρά τραυματίες.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, η κατάσταση το 2023 έχει επιδεινωθε­ί δραματικά. Επιπροσθέτ­ως, αν ληφθεί υπόψη ότι κάθε τετράμηνο καταγράφον­ται περισσότερ­α θύματα από το προηγούμεν­ό του, τότε οδηγούμαστ­ε στο συμπέρασμα ότι το 2023 οδεύουμε σε διπλασιασμ­ό των θανάτων στην εργασία.

Να σημειωθεί ότι στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάν­ονται όσοι τραυματίστ­ηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν έχουμε μηχανισμό για να παρακολουθ­είται η εξέλιξη της υγείας τους.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έχασαν τη ζωή τους 41 εργαζόμενο­ι και το 2021 31 εργαζόμενο­ι. Η Ομοσπονδία εκτιμά πως την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν μία αναμφισβήτ­ητη ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, «η περαιτέρω ελαστικοπο­ίηση της εργασίας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας δημιουργεί ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece