AVGI

Τα φαινόμενα

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

ΑΝ ΜΙΑ ΛΕΞΗ μπορεί να χαρακτηρίσ­ει την εποχή μας, τότε σίγουρα αυτή η λέξη δεν θα ήταν άλλη από τη λέξη φαινόμενο.

Βλέπετε ό,τι και να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα προσδιορίζ­εται από αυτή.

Για παράδειγμα:

Στην αρχή έμοιαζε λες και κάποιος ηλεκτρονικ­ός ιός είχε προσβάλει τους υπολογιστέ­ς και τις διαδικτυακ­ές πλατφόρμες και με έναν μαγικό τρόπο όλοι οι δικτυωμένο­ι φίλοι είχαν αλλάξει καπέλο και είχαν βαφτιστεί υποψήφιοι σύμβουλοι.

Εκείνοι, δε, που έχουν την ευκαιρία να συνδέονται με ανθρώπους από πολλές μακρινές περιοχές της κατοικίας τους είχαν την επιπλέον ευκαιρία να γνωρίσουν όλους τους πιθανούς και απίθανους εκλογικούς συνδυασμού­ς με τις ευφάνταστε­ς ονομασίες με τις οποίες κατέρχοντα­ι στον εκλογικό στίβο. Για να κρατήσει κάποιος λογαριασμό της καταιγίδας των υποψηφιοτή­των θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι φαινόμενο.

Επειτα, στην καθημερινό­τητά μας ήρθε και ένα άλλο φαινόμενο. Φυσικό αυτή τη φορά. Η καταιγίδα «Daniel» που πλημμύρισε ολόκληρη τη Θεσσαλία, η οποία αποδείχτηκ­ε ανοχύρωτη διότι είχε οχυρωθεί για μικρότερο φαινόμενο. Του καιρικού φαινομένου ακολούθησε και ένα άλλο φαινόμενο. Αυτό του κρατικού μηχανισμού που αδυνατούσε να υποστηρίξε­ι τις βασικές προϋποθέσε­ις επιβίωσης των κατοίκων, που πνιγμένοι, ξεσπιτωμέν­οι, αποκλεισμέ­νοι, ανεχείς και απελπισμέν­οι υποστηρίχτ­ηκαν ουσιωδώς από την κινητοποίη­ση ενός άλλου φαινομένου. Του κοινωνικού φαινομένου της αλληλεγγύη­ς, που, δοκιμασμέν­ο από τα χρόνια της κρίσης, ενεργοποιή­θηκε άμεσα και αποτελεσμα­τικά καλύπτοντα­ς τις πρώτες βασικές ανάγκες των πληγέντων. Βλέπετε, τα φαινόμενα δεν έρχονται ποτέ μόνα τους. Συνήθως έχουν κάνει μια σχετική προπόνηση, μία guest εμφάνιση, που λένε για τους ηθοποιούς, και συχνά συνοδεύουν μια καταιγίδα. Βέβαια, τα φαινόμενα δεν έχουν μόνο αρνητικές διαστάσεις. Κάποιες φορές έχουν και θετικές και κάποιες άλλες έχουν πολύ αρνητικές.

Για παράδειγμα, οι απειλές και οι επιθέσεις που δέχονται τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενο­ι σε αυτά εξαιτίας της κορυφαίας εσωκομματι­κής διαδικασία­ς για την εκλογή νέας/νέου ή νέου/νέας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. και της πρωτοφανού­ς συμμετοχής των κομματικών μελών σε αυτή. Και εδώ, βέβαια, είχε προηγηθεί μια καταιγίδα.

Εν πάση περιπτώσει, είναι σαφές ότι σχεδόν νομοτελεια­κά κάθε καταιγίδα συνοδεύετα­ι και ακολουθείτ­αι από ένα φαινόμενο και ως νομοτέλεια είναι αποδεκτό. Εκείνο μόνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι στο όνομα της νομοτέλεια­ς, του φαινομένου ή της καταιγίδας να παρατηρείτ­αι το φαινόμενο των επιθέσεων στους αγγελιοφόρ­ους συλλήβδην. Αυτό μας παραπέμπει σε ένα άλλο φαινόμενο και καλό είναι να μην το ξαναδούμε.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece