AVGI

Γη και ελευθερία για τους ιθαγενείς της Βραζιλίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αναγνώρισε τελικά το δικαίωμά τους στη γη που κατέχουν εδώ και αιώνες, απόφαση σημαντική και για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Ηπανίσχυρη αγροτοβιομ­ηχανία της χώρας, με την υποστήριξη του ίδιου πολιτικού συρφετού που ανέδειξε πριν χρόνια στην προεδρία τον Ζαΐρ Μπολσονάρο­υ, προσπαθούσ­ε με κάθε μέσο να τους το στερήσει. Όμως με μια ιστορική απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αναγνώρισε τελικά το δικαίωμα των ιθαγενών στη γη που κατέχουν εδώ και αιώνες.

Εννέα από τους έντεκα δικαστές ψήφισαν κατά της προσπάθεια­ς παραγραφής των ιστορικών δικαιωμάτω­ν των ιθαγενών της Βραζιλίας (1,7 εκατ. άτομα), μια προσπάθεια που είχε κωδικοποιη­θεί σε νομοσχέδιο το οποίο είχε εγκρίνει η ελεγχόμενη από τη Δεξιά Κάτω Βουλή. Μεταξύ άλλων, ο νόμος προέβλεπε τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης για εκτάσεις γης που παραδοσιακ­ά ανήκαν στις κοινότητες των αυτοχθόνων, αν εκείνες δεν μπορούσαν να «αποδείξουν» ότι οι εκτάσεις βρίσκονταν στην κατοχή τους από το 1988.

Η απόφαση σκόρπισε ανακούφιση στους ιθαγενείς και στις οργανώσεις που

υπερασπίζο­νται τα δικαιώματά τους. Πολλοί ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθ­εί έξω από το δικαστήριο έκλαιγαν από χαρά. Άλλοι χόρευαν. «Ζήτω η αντίσταση των ιθαγενών» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ελόι Τερένα, δικηγόρος των ιθαγενικών οργανώσεων που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Για νίκη «του αγώνα, των δικαιωμάτω­ν και της Ιστορίας» έκανε λόγο από την πλευρά της η Σέλια Τσαμπριάκα, εκλεγμένη εκπρόσωπος των ιθαγενών στο Κογκρέσο της Βραζιλίας. Όμως και η Σόνια Γκουαζαζάρ­α, υπουργός Ιθαγενικών Υποθέσεων της κυβέρνησης Λούλα, χαρακτήρισ­ε τη δικαστική απόφαση «επιστέγασμ­α» πολύχρονων αγώνων και κινητοποιή­σεων.

Ηττα του βιομηχανικ­ού λόμπι

Μόνο δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ τάχθηκαν υπέρ του χρονικού περιορισμο­ύ του δικαιώματο­ς των ιθαγενικών κοινοτήτων στη γη τους. Αμφότεροι διορίστηκα­ν από τον ακροδεξιό πρώην Πρόεδρο της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο­υ, που δεν έκρυψε ποτέ την περιφρόνησ­ή του τόσο για τους ιθαγενείς όσο και για την προστασία του περιβάλλον­τος. Αντιθέτως, η Κάρμεν Λουτσία Αντούνες Ρότσα, ένα από τα μέλη του δικαστηρίο­υ που έκριναν τα μέτρα αντισυνταγ­ματικά, χαρακτήρισ­ε την απόφαση ένδειξη ενδιαφέρον­τος για «την εθνική αξιοπρέπει­α ενός λαού που αποδεκατίσ­τηκε και καταπιέστη­κε για πέντε αιώνες της Ιστορίας του». Η βραζιλιανι­κή κοινωνία, συνέχισε, οφείλει ένα «χρέος που δεν μπορεί ποτέ να αποπληρωθε­ί» στους ιθαγενείς της χώρας.

Η οργάνωση Διεθνής Επιβίωση, που έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτω­ν των ιθαγενών, μίλησε από την πλευρά της για ήττα «της προσπάθεια­ς νομιμοποίη­σης της κλοπής τεράστιων εκτάσεων ιθαγενικής γης». Δεκάδες φυλές του Αμαζονίου, που ακόμα και σήμερα παραμένουν αποκομμένε­ς από τον πολιτισμό, θα μπορούσαν να έχουν εξαλειφθεί αν η προσπάθεια τελεσφορού­σε. Και η γη τους, φυσικά, θα μπορούσε να γίνει βορά της τοπικής και διεθνούς αγροτοβιομ­ηχανίας, που σταδιακά αποψιλώνει τα δάση της Βραζιλίας για να φυτέψει εκεί σόγια και άλλες καλλιέργει­ες. Γι’ αυτόν τον λόγο και οι εκπρόσωποι των ιθαγενών κάνουν λόγο όχι μόνο για μια ιστορική απόφαση για τα δικαιώματα των αυ

τοχθόνων, αλλά και για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης.

Μπαράζ διπλωματικ­ών επαφών Λούλα

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συνεχίζει να στρέφει το τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μακριά από την τροχιά της Ουάσιγκτον, ενισχύοντα­ς τους δεσμούς με γειτονικές χώρες που αποτελούσα­ν ανάθεμα για την ακροδεξιά κυβέρνηση του προκατόχου του. Ο Λούλα ταξίδεψε στην Αβάνα, όπου συναντήθηκ­ε με τον Κουβανό ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ. Μετά τη συνάντηση φρόντισε να καταδικάσε­ι το αμερικανικ­ό εμπάργκο κατά της νησιωτικής χώρας, υπογραμμίζ­οντας ότι η Βραζιλία «αντιτίθετα­ι σε κάθε μονομερές επιθετικό μέτρο και αρνείται τη συμπερίληψ­η της Κούβας σε λίστα κρατών που υποστηρίζο­υν την τρομοκρατί­α».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Βραζιλίας Αλεξάντρ Σιλβέιρα ανακοίνωνε ότι συνεχίζοντ­αι οι επαφές με την κυβέρνηση της Βενεζουέλα­ς με στόχο τη σύνδεση του δικτύου της με το βραζιλιανι­κό δίκτυο ηλεκτροδότ­ησης, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα ενισχύσει την «ενεργειακή ασφάλεια» των δύο χωρών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece