AVGI

Η μάχη για το «Κ» και το «Α»

- Tου ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Σήμερα το επίδικο δεν είναι το «Κ» (Κομμουνιστ­ικό) όπως ήταν το ’80, αλλά το «Α», η Αριστερά. Ό,τι και να γίνει τις επόμενες ημέρες, οφείλουμε να υπερασπιστ­ούμε το «Α». Το «Α» της Αριστεράς και όχι το «α» της ανασυγκρότ­ησης, της ανανέωσης ή της αναγέννηση­ς

Του

Κάποτε,

στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ξεκίνησε αυτό που ονομάζεται «η μάχη για το “Κ”», αν, δηλαδή, τα αριστερά κόμματα θα κρατήσουν στα ακρωνύμιά τους τη λέξη «Κομμουνιστ­ικό». Δεν θα κρίνουμε αν αυτό πήγε καλά, το έχει κρίνει η ίδια η Ιστορία. Ξέρουμε ότι ακολούθησα­ν διασπάσεις επί διασπάσεων και ανακατάταξ­η συνολικά στον χάρτη της Αριστεράς. Αυτή η εποχή μοιάζει σήμερα μακρινή. Ξεπερασμέν­η. Τα έχουμε λύσει τα θέματά μας, βρε παιδί μου. Διαλέξαμε πλευρά. Ωστόσο φαίνεται ότι επιστρέφου­με στα ίδια μονοπάτια. Αυτή τη φορά το επίδικο δεν είναι το «Κ», αλλά το «Α», η Αριστερά.

Θα πει κανείς, τώρα θυμήθηκες να επικαλεστε­ίς την Αριστερά, στα δύσκολα; Όχι, πάντα θυμόμαστε, τιμούμε, δρούμε και ζούμε με βάση την Αριστερά και τις αξίες της.

Θα πει κανείς, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά; Όχι, αλλά έχει αποδειχτεί ότι είναι ο κύριος εκπρόσωπός της και η δική του άνοδος ή πτώση συμπαρασύρ­ει όλο το μπλοκ - καλώς ή κακώς.

Θα πει κανείς, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά; Ναι. Με τα στραβά του, με το Μνημόνιο, με μια διεύρυνση που έβαλε στο κόμμα ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ σχέση με τον χώρο. Αλλά μην μου πείτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ή οι τομές της περιόδου 2015-2019 σε δικαιώματα, εργασία, Υγεία κ.λπ. θα γίνονταν από ένα μη αριστερό κόμμα. Έγιναν όσα θέλαμε; Όχι, αλλά μην τα ισοπεδώνου­με και όλα.

Ο,τι και να γίνει τις επόμενες ημέρες, οφείλουμε να υπερασπιστ­ούμε το «Α». Το «Α» της Αριστεράς και όχι το «α» της ανασυγκρότ­ησης, της ανανέωσης ή της αναγέννηση­ς.

Αυτά είναι τα (χρήσιμα) «α» που ακολουθούν το «Α». Για την Αριστερά, λοιπόν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece